HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének és bizottságainak decemberi rendkívüli üléseiről

2012.01.03. 11:04 szepujvilag

2011. december 29-én tartott rendkívüli Közgyűlést Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata. Közvetlenül előtte a Pénzügyi, Gazdasági és Jogi Bizottság, valamint a Kulturális és Sport Bizottság is ülésezett. Téma a Mesebolt Bábszínház átvétele volt a megyei önkormányzattól.

A közgyűlés előzménye, hogy pár nappal előtte szintén rendkívüli közgyűlést tartott a Vas Megyei Önkormányzat, amely a 2012-es költségvetési koncepció elfogadásakor úgy határozott, hogy az államosítás után náluk maradó három intézmény (Megyei Soportigazgatóság, a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Szimfonikus Zenekar) közül a Bábszínházat és a zenekart átadná a városnak.

A szombathelyi bizottságok és a közgyűlés elé került anyag ebből csak a Mesebolt Bábszínház átvételéről szól. A bizottsági üléseken ezt kiegészítve már kiosztottak egy plusz határozati javaslatot, amely arról szól, hogy a város felelősséget érez a zenekarért és hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat a megyei önkormányzat vezetőjével az intézmény sorsáról.

A bizottsági üléseken egyrészt arról érdeklődtem, hogy a Bábszínház bevételei mellett a kiadásai hogyan alakulnak és ennek függvényében az éves mérlege hogy áll. Kiderült, hogy az intézmény pozitív mérleggel rendelkezik, nyereséges.

Kritikát fogalmaztam meg arra vonatkozólag, hogy az Alapszabályban módosították, Szombathelyre szűkítették a bábszínház működésének helyét, holott korábban a megyében rendszeresen tartottak előadásokat nagyobb megyei településeken. Ennek megszűnése presztízs veszteséget jelent az intézménynek, de plusz bevételi lehetőségtől is megfosztjuk őket. A válaszból kiderült, hogy a Kincstárral ez az Alapszabály lett elfogadtatva, így ezen módosítani nem célszerű most, de újratárgyalják a kérdést és akár januárban ismét a testület elé kerülhet. Érdeklődtem az iránt is, hogy az intézmény SZMSZ-ét miért nem módosítjuk a változásoknak megfelelően. A válaszból az derült ki számomra, hogy a helyzetre a városvezetés sem készült fel igazán és később kerül majd sor az SZMSZ módosításra.

További felvetésem volt, hogy a jelenlegi helyén nem működőképes a bábszínház. Egyrészt kicsi a nézőtere (max. 80 fő), másrészt zsúfolt, valamint tavaly az összes önkormányzati támogatást (megyétől, várostól egyaránt) át kellett utalnia az MMIK-nak, akitől bérlik a helységeket.

A Közgyűlésen megismételtem azokat a gondolatokat, amik a jelenlegi helyszín alkalmatlanságára vonatkoznak. Emellett emlékeztettem a képviselőket, hogy a megyei közgyűlés olyan határozatot fogadott el, mely szerint a Szimfonikus Zenekart is átadnák. Ismertettem a városi közgyűléssel a megyei önkormányzat 2012-es évi költségvetési koncepcióját, melyből kiderül, hogyha a hivatal dolgozóit és a politikusokat kifizetik, akkor is mínusz 20-25 millió Ft-nál tartanak és abban még nincsenek bent az intézmények. Ha a zenekar marad a megyénél, akkor finanszírozhatatlanná válik.

A jobbikos Balassa Péter felvetette, hogy a bábszínház dolgozóinak 2011 decemberi bérét miért vállalja át a város, amikor az intézményt decemberben még a megye működtette. Puskás Tivadar polgármester azt a választ adta, hogy pénzügy technikailag csak így lehet megoldani, nincs más lehetőség. Ismét szót kérve mondtam el, hogy szerintem viszont ez nem pénzügytechnikai hanem tárgyalástechnikai kérdés: a Heves megyei önkormányzat ugyanis Eger városának úgy adta át a színházat és a bábszínházat is, hogy mindhét intézmény esetében átadta az épületeket, kifizette a legsürgősebb tartozásokat és vállalta a decemberi bér kifizetését is, tehát meg lehetett volna oldani a dolgot.

A szombathelyi közgyűlés végül ellenszavazat nélkül döntött a Mesebolt Bábszínház átvételéről.

Szombathely, 2012. január 2.

 

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő, Szombathely Megyei Jogú Város

Lehet Más a Politika   

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló szombathely közgyűlés bábszínház lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr83515909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása