HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

MTI: Schiffer András - Orbán rendszere nem tűri az ellensúlyokat

2011.01.24. 07:09 szepujvilag

Orbán Viktor egy olyan centralizált demokráciát kíván kiépíteni Magyarországon, amely korlátok nélkül érvényesíti a többség akaratát, és amely nem tűri az ellensúlyokat - hangoztatta Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakcióvezetője vasárnap Szombathelyen. A jelenlegi kétharmados hatalom, "azzal eteti az embereket", hogy a centralizált demokrácia majd gyógyírt ad gondjaikra sérelmeikre, a kormányzat elmúlt kilenc hónapban folytatott társadalom- és gazdaságpolitikája azonban árulkodó - mondta egy osztrák és magyar zöldszervezetek számára rendezett regionális fórumon, ahol a belpolitikai helyzetről fejtette ki véleményét.

Az elmúlt hónapokban csökkentették a tőkejövedelmek adóját, intézkedéseikkel a gazdagabb nagycsaládoknak kedveznek, nyíltan a középosztályt részesítik előnyökben, a hajléktalanság kérdését viszont rendészeti eszközökkel próbálják megoldani - fűzte hozzá.

 

 

Mint mondta, ebbe a centralizált demokráciába nem fér bele, hogy az állampolgár, ha a zsebében "kutakodnak", közvetlenül forduljon az Alkotmánybírósághoz, de nem fér bele a sztrájkjog eddigi gyakorlása és a társadalmi kontrollt jelentő nyilvánosság ellenőrzés nélküli működése sem.

 

Nem arról van szó, hogy itt január elsejétől nem lehet leírni egy bíráló szót sem, hanem arról, hogy a médiatörvényben vannak olyan regulák, amelyekhez hasonlóhoz a Kádár-korszakban már hozzászokhattunk; ezeket a regulákat senki nem veszi igazán komolyan, de ezek a regulák alkalmasak arra, hogy a hatalom teljes erejével lesújthasson, ha valaki igazán veszélyessé válik - fejtette ki Schiffer András.

 

Hasonló szabályozás lépett életbe az állami alkalmazottakra is, akik esetében bármikor indoklás nélkül meg lehet szabadulni attól, aki a hatalomnak nem tetszik - tette hozzá.

 

Schiffer András szerint mindezek ellenére nem lehet azt állítani, hogy Magyarországon egy diktatórikus rendszer alakult volna ki, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a kétharmados felhatalmazás demokratikus választások eredményeként született, és más országokban, például Olaszországban és Franciaországban is vannak a hatalomgyakorlásnak olyan elemei, amelyeket kiragadva túlzó bírálatokat lehetne megfogalmazni.

 

Az LMP frakcióvezetője szerint túlzás, ami az elmúlt hetekben Magyarországgal kapcsolatban a nemzetközi sajtóban megjelent, noha az Európai Parlamentben elhangzott bírálatok nagy része jogos, nem lehet Magyarországot olyan országgal egy lapon említeni, ahol antidemokratikus rendszer működik.

 
Forrás: MTI

Egyéb megjelenések:

HVG.hu

Pécsi Újság

HÍR3

Szólj hozzá!

Címkék: zöld szombathely lmp schiffer andrás günen

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr12608941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása