HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Március 1. a szombathelyi buszközlekedés gyásznapja - Beszámoló az LMP sajtótájékoztatójáról

2012.03.01. 12:58 szepujvilag

A megnyirbált szombathelyi menetrendeket az Ady téri buszpályaudvaron az LMP siratta el.

Két okból fontos ez a mai nap - közölte a szombathelyi Ady téri buszpályaudvaron megrendezett sajtótájékoztatóján az LMP - egyrészt március 1. a közösségi közlekedés leépítésének gyászos dátuma, másrészt mától jár le a téli kilakoltatási moratórium Szombathelyen.

Mi a baj a buszokkal?

Mint ahogy korábban mi is részletesen beszámoltunk róla, a közgyűlés döntése alapján március 1-től életbe lép az a szombathelyi közgyűlés által elfogadott buszmenetrend, amely minden korábbinál nagyobb mértékben csökkenti a helyi közlekedés színvonalát. Konkrétan eztán 15 százalékkal kevesebb buszjárattal találkozhatunk majd az utakon.

A döntéssel kapcsolatban a fideszes városvezetés gazdasági okokra hivatkozott, ugyanakkor a szolgáltatást végző Vasi Volán Zrt. munkatársai szerint közel sem biztos, hogy a járatok ritkítása megtakarítást hozhat a város számára.

A döntés az LMP szerint azért is fájó, mert minden szakmai vélemény azt hangsúlyozza, hogy a közösségi közlekedést kellene előnybe részesíteni az autóval szemben. A buszmenetrendek brutális módosításával azonban sokak számára ezentúl nehézséget okoz majd a városon belüli közlekedés. Plasztikus példa erre annak a szentkirályi tanulónak az esete, aki az új menetrend-módosítás miatt az oladi iskolába többszöri átszállással is csak úgy tud eljutni, hogy az első óráról minden nap öt percet késik. Amiért akár minden nap igazolatlant is kaphat. Az új menetrenddel az LMP szerint peremkerületekben élők járnak a legrosszabbul, hiszen például a Joska Rola lakótelepről este öt után már nem lehet a belvárosba busszal bejönni.

Horváth Zoltán LMP-s városi képviselő szerint miközben a döntés meghozatalakor a Fideszes városvezetés még további egyeztetésről és módosítási lehetőséről beszélt, mára világossá vált, hogy nem hajlandóak párbeszédre és változtatásokra. Tudomása szerint ugyanis egyetlen körzetben sem sem hívtak össze egyetlen lakossági fórumot sem: „Mára világossá vált, hogy az egyeztetés belengetése üres frázis volt csupán, a javaslatot elfogadó jobboldali képviselők pedig nem kívánnak a felháborodott lakók elé kiállni, őket személyesen is tájékoztatni.”

Mától kilakoltathatnak

Horváth Zoltán végezetül még arra is felhívta a figyelmet, hogy a téli kilakoltatási moratóriumnak március 1-től lejárt, a döntés 5-6 embert érint. Arra kér mindenkit, családsegítőket, egyéb támogatókat: figyeljünk ezekre az emberekre! Egy férfi esetét említi, aki 59 évesen tartós munkanélküli, a rendszerváltás igazi vesztese, holott korábban húsz éve még egy szegényeket támogató alap egyik aktivistájaként tevékenykedett.

 

Cikk forrása: http://www.nyugat.hu/tartalom/galeria/gal20120301121038

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés busz szombathely nyugat.hu lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr944269428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása