HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló a szombathelyi Kulturális és Sport Bizottság 2012. február 13-ai rendkívüli üléséről

2012.02.14. 13:14 szepujvilag

Rendkívüli ülést tartott február 13-án a szombathelyi Kulturális és Sport Bizottság, melynek elsődleges témája az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ szétdarabolása volt.

A tervek szerint a Művelődési és Sportház rendezvényházként működik tovább a Szombathelyi Sportszolgáltató keretében. A kulturális jellegű programok bérlésekre korlátozódnának, az épületet napi szinten pedig sportedzésekre hasznosítanák.

A Gyermekek Házát összevonnák a Mesebolt Bábszínházzal. Míg a bábszínházat átköltöztetnék a Kisfaludy Sándor u. 1 számú épületbe, a Gyermekek Háza maradna a jelenlegi helyén.

A Savaria Filmszínház önállóságot kapna. Az átalakítás után a filmes tevékenységre koncentrálhatna ezentúl esősorban, egyéb tevékenységet (pl. könnyűzenei koncertek) nem végezhetne önállóan, csak bérbeadással lehetnének más kulturális jellegű tevékenységek.

Végül alakulna egy AGORA Fesztiválközpont névre hallgató intézmény, amely a városi fesztiválokat koordinálná.

Az előterjesztést a bizottság első olvasatban tárgyalta.

Az ülés elején a kultúráért felelős alpolgármester, valamint a bizottság elnöke vázolták a koncepciót. Ezt követően kértem szót és fogalmaztam meg kérdéseimet:

Egyrészt hiányoltam a város kulturális intézményeinek felsorolásában az ÁMK-kat, amik bár az önkormányzati rendszerben oktatási egységként szerepelnek, fontos kulturális funkciót látnak el. Felvetésemet Lazáry Viktor alpolgármester jogosnak tartotta és ígéretet tett arra, hogy kipótolják az anyagot.

Az anyag első részében felsorolják azokat a civil szervezeteket, amelyekkel a város kulturális jellegű feladat ellátási megállapodást kötött korábban. Ezek közül a Sikerkönyvtár Alapítvánnyal 2012. februárban jár le a megállapodás. Érdeklődtem, hogy szándékában áll-e a városvezetésnek ezt meghosszabbítani. A kérdésemre adott válaszból kiderült, hogy ez attól függ, hogy a februárban elfogadandó költségvetésben lesz-e erre keret.

Rátérve a kulturális átalakításra a Sportházzal kapcsolatban aggályosnak tartottam azt, hogy sportedzésekkel párhuzamosan tartanák meg a báli rendezvényeket. A szalagavató ünnepségek, bálok bevételt jelentenek a Sportház számára, ám decembertől februárig tartó időszakban ez heti több nap alkalmat jelent. Egy-egy bál előkészítése egy, vagy akár több napot is igényelhet (teremberendezés, próbák stb.). Ezzel párhuzamosan kétséges az, hogy az edzéseket meg lehet tartani.

A Mesebolt Bábszínház átköltöztetését üdvözöltem, hiszen a jelenlegi helyszín baleset és tűzveszélyes, valamint a 80 főt befogadni tudó színházterem nem költség hatékony. Azt is elmondtam, hogy helyes hogy a Gyermekek Háza nem költözik viszont a Kisfaludy utcába (az eredeti szövegben még ez állt), hisz a belvárosban nincs sem egy park, sem egy játszótér, ahol a nyári táborokat, szabadtéri rendezvényeket le lehetne bonyolítani, a jelenlegi helyszínen pedig adott a kerítéssel lezárt biztonságos udvar rész.

A Fesztiválközpont esetében kifejtettem, hogy az AGORA jelenleg a szabadtéri rendezvényeket, fesztiválokat, városi ünnepségeket, megemlékezéseket a Sportházban meglévő technikai eszközparkkal és műszaki szakemberekkel oldja meg. Amennyiben szakad a jelenlegi AGORA úgy a fesztiválközpontnak nem lesz sem fény, hang, színpad technikája, sem szakembere, amik viszont feltétlenül szükségesek a rendezvények lebonyolításához. Ebben az esetben az összes technikák és szakembert minden rendezvényhez kölcsönözni kellene, ami nem költség hatékony.

Viszonylag hosszú hozzászólásom után egy-két apróbb, pár mondatos megjegyzés volt még, amely a Sportházban működő színházbérlet megőrzésére vonatkozott, majd a bizottság megszavazta az előterjesztést.

A különfélék napirendi pontnál kérdést intéztem dr. Károlyi Ákos osztályvezetőhöz. Kérdésem visszautal a decemberi bizottsági ülésre, ahol átvettük a Mesebolt Bábszínház működtetését a megyétől. Az alapító okiratban akkor az került be, hogy a bábszínház működési területe Szombathely lesz. A bábszínház vezetője és én is felszólaltunk amellett, hogy ezt bővítsük ki, hisz a bábszínház az egész megye területén tartott előadásokat eddig is. Akkor azt a választ kaptuk, hogy egyeztetnek az Államkincstárral ez ügyben.

Most az iránt érdeklődtem, hogy az egyeztetés lezajlott-e. Osztályvezető úr válaszában elmondta, hogy egyeztettek, ám mivel a bábszínház kizárólagos fenntartója a város, a működési terület továbbra is Szombathely kell, hogy maradjon, ami nem zárja ki más teleülésen való előadások tartását.

 

Szombathely, 2012. február 14.

 

Horváth Zoltán

városi képviselő, a Kulturális és Sportbizottság tagja, SZMJV

Lehet Más a Politika

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szombathely bizottság agora lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr904104426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása