HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Éles ellentétek az újabb Falco fórumon

2012.09.12. 19:38 szepujvilag

A két héttel ezelőtt botrányba fulladt lakossági fórum után, a Falco Zrt újra összehívta a Pick-telepen és a gyár környékén élőket, hogy tájékoztatást adjon az új üzemével kapcsolatban. Mivel az előző fórummal ellentétben, most egy helyi szerkesztőségtől sem jött el egy újságíró, viszont az LMP ott volt az eseményen (a többi, a szombathelyi közgyűlésben helyet foglaló párttal ellentétben), blogunkon számolunk be az ott történtekről.

falco_uj uzem.jpgAz újabb fórum sem volt ugyanis indulatoktól mentes. Kicsit hasonló volt a forgatókönyv, mint az előző alkalommal: a Falco jelen lévő képviselői kijelentették, hogy csak és kizárólag az idő közben felavatott, új tükörfényes laminált lap gyártó üzemmel kapcsolatosan hajlandók tájékoztatni és kérdésekre válaszolni. A lakók ezt követően ismét kijelentették, hogy őket nem ez a téma érdekli, hanem a környezetvédelem (páran távoztak is a teremből).

A lakók kívánságától függetlenül a cég igazgatótanácsának elnöke, Novák Tibor az eredeti forgatókönyvhöz ragaszkodva diavetítéssel illusztrálva foglalta össze rapid módon az üzemmel kapcsolatos tudnivalókat. A tájékoztatás nagyjából 3 perc alatt le is zajlott, hisz a diákat egymás után szédületes sebességgel pörgetve mutatta be az elnök úr azzal kommentálva a képeket, hogy "Ez Önöket úgysem érdekli".

Valószínűleg a lakossági fórumra sem a környéki lakókkal való párbeszéd olthatatlan vágya késztette a gyárat, hanem a elnyert támogatás miatt szokásos és kötelező indikátorelem volt. A tájékoztatási rész így ki is van pipálva. A lakók azonban nem adták fel és kérdésekkel kezdték bombázni az előadót. Az egyik úr például arról beszélt, hogy a napokban környezetvédelmi méréseket hajtottak végre a hatóságok. Amíg a mérések zajlottak a gyárban leállt a gyártás, de ahogy elmentek ismét beindult a nagyüzem. Novák Tibor erre úgy reagált, hogy üzemhiba volt és akkora tudták elhárítani... (Bizonyosan így volt)

falco_lakók.jpgA lakók további környezeti ártalmakról (por, levegőben szálló faforgács, vegyszer szag stb.) érdeklődött volna, ám az előadó azzal tért ki, hogy ő nem környezetvédelmi és műszaki szakember, így nem tud válaszolni. A kérdés ezt követően már csak az volt, hogy akkor miért nincs itt egy műszaki és egy környezetvédelmi szakember, aki válaszolni tudna. Az elnök szerint nem csak most, de a későbbiekben sem jön el a szakemberük, de nemsokára, ha a lakók szeretnék, akkor egy újabb, környezetvédelmi tematikájú fórumot is meghirdetnek. (Szakemberek nélkül ez biztosan hasznos párbeszéd lesz)

Egy hölgy felajánlotta a Falco vezetői számára, hogy egyszer jöjjenek el a lakótelepre és veszekedés nélkül nézzék meg, hogy milyen körülmények között kénytelek élni a gyár miatt. A felszólaló azt is felajánlotta, hogy akár ott is alhatnak nála.

A lakók elsődleges szószólója, Tér Lászlóné azt kifogásolta, hogy az éjszaki zajszint túllépés miatti bírságot a cég rendre úgy játszotta ki, hogy 2-3 éves környezetvédelmi terveket mutatott be a hatóságoknak, amikből nem lett semmi. Az elnök szerint ez teljesen normális és más is ehhez a módszerhez fordult volna, hogy megússza a büntetést. "Én nem. Én sokkal humánusabb lettem volna" -válaszolt Térné.

Annyi konkrétumot azonban sikerült kicsikarni környezetvédelmi ügyben, hogy a gyárban jelenleg is folyamatban van egy zajszint csökkentő beruházás, amelyet decemberre kell befejezni. Akkor lesz egy újabb lakossági tájékoztató is. A cégvezető azt is elárulta, hogy folyamatos fejlesztések, újabb beruházások lesznek a gyárban, terjeszkedni fognak. Ez valóban örömteli, főleg, ha sikerül a környezetszennyezést beszüntetni, viszont akkor nem értjük, hogy a 2011 szeptemberi közgyűlés elő került előterjesztéssel kapcsolatos viták során miért hangzott el az, hogyha a közgyűlés nem teljesíti a Falco kéréseit, akkor a gyárt bezárják Szombathelyen és elviszik másik városba. 

A felek álláspontja láthatóan ma sem közeledett egymáshoz. Biztosan lesz folytatás...

Fotók forrása: Nyugat.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely falco lmp pick-telep

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr344773161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása