HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Horváth Zoltán Képviselői levelezőlapja a Savaria Fórumban

2012.10.05. 16:29 szepujvilag

Részvételi döntéshozatalról a Helyi önkormányzatok napja kapcsán

Múlt vasárnap, szeptember 30-án ünnepeltük a Helyi önkormányzatok napját. Az Országgyűlés egy 2000. évi határozata nyilvánította szeptember 30-át a Helyi önkormányzatok napjává, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon.

1990 óta további öt választás során dönthettek a szombathelyiek is arról, hogy milyen összetételű testületeket kívánnak. A Helyi önkormányzatok napjához közel kötelességünk megemlékezni azokról az elődeinkről, akik jó, olykor rossz döntéseikkel, de zömében felelőséggel és legjobb tudásuk szerint igazgatták városunk ügyeit.

Amellett természetesen, hogy emlékezünk elődeinkre legalább annyira fontos az is, hogy elmondjuk, hogy milyen önkormányzatot szeretnénk a jövőben. A Lehet Más a Politika tavaly adta ki az önkormányzati koncepcióját tartalmazó füzetet. Az LMP megalakulása óta kiáll a részvételiség elve mellett, mely elsősorban a helyi önkormányzati szinten valósulhat meg. Az állampolgároknak, a helyi lakosoknak joga és lehetősége kell, hogy legyen beleszólni saját környezetük alakulásába. Fontos, hogy ezt ne csak négy évente tehessék meg, amikor választott képviselőket küldenek a közgyűlésekbe, de folyamatosan megismerhessék, véleményezhessék az önkormányzat fontosabb és kevésbé fontosabb ügyeit. Az LMP ezért bővítené a döntések előtt a társadalmi egyeztetéseket. Valódi tartalmat adnánk Szombathely SZMSZ-ében jelenleg is meglévő lakossági érdekegyeztetésnek: rendszeresen tartanánk városrészi tanácskozásokat, városi gyűléseket, de a közmeghallgatásokat sem egy felesleges tehernek tekintjük. Ugyanennyire fontosak a civil és érdekvédő szervezetekkel, helyi lakóközösségekkel való egyeztetések. Ehhez egy városi Civil Koncepció adhat keretet. Közös érdekünk, hogy ennek elfogadására hamarosan sor kerüljön, és megszülessen egy olyan önkormányzat, mely folyamatosan kikéri a szombathelyiek véleményét a lakókra kiható döntések előtt.

Horváth Zoltán, LMP

Savaria Fórum, 2012. október 6. 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely önkormányzat lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr334821991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása