HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

A kormány kivérezteti a szombathelyi felsőoktatást?

2013.05.05. 17:31 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Lehet Más a Politika korábban már jelezte, hogy a felsőoktatásban zajló tendenciák azt mutatják, hogy a vidéki, így a szombathelyi felsőoktatást is központilag véreztetik ki. Ezt igazolják a Szombathelyre jelentkezők számának drasztikus csökkentése is.

foiskola.jpgOrszágos szinten kb. 40-45%-al csökkent a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők száma. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában valamivel kisebb, 38%-os a csökkenés, ám ez az adat is azt mutatja, hogy óriási bajba került a szombathelyi felsőoktatás.

A jelentkezők számának csökkenése együtt jár az állami támogatás csökkenésével is, ami a képzési kínálat szűkítéséhez, illetve oktatók elbocsátásához fog vezetni. Ez azonban további hallgatói szám csökkenést eredményezhet, ami katasztrofális következményekkel járhat.

A pár nappal ezelőtt Szombathelyre látogató Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője, az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának alelnöke szerint azok az intézmények, amelyekbe nem jelentkeztek elegen, lehúzhatják a rolót. Az LMP országgyűlési képviselője Szombathelyen elmondta, hogy brutális forráskivonás zajlik a területen: a felsőoktatásra fordított összeg már a GDP 0,5 százalékát sem éri el. Osztolykán Ágnes szerint forráskivonás helyett forráskoncentrációra lenne szükség az oktatásban, a vidéki felsőoktatásra pedig az értelmiségi réteg helyben maradása miatt is szükség van.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint bár korábban az önkormányzat és a helyi felsőoktatási intézmények között nem volt semmilyen együttműködési megállapodás, most a városnak is segítenie kell az iskolák megmaradását. Az LMP javaslatára Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2013. márciusi közgyűlésén tárgyalta a helyi felsőoktatási intézmények helyzetét. Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint tovább kell folytatni a tárgyalásokat és mielőbbi segítséget kell nyújtania az önkormányzatnak a városi felsőoktatás megmaradása érdekében, de a megmaradáshoz továbbra is kormányzati döntés szükséges.

Szombathely, 2013. május 4.

LMP Szombathelyi Csoportja nevében

Horváth Zoltán, szombathelyi önkormányzati képviselő

***

SAJTÓMEGJELENÉSEK:

Nyugat.hu: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/szombathelyi_felsooktatas_lmp

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás felsőoktatás szombathely iskola lmp horváth zoltán osztolykán ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr85282356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása