HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Westindex.hu: Horváth nélkül nincs Karácsony - LMP sajtótájékoztató titkos helyszínen

2013.01.22. 07:55 szepujvilag

Cseszkó Tamás , 2013-01-21 14:58
Ezt az olcsó poént sütöttük el címünkben, de tény, az LMP sajtótájékoztatót tartott kulturális ügyekről. Ott voltunk, figyeltünk, kérdeztünk.

Sajtótájékoztatót tartott Horváth Zoltán, és Karácsony Gergely. Előbbi a város, utóbbi az országgyűlési képviselője. A téma a kulturális átalakítás értékelése volt. A meghirdetett sajtótájékoztatóra ezúttal titkos helyszínen került sor, ők maguk kérték, ne írjuk le, hol is voltunk, nehogy baja legyen az intézménynek. Eredetileg a jelen helyzetben meg nem nevezett intézmény előtt tájékoztatták volna a sajtó munkatársait, ám mivel szemerkélt az eső, végül fedett helyre húzódunk.

Asztalt pakoló képviselők

A képviselők pedig lazák, mikor belépünk épp asztalt pakolnak a fehér fal elé, hogy még véletlenül se lehessen azonosítani a helyszínt. Azt persze nem kérték, hogy szedjük ki az aksikat a telefonokból, így megnyugtathatunk mindenkit, Karácsony nem a Terrorelhárítási Bizottság elnöke. (Csupán a Kulturális és Média Bizottság alelnöke, de erről majd később.)

Átalakítások

Horváth Zoltán kezd, aki egyébként civilben kulturális munkás, a Savaria Filmszínház munkatársa. Azt mondja az elmúlt egy évben sok minden történt kulturális téren, a tavalyi államosítás után végre újra önkormányzati kézbe került több kulturális intézmény. Év közben a Savaria Szimfonikus Zenekar és a Mesebolt Bábszínház került hozzánk, míg év végén döntöttek arról, hogy a Könyvtár, és bizonyos múzeumok újra a városhoz kerülnek. Horváth örömtelinek tartja azt is, hogy az LMP kezdeményezésére visszakerült az önkormányzathoz két folyóirat, az Életünk és a Vasi Szemle is. Előbbi a Könyvtár, utóbbi a Múzeumok része lett. a képviselő érintette az ÁMK-k bezárását is, mely állami döntés következtében lépett életbe. Mint mondta, Oladon el tudja látni az AGORA ezen feladatokat, de a Nyitra utcai ÁMK feladatait leginkább egy helyi kötődéssel rendelkező egyesület tudná átvenni, mivel ez a városrész olyan, mint egy kistelepülés. 

Piros pont az intézményvezetőknek

Karácsony Gergely sorra járja a városokat, tájékozódik a helyzetről. Elmondása szerint az LMP már tavaly jelezte, hogy az államosítás bizony komoly godnokat fog okozni, és szerinte az intézmények megmaradása elsősorban annak köszönhető, hogy olyan vezetők állnak az adott kulturális szolgáltatók élén, akik jól felkészültek, elhivatottak, és meg tudták oldani a felmerült problémákat.

Karácsony azt is elmondta, reméli, hogy az intézményi pénzek zárolását feloldják, és azok az elmaradt összegek, melyek hiányoznak, eljutnak a kasszába. 

Kulturális koncepció és Molnár Piroska látogatása

Horváth Zoltán beszélt arról is, régóta várat magára a kulturális koncepció, melyről először 2011-ben esett szó, de azóta sem sikerült elfogadni. A februári költségvetésnél remélik, hogy a jelenlegi összegeket megkapják az intézmények, mivel ennél jobban már nem igazán lehet szorítani a nadrágszíjat. Mint ismeretes, egy korábban kiszivárgott kulturális koncepció szerint, melyet annak idején Sági József, a Kulturális Bizottság elnöke mutatott be a sajtónak, feldarabolták volna az AGORA-t.

Jelenleg azonban nem ezen az úton haladhatunk, hiszen a város most adta be az Agóra pályázatot, és az új igazgató, Parais István kinevezése is azt bizonyítja, a városnak hosszútávú tervei vannak a kulturális intézménnyel. Erre kérdeztünk rá Horváthnál, aki megerősítette, valóban késik ez a koncepció, de az LMP már korábban is jelezte, nem tartja jó ötletnek az AGORA feldarabolását.

A sajtótájékoztató végén egy könnyedebb kérdést is feltettünk, nevezetesen, hogy mit gondol a képviselő arról, hogy Molnár Piroska, a Nemzet Színésze 19 órakor az AGORA Kultúra Napi Díjátadóján lép fel, míg 20 órakor a Weöres Sándor Színház pódiumán boldogítja a közönséget. Horváth Zoltán vélhetően nem értette, hogy arra próbálunk választ kapni, miért kell egymásra szervezni a rendezvényeket, ezért annyit mondott, nagyon örül, hogy ilyen nagy színészt ennyi helyen láthat a város közönsége. 

Forrás: http://www.westindex.hu/helyben/horvath-nelkul-nincs-karacsony-lmp-sajtotajekoztato-titkos-helyszinen-1

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely kultura lmp westindex Karácsony Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr955033773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása