HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Zombitámadás ellen is véd majd a szombathelyi futballstadion?

2015.07.14. 13:39 szepujvilag

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az LMP Szombathelyi Csoportja támogatja a városba érkező beruházásokat, ha azok későbbi fenntartása nem okoz problémát és Szombathely hosszú távú érdekeit szolgálja. A stadion beruházásával kapcsolatban korábban már jeleztük, hogy jobban örülnénk annak, ha a város közösségi sporttereit újítanák fel, vagy valósítanának meg újakat (pl. zanati futballpálya), hisz ezek valóban a szombathelyi lakosok közösségi szabadidős, egészségmegőrző céljait szolgálják. De szívesebben látnánk ezt az összeget a helyi egészségügybe, vagy akár a felsőoktatásba fektetve is.

A napokban a szombathelyi városvezetés bemutatta a stadion látványterveit. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy látványterv nem a végleges állapotot mutatja, de tudjuk, hogy tükrözi a tervezők, megbízók elgondolásait, így a javaslatainkat akár még figyelembe is lehet venni. Fontosnak tartjuk, hogy a Stadiont körbevevő terület kialakításáról szóló terveket a közösségi tervezés eszközével a helyi lakosság bevonásával tervezzék meg.

haladas_latvany_02.jpg

Örömteli a látványtervekről leolvasni, hogy a sportpálya területét megnyitják a járókelők előtt, az a továbbiakban nem lesz egy kerítéssel kiszakítva a város szövetéből. Öröm, hogy a látványtervek alapján óriásplakátok sem kapnak majd helyet a területen. A látvány terveken látható, hogy a komplexum egyes helyeken zöldfal burkolatot kap, ami azért pozitívum, mert a tervezők környezetbarát gondolkodásmódjára utal. Ez például lehet egy egyszerű repkény vadszőlővel (Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii') történő befuttatás, ami alacsony fenntartási költséggel jár együtt ráadásul még madárbarát megoldás is.

Ugyanakkor szomorú, hogy óriási mennyiségű burkolt felület jön létre ahol a látvány tervek szerint semmi fa sem lesz található, miközben napjainkban már rengeteg olyan vízáteresztő burkolatból tudunk válogatni ami lehetővé teszi, hogy a fák gyökere körül lévő talajt megóvjuk a tömörödéstől, valamint a járókelőket is a sártól. Ezen vízáteresztő burkolatok hosszútávú következetes használata még költség megtakarítást is eredményezhet, mivel így az eső víz egy jelentős része be tud szivárogni a talajba, ezáltal kisebb ütemben kell növelni a csapadékvíz elvezetési csatornák méretét. A burkolt felületek persze kiszolgálhatják a különböző „extrém városi sportok” rajongóit is (gördeszka, roller, stb.) de ehhez szükség lenne megfelelő minőségű kivitelezési munkára is az ilyen célú szabadtértervezési munkák mellett.

Fontos megemlíteni, hogy a látványterveken az L és fordított T alakú ~2m magas beton elemek, melyek háromszög alakban valamilyen növényzetet tartalmaznak, kivételével semmilyen utcabútor nem látható (sem pad, sem közvilágítás se más). Ezen beton elemek célja is kérdéses, de egy esetleges Zombi támadás esetén minden bizonnyal megfelelő alapjai lehetnek egy kissebb védfalnak. 

zombi_soccer.jpg

A jelenlegi körúti fasor jól láthatóan kivágásra kerül,és beljebb kap helyet egy újabb, ennek a helyére kerülő a járda. Ekkora beavatkozás esetén nyugodtan lehetne fejleszteni a kerékpár hálózat összetettségét egy kerékpársávval ami összeköti a Perint-parti sétányt és a Rohonci valamint Körúti kerékpárutat. Bízunk abban is, hogy a valóságban az illetékesek ügyelnek majd arra, hogy a Rohonci úti fasor valamint a Körúti fasor a látványterven lévővel szemben egységes fafajokból álljon majd és nem egy körív lesznek kiültetve. A Perint-parti sétány és a Rohonci út között létrejövő zöldterületen hiányoljuk olyan járdák, ösvények kialakítását amik feltárnák az itt létrejövő parkot, valamint lehetővé tenné, hogy a járókelők leülhessenek a zöldbe, vagy éppen útjukat lerövidítsék a stadion mellett elhaladva.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport stadion zombi lmp Szombathely

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr457627502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása