HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Botrány a Falco gyár lakossági fórumán

2012.08.29. 09:51 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportjának több tagja is részt vett azon a lakossági fórumon, amit tegnap tartott a FALCO Zrt. Illetve tartott volna, mert a kezdés után 3 perccel már véget is ért az esemény, de ne szaladjunk ennyire előre...

A Savaria Fórum augusztus 18-ai számában a következő hirdetés jelent meg:

A Falco Zrt. lakossági fórumot tart a társaságnál megvalósuló technológiai fejlesztéseiről, beruházásairól augusztus 28-án 17 órakor a Nyitra utcai ÁMK-ban, melyre a Falco Zrt. vezetősége minden érintett Pick-telepen élő lakost meghív. A fórum legfőbb célja, hogy a vállalkozás tájékoztatást adjon a Zanati úti telephelyén létesített  új lamináltlap gyártó üzem beruházásaival  kapcsolatosan, amely üzem berendezéseihez pályázati támogatást nyert. A projekt az Új Széchenyi Terv, Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretén belül, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A KOMPLEX BERUHÁZÁS A FALCO ZRT. FEJLESZTÉSE KAPCSÁN vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek során az eddig gyártott magasfényű termékeknél sokkal fényesebb, úgynevezett tükörfényes lapokat lehet gyártani. A bevezetésre kerülő technológia jellemzője, hogy egy a tükörfényes lamináltlapok előállításához készített, speciális, úgynevezett visszahűtéses, több szintes présgép kerül letelepítésre a kiszolgáló egységeivel együtt. A tükörfényes lamináltlap prémium termék, tervek szerint az értékesítés 85%-a export lesz. A gyártósor kapacitása 40 000 m3. Az új üzemben 17 fô fog dolgozni, így új munkahelyek is létesülnek a beruházás kapcsán.

falco_füstölgő kémény.jpgAz fórum kezdetén a cég vezetői elismételték a közleményben is olvasható rövid tájékoztatót, amit bővebben diavetítés segítségével ismertettek volna, ám kijelentették, hogy csakis a fenti témával hajlandók foglalkozni, más kérdésben most nem lehet felszólalni.

A tájékoztatóra érkező lakók ekkor felháborodottan álltak fel helyükről, hiszen ők a korábbi környezetvédelmi problémákkal kapcsolatos megoldásokra voltak elsősorban kíváncsiak.

Az Falco gyár és a környékbeli lakóövezetek (Pick-telep, Bébic-telep, Éhen Gyula lakótelep) között lévő ellentétek a szombathelyiek számára ismertek. A forgácslap gyártó cég közvetlenül három lakóövezet mellett, családi házak közé ékelve működik. A lakók a megengedettnél nagyobb zajra, a levegőben szálló porra és faforgácsra panaszkodnak (mely beteríti házaikat, kertjeiket), valamint formalin szagra panaszkodnak.

Aki rendszeresen követi az LMP szombathelyi blogját, az már ismerheti a témát. Az LMP ugyanis rendszeresen foglalkozik a kérdéssel. Kb. egy évvel ezelőtt pl. önkormányzati képviselői fogadóórát tartottunk, melyről beszámolt a Westindex.hu, valamint a Vas Népe is. 

A mostani fórum végül botrányba fulladt. Az egyik lakó kijelentette, hogyha nem hajlandók a lakók problémáival is foglalkozni, akkor nincs értelme, hogy maradjanak, majd az igazgatótanács elnökéhez lépett és egy aznap reggel készített fényképet mutatott arról, hogy a gyár kéménye mennyire "okádja" magából a füstöt, amely a lakóházak felé száll. A gyár képviselője ezt követően berekesztette a fórumot, majd kivonult a teremből és elhagyta a fórum helyszínét. A lakók és a cég marketing vezetője maradtak csupán a helyszínen. A forró hangulatról beszámolt a Westindex is, melynek kollégái pár percet csúsztak, így a rövidre sikerült rendezvényről lemaradtak, ám az azt követő eseményeken már ott voltak. 

A délután végül úgy fejeződött be, hogy a marketingvezető ígéretet tett arra, hogy a mostani elmaradt fórumot hamarosan egy új időpontban megismétlik, mert számukra fontos a tavaly novemberben megkezdett párbeszéd a lakókkal.

falco füst2.jpgAzt utólag már csak mi tesszük hozzá, hogy ha valóban annyira fontos a cég számára a lakókkal való párbeszéd, akkor miért kellett 10 hónapot várni arra, hogy 2010 novembere után ismét összehívjanak egy fórumot, melyen ráadásul csak az általuk meghatározott témáról voltak hajlandók beszélni, az pedig nem érdekelte őket, hogy a lakók mit szeretnének mondani nekik.

Őszintén reméljük, hogy hamarosan sikerül pótolni a lakossági fórumot, hiszen számtalan kérdés merül fel az új beruházással kapcsolatban is. Egyebek mellett az is, hogy a Savaria Fórum augusztus 4-ei számában még 22 új munkahelyet ígértek az utolsó oldalon megjelent hirdetményben, egy héttel később ugyanitt már csak 17-et (Savaria Fórum, 2012. augusztus 11 utolsó oldal).

Szólj hozzá!

Címkék: fórum szombathely falco lmp Pick-telep Bébic-telep

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr734738903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása