HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Fociban az identitás - Egy LMP-s szombathelyi fogadóórája

2010.12.23. 13:34 szepujvilag

Horváth Zoltán kicsit olyan, mint egy álruhás Mátyás király. Kíváncsi népére. Mivel listán jutott be, ergo körzete nincs, így a képviselői fogadóórákat is megspórolhatná. Ehelyett felbukkan itt is, ott is, meghallgatja a panaszt és megígéri, konzultálni fog a helyi képviselővel.

Amikor négyévenként kiírják az önkormányzati választásokat plakátok ezrei terítik be a várost, s mosolyognak ránk jobbról, balról azok, akik képviselni szeretnének minket. Aztán felelős állampolgárként leadjuk a szavazatunkat és bízunk bennük, hogy majd képviselnek is. Hát lássuk hogyan! Sorozatunkban egy-egy képviselői fogadóórára látogatunk, a Fidesz után az LMP-t teszteltük.

Zanatra óriási hóviharban megyünk ki – ezúttal a fiatal politikus is autóval érkezik, máskülönben bicajjal közlekedik – így nem csoda, hogy az időjárás otthon marasztalja a helyieket. Csak a Zanati Kulturális Egyesület csapata verődött össze, de velük is jó egy órát beszélget Horváth Zoltán.

FOCIBAN A JÖVŐ

Már zajlik a diskurzus, mire megérkezem. Magdus néni széket hoz, aztán behúzódik egy sötét sarokba és a díványon ülve kicsit elszundít. Neki,aki naponta száguld végig a falun, nem tudnak újat mondani.

Férfiak ülnek sorban, szemben a politikussal. Igazi lokálpatrióták, az a legfőbb problémájuk, hogy nincs közösségi élet, nem alakul ki a fiatalokban a „zanati identitás”. A megoldást is tudják, ebben kérik a segítséget. Focipálya kell – ez a kulcsszó. A csapat egészen szép eredményeket ért el, tehetségesek a fiatalok, akár az MB2-be is bejuthatnának – mondják. És a zanatiakat a meccsek mozgatják meg.

- Évek óta szélmalomharcot folytatunk. Hiába szerveztünk mi Horvát Napot, eljöttek ötvenen, miközben van 400 ház a faluban – mondja a szószóló. - Városrész – javít mosolyogva a politikus – szerintem ez nem is olyan rossz arány. Derültség. - De az identitáshoz kevés. Hiába van az egyesület, honlapunk, nagy házunk, nem is igen tudnak rólunk. A csapatnak kellene több forrás, de leginkább, hogy a pálya itt bent legyen a faluban. - És gondolom a kerékpárút… - mondja Horváth.

A ZANATI MŰVÉSZETEK VÖLGYE

Az is fontos persze, de most, hogy a forgalom enyhült már nem veszélyes betekerni Szombathelyre. A körforgalom, az viszont tényleg nagy akadály. Az átkelés életveszélyes. Volt szó aluljáróról – emlegetik – csak aztán az ott valahogy meg lett bundázva. És mondják ki kivel hogyan.

Szőke srác lép be, zöld melegítő felsőben,rajta ZANAT felirat, és bekapcsolódik a társalgásba. Vissza a focihoz.

- Szóval Zoli, ha ezt a focipályát megemlítenéd… Mert rendezhetünk mi itt bármit… Ott van például a Szent László Nap, azt úgy találtuk ki, hogy sokrétű legyen, mindenki megtalálja, ami érdekli… - Olyan, mint egy kis művészetek völgye – veti közbe egyikük, erre mindenki hangosan nevet, hogy „na azért ne má” - Amúgy tényleg jó, mindig igényes műsort csinálunk, de igazából csak vásárolni meg enni jönnek ki. Azon gondolkodtunk, nyitunk a gasztronómia felé valami viccessel. Mondjuk, a szimfonikusok csapolják a sört élőben. - Majd beszélek a Mérei Tamással – ígéri nevetve Horváth.

VÁRJÁK A KÉPVISELŐT

És újra vissza a focihoz – mert az a megoldás. A Szent László Napon is a kupára jönnek ki a legtöbben, családok, barátnők drukkolnak a pálya szélén. Szóval a labda összetart, csak bent a faluban kellene a pálya. Kiokoskodták már hol lenne a legideálisabb, sőt az egyesület az infrastruktúrát is kigazdálkodná meg pályázna is – lelkesek a fiatalok.

- Szerencsére van egy agilis képviselőtök, majd beszélek vele – mondja Horváth. - Ja-ja. Bízunk mi a Dávidban (Szakács), beszéltem is vele telefonon. Mondta, hogy majd személyesen. Hát aztán azóta se… - Azért is lenne fontos – mondja a korábban szociális munkásként is dolgozott fiatal fiú – mert nincs hol szórakozniuk a fiataloknak, csak rongálnak. Meg aztán a drog is megjelent. Gyakorlatilag nem is élnek a faluban életszerűen, Szombathelyen járnak iskolába, ott szórakoznak. - Városrészben – javít ismét Horváth.

DÓKA ATYA TASLIJAI

És szomorúan mesélik, egyre több az öngyilkos Zanaton. Idősek, vagy krízishelyzetbe kerültek, akik nem tudták feldolgozni a nehézségeket. Most is végzett magával egy férfi, aki nem tudta kiheverni édesanyja halálát – hiába figyeltek rá.

Azért régebben, amikor volt még iskola meg óvoda, meg amikor még Dóka atya adott egy két taslit, ha azt megérdemelték, meg amikor Aigner Géza maga köré gyűjtötte a fiatalokat – akkor más volt. De ha meglenne az a focipálya, akkor sok dolog megváltozhatna. Így hiszik a zanati fiatalok. Horváth Zoltán pedig meg van győzve – rajta nem fog múlni, ígéri.

Aztán kicsúszkálunk a közösségi házból, - sok millióból sok hibával néhány éve adták át - Magdus néni bezár és kocsiba pattannak a „falu” szóvivői. A politikus pedig a szállingózó hóban még elárulja, azon gondolkodik, online fogadóórát vezet be. Hogy még több emberrel kommunikálhasson. Úgy tűnik az LMP-nél lesz még tesztelni valónk.

Forrás: Nyugat.hu (Itt találhatók a hozzászólások és további képek)

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely fogadóóra nyugat.hu lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr482534664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása