HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Március végén megszűnik az MMIK?

2013.03.07. 14:37 szepujvilag

Legalábbis valószínű, hogy az állam nem tartja fenn tovább. Az LMP városi képviselője szerint komoly értékeket veszít el Szombathely.

Hárman, a képviselővel együtt összesen négyen voltunk az MMIK előtti sajtótájékoztatón, amit Horváth Zoltán, az LMP városi képviselője hívott össze. A meghívó címében az állt:Megszűnik az MMIK. Így azt hittük, újabb fejlemények vannak a történetben, de csak egy friss információmorzsát kaptunk.

Senki sem tud semmit

Horváth elmondta, hogy a szakminisztérium egy megyei hatáskörű tanácsadó szervezetté akarja átalakítani az intézményt, ebben valószínűleg feladatot kapnak az MMIK vezetői, de csak néhány fő.

A lényeget már mi is leírtuk. Az MMIK-t tavaly január 1-jével vette át az állam, korábban közösen tartotta fenn a megyei és a szombathelyi önkormányzat. A kormányhivatal akkor létrehozta a megyei intézményfenntartó központokat (MIK), de egy újabb törvénymódosítás következtében ezek a központok március 31-én megszűnnek.

Az általuk működtetett – nem oktatási – intézmények a szakminisztériumhoz kerültek, de március 31-én ott is új struktúra lép életbe. Így most senki sem tudja, mi is lesz velük.

Fenyegető veszélyek

Horváth Zoltán megemlítette, hogy az MMIK az idén 40 éves, de születésnapi ünnepségsorozat helyett a bezárás fenyegeti. És sorolta, hogy milyen értékek vesznek el akkor. A velemi továbbképző ház, a bozsoki kastélyszálló szintén hozzájuk tartozik, de itt van a helye a diákönkormányzatnak, a LOGO Ifjúsági Szolgálatnak is.

És rengeteg kulturális egyesületnek, csoportnak. Utóbbiak között több olyan is van, amelyek nem önálló jogi személyként, hanem az MMIK saját szervezeteként működnek, mint például az Erkel Kórus. A képviselő emlékezetett rá, hogy a Haladás Művelődési Ház tavalyi megszűnésekor megszűnt a Ház férfikórusa is, itt most ugyanez fenyeget.

Horváth szerint valóban nem egyértelmű, hogy a városnak át kellett volna-e vennie az intézményt, hiszen nélküle is teljes a kulturális hálózata. De az volt a meglepő, hogy a közgyűlésben senki sem szólt hozzá, egy perc alatt döntöttek.

Senkit sem érdekelnek az értékek?

Azt is megjegyezte, hogy a munkaterv szerint már tavaly meg kellett volna alkotni a város kulturális koncepcióját, ami most jó iránymutatást jelentett volna. De a közgyűlés nem tette ezt meg.

Eközben komoly értékeket is őriznek az MMIK archívumaiban, például a Savaria Filmstúdió filmtekercseit. Az állami kézbe adáskor ki is jelentették, hogy az ott tárolt értékeknek 50 százalékban a város a tulajdonosa, de most erről sem esett egyetlen szó sem.

Ráadásul szó van az épületről is, ami igaz, hogy felújításra szorulna, de most is egy kulturális oktatási centrum közepén áll. Hiszen iskolák, kollégiumok vannak a környéken, itt a Romkert, az egykori börtön részben kihasználatlan épülete, az egyetem, és a tervek szerint a jövőben a buszpályaudvar is elköltözik az Ady térről.

Ha innen eltűnik az MMIK, akkor eltűnik ez a centrum is – fejezte be a képviselő.

Cikk forrása: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/mmik_szombathely_megszunes_lmp_sajtotajekoztato

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szombathely mmik lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr655121528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása