HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat-magyarországi és kelet-ausztriai zöld találkozó Szombathelyen - újabb sajtómegjelenések

2011.01.24. 07:19 szepujvilag

A vörösiszap-kataszrófát állította középpontjába az idén második alkalommal megrendezett nyugat-magyarországi - kelet-ausztriai zöldszervezetek találkozója, amelyet vasárnap Szombathelyen tartottak.

A Lehet Más a Politika szervezésében zajló szakmai fórumon negyvenen vettek részt, főleg civil zöldszervezetek képviselői. Szabó Rebeka, az LMP országgyűlési képviselője előadásában a tavaly október 4-én történt iszapkatasztrófa kapcsán azt hangsúlyozta: egyelőre csak felbecsülni lehet azt a kárt, amely emberéletekben, egészségben, a környezetben és anyagiakban bekövetkezett, és hosszú távú hatásokkal is számolni kell.

Szavai szerint egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy hosszabb távon mi lesz a sorsa annak a nagy mennyiségű gipsznek és savval semlegesített szennyeződésnek, ami a folyókba került, és annak a vörösiszapnak, amely a külterületeket még mindig borítja.

Klinger László, az LMP egyik Veszprém megyei tagja személyes tapasztalatairól szólva azt hangoztatta, az ajkai 10-es tároló tövénél még mindig gipsszel és savval mentesítenek, tehát a katasztrófavédelem állításával ellentétben továbbra is kerül valamilyen szennyeződés a Torna patakba, erről a konferencián néhány napja készült fényképfelvételeket is bemutatott. 

Alexander Nagy, egy osztrák zöldszervezet aktivistája arról számolt be, Ausztriában a katasztrófát követően nagy volt az emberek segítőkészsége, több eredményes gyűjtést is szerveztek, de az utóbbi időben nem is beszélnek a Kolontáron és Devecserben történtekről, a közvéleményben nem tudatosult, hogy a katasztrófa következményei csak hosszú távon kezelhetők. 

A fórumon Shiffer András, az LMP frakcióvezetője a magyarországi politikai helyzetről fejtette ki véleményét, Monika Vana a Die Grünen, az osztrák zöldek képviselője pedig a szocialista SPÖ-vel nemrég a bécsi önkormányzatban megkötött koalícióról számolt be. A fórum végén feltett kérdésekből is látszott, több olyan határon átnyúló regionális kérdésben, mint például az illegális hulladéklerakás, vagy a Szentgotthárd határában, osztrák oldalon épülő szemétégető ügyében, vagy éppen a Duna stratégia kérdésében szükség lett volna még a vélemények kifejtésére. Éppen ezért elhatározták, hogy folytatják a megkezdett találkozókat.

Források:

Greenfo

Alon.hu

Kisalföld

Szólj hozzá!

Címkék: zöld szombathely lmp schiffer andrás

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr352608951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása