HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

VasiHazafi.hu interjúja Horváth Zoltán városi képviselővel

2011.09.19. 11:04 szepujvilag

Beszélgetést kezdeményeztünk Horváth Zoltánnal, a szombathelyi közgyűlés LMP-s képviselőjével olyan témákban, amiket eddig senki nem akart, vagy mert felvetni. Tényleg megvették őket az őszi választási kampányban? Valóban mindenki zsidó a budapesti vezetésben? Szó esett még a gyöngyöspatai hungarofóbiáról, drogokról, megfenyegetett jelöltekről és az SZDSZ tetemcafatjairól.

VasiHazafi.hu: Mikor kezdtél el politikával foglalkozni és miért döntöttél úgy, hogy az LMP-hez csatlakozol?

Horváth Zoltán: Középiskolás korom óta érdekel a közélet, de soha nem volt olyan szervezet vagy párt, ami az én irányvonalamnak megfelelt volna. Amikor elkezdtem beleásni magamat a témába és egyre többet olvastam, nekem egyre jobban az lett szimpatikus, amit a nyugat-európai pártokban zöld irányvonallal jellemezhetnénk. A környezetvédelem, természetvédelem, fenntarthatóság, ezek kezdtek el egyre inkább foglalkoztatni. Kezdetben szimpatikus volt a Lányi András vezette Élőlánc Magyarországért Mozgalom, velük nem kerültem kapcsolatba, de azt láttam, hogy egy nagyon jóértelmiségi csapat. Aztán amikor megjelent a Lehet Más a Politika, az nekem egy olyan irányvonal volt, ami a számomra már évekkel előbb felfedezett zöld vonalat képviselte.

VasiHazafi.hu: Az LMP-ben te egy kifejezetten környezetvédő pártot, egy zöld mozgalmat láttál?

Horváth Zoltán: Igen.

VasiHazafi.hu: Azt mondtad, hogy a példa-, és eszményképek a nyugati zöld mozgalmak voltak. Ezek többsége mögött jól észrevehető módon ott vannak a különböző szélsőségesen liberális, illetve ’68-as gyökerekkel rendelkező marxista-szélsőbaloldali ideológiai vonulatok.

Horváth Zoltán: Térjünk rá erre, mert az LMP-vel kapcsolatban ez a liberalizmus nagyon sokszor előkerül. Ha azt mondjuk, hogy polgári és emberi jogok, akkor az a fajta liberalizmus hozzám is közel áll; viszont ha megnézzük, hogy gazdaságpolitikai téren mit képvisel az LMP és mit jelentett az egykori SZDSZ által képviselt gazdaságszemlélet, akkor már éles ellentétekkel szembesülünk. Az LMP globalizáció kritikája áll szemben az SZDSZ liberális gazdaságpolitikájával. Az LMP-ben szerintem felfedezhető mindhárom főbb ideológiai irányvonal. A természetvédelem eleve egy konzervatív értéknek mondható dolog, hiszen védjük azt, ami az örökségünk, ezt fogjuk ráhagyni mi is az utódokra. A vidék védelme, a kisközösségek védelme, ez mind-mind konzervatív értékaz én számomra. A jogvédelem, amennyiben ezt liberálisnak nevezzük, akkor ez a másik fő vonal. A zöldek gazdaság, valamint társadalompolitikája az, ami inkább nevezhető baloldalinak.

VasiHazafi.hu: A jogvédelemnél maradva, akkor térjünk rá az utóbbi időszak egyik nagy port kavart ügyére, amiben az LMP kirívóan ellenszenvesen viselkedett. A Gyöngyöspatáról hozzánk eljutó sajtóinformációk szerint a budapesti vezetésetek pár tagja és az Amnesty International emberei megjelentek a helyszínen, ahol a botrány kirobbanását követő kezdeti időszakban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a rendőrséggel karöltve kezdte felszámolni a cigányok által okozott anarchikus állapotokat és helyreállították  a rendet. Az LMP és az AI  csokoládét osztogatott a hídvámot szedő cigánygyerekeknek és kioktatta őket, hogy pontosan mit kell válaszolniuk a sajtó kérdéseire. Ezek után miért csodálkoztok az ellenetek leggyakrabban felhozott vádakon, az SZDSZ-es, belvárosi zsidó és nemzetietlen kitételeken?

Horváth Zoltán: Nem tudom, hogy lehetne a roma politikát megfogni, de az biztos, hogy húsz évig gyakorlatilag nem történt semmi. A Jobbik megjelent és elkezdte felhozni ezt a témát, de szerintem a válaszaik nem jók. Az nem oldja meg a problémát és atársadalmi konfliktusokat, hogy felvonulunk. De húsz évig itt tényleg nem törődött senki a problémával, még a kérdéseket sem tették fel.

VasiHazafi.hu: A Jobbik szerintem kétféle választ adott. A gyors választ, amikor a terror alatt tartott falvakban megjelentek, ahol a helyi magyar lakosság egyöntetű szimpátiáját és támogatását érezték. A másik válasz a Jobbik hosszabb távú cigánypolitikája, amiről ma már a cigányság egyes, józanabb képviselői is kijelentik, hogy a komolyabb problémák elkerülése érdekében az egyetlen járható út.

Horváth Zoltán: Szerintem a felvonulás nem vezet sehova. El kell gondolkodni tényleg azon, hogy milyen más megoldások lehetnek. Én nem vagyok sem szociológus, sem pedig oktatási szakember, tehát én ezeket nem fogom tudni megválaszolni. Az biztos, hogy nagyon mélyen gyökerező változtatásokra lesz szükség.

VasiHazafi.hu: Térjünk még kicsit vissza az SZDSZ-re. A közgyűlésben van kapcsolatotok a magukat Szabadelvű Társas Körnek nevező egykori szadeszosokkal, dr. Czeglédy Csaba „liberális barátaival”?

Horváth Zoltán: Semmi. Annyi, hogy a közgyűlésben együtt ülünk. Én mindenkivel beszélgetek a közgyűlésen.

VasiHazafi.hu: Milyen a kapcsolatod a többi párttal, képviselővel?

Horváth Zoltán: Mindenkivel normális kapcsolatom van, én személy szerint senkivel nem vagyok haragban, de politikai kapcsolat egyik párttal sincs. Azt kell mondjam, hogy négy egymástól teljesen külön mozgó erő van jelen a közgyűlésben, sokszor éles kritikával élek én is, akár írásban, akár szóban, úgy a Fidesszel, mint az MSZP-vel szemben. Persze most gyakrabban a Fidesszel szemben, mert hát ők vannak hatalmon. Az az ellenzék feladata, hogy kritikát gyakoroljon és ellensúlyt képezzen, ezért együttműködés semmilyen szinten, senkivel nincsen.

VasiHazafi.hu: Akkor cáfolod azt a szóbeszédet, hogy az őszi választási kampányban megvették bizonyos körzetekben a helyi LMP jelöltjeit?

Horváth Zoltán: Cáfolom, persze. Függetlenek vagyunk másoktól. Az, hogy mondjuk nem tudtunk indulni Szombathelyen minden körzetben tavaly októberben, az valaminek köszönhető. Folyamatosan fenyegették meg az embereinket. A kopogtató gyűjtés előtti héten gyakorlatilag négy vagy öt jelöltünk mondta vissza, mert felkeresték őket. Aztán amikor leadtuk a cédulákat, utána is rejtett számról hívogatták a jelöltjeinket, arra akarták rávenni őket, hogy lépjenek vissza.

VasiHazafi.hu: De nem tett senki ez ügyben feljelentést.

Horvát Zoltán: Azért nem tettünk feljelentést, mert gyakorlatilag egy kampányban voltunk. Ha feljelentést teszünk és bemegyünk a rendőrségre, akkor azzal megy el az időnk. Inkább azzal foglalkoztunk, hogy akik visszaléptek, azok helyett gyorsan újjelölteket találjunk. Ezt csak azért mondtam el, hogy érzékeltessem, mennyire nincs kapcsolatunk más szervezetekkel. Ha lett volna, mindenhol meglett volna a jelöltünk, és nem kellett volna vért izzadnunk a kopogtatócédula gyűjtéssel. Hogy a minketért támadás kinek az érdeke volt, azt mindenki döntse el saját maga.

VasiHazafi.hu: Az LMP tizenhat kérdésben kezdeményezett aláírásgyűjtést, ebből az OVB tízet hagyott jóvá. Ezek túlnyomó része a munkavállalói jogokkal foglalkozik, amiről még nem igazán tudni semmi pontosat, hiszen az új Munka Törvénykönyve még csak tervezet formájában létezik. Vágó Gábor pedig azt mondta legutóbb, hogy a 2012-es költségvetésből egy szám van meg, a 2012.

Horváth Zoltán: A költségvetéssel kapcsolatban visszautalnék egy helyi dologra. Az idei helyi költségvetést februárban tárgyaltuk, de előtte semmit nem lehetett tudni. Nyilván nem fogják a mi véleményünket kikérni, de ha már demokráciát játszunk, akkor legalább mutatták volna be időben. Érdemi egyeztetés sem országosan, sem pedig helyi szinten nincsen.

VasiHazafi.hu: Ha megvan a megfelelő számú aláírás, akkor népszavazás írható ki. Nem volt ez korai a munkavállalói jogokkal kapcsolatban, hiszen még semmi pontosat nem tudni az új törvényről? Nem lett volna érdemesebb megvárni a konkrét tervezetet?

Horváth Zoltán: Szerintem előre kell menni. Ha komolyan felvetődik az, amiről most beszélgetünk, akkor ezt meg kell előzni. Véletlenül se történhessen az meg, hogy tömegek kerülnek elbocsátásra indoklás nélkül, vagy hogy korlátozzák a munkavállalók jogait és csak utána lépünk.

VasiHazafi.hu: Te köztudottan bringás ember vagy és a városi közlekedésnek ezt a módját az LMP is erőteljesen támogatja. Mivel Szombathelyen szerintem – és a szerkesztőség tagjai szerint is  a kerékpár a legjobban és a legpraktikusabban alkalmazható közlekedési eszköz, ezért téged, mint a legilletékesebbet kérdeznénk meg a kerékpárutak jelenéről és jövőjéről.

Horváth Zoltán: Az a helyzet, hogy akik a bicikli utakat csinálják Szombathelyen, azok valószínűleg nem biciklivel közlekednek. Most mentem végig az új úton, de a Rohonciról becsatlakozva gyakorlatilag nem volt felvezető szakasz. Nem gondolnak bele, hogy egy hosszabb kerékpárútba – mint akár az előbb említett –, ha be akarunk csatlakozni, azt ne csak egy A és B ponton tehessük meg, hanem közben is biztonságosan rá lehessen menni. Én azt mondom, hogy tök felesleges milliókért meg milliárdokért kerékpárutakat készíteni, és lehet, hogy ez forradalmi, meg meglepő, de szerintem inkább hálózatosságot kell létesíteni, hogy minden meglévő út biztonságos és kerékpározható legyen.

VasiHazafi.hu: A kerékpárosokkal ellentétben mostanában nem hallani semmit a drogliberalizációval kapcsolatban az LMP részéről.

Horváth Zoltán: Nincs kialakult álláspont az LMP-n belül.

VasiHazafi.hu: Tehát az ellen sincs kifogásotok, ha a kormány vasszigorral lép fel ebben az ügyben?

Horváth Zoltán: Nézd, én nem dohányzom, mert azt gondolom, hogy a dohányzás káros az egészségre, ezért úgy vélem, hogy sem a könnyű, sem pedig a kemény drogokat nem szabadna használni. De ez az én véleményem, tudtommal az LMP-nek nincs mégállásfoglalása ez ügyben.

VasiHazafi.hu: Miért gondoljátok azt, hogy a konzervatív értékek és a nemzeti eszme felé forduló fiatalságnak más képe lesz az LMP-ről, mint az SZDSZ-ről, amikor az elnökségben csak zsidók vannak? Az SZDSZ–be legalább dísznek raktak magyarokat is.

Horváth Zoltán: Az LMP-nek nincs elnöke, hanem egy tizenhárom tagú választmány irányítja.

VasiHazafi.hu: A Központi Bizottság?

Horváth Zoltán: Maradjunk annyiban, hogy tizenhárom tagú választmány és nem Központi Bizottság. Mi bázisdemokráciát vallunk és próbálunk megvalósítani, így nálunk nem egyszemélyi vezetés működik. Helyben ez ugyan úgy működik, mint országos szinten. Egyébként nem tudom, hogy ki zsidó, meg ki nem zsidó, de ha zsidó származásúak lennének a választmányban, azt sem tartanám problémának.

VasiHazafi.hu: Köztudomású, hogy az egyik - először kék-fehér, mostanában narancs színekben pompázó - köpönyegforgató helyi honlapon írsz blogot. Megkerestek, vagy te kerested őket?

Horváth Zoltán: Amikor lezajlottak az önkormányzati választások, akkor mindegyik frakciónak felajánlották azt, hogy ha akarnak, akkor vezethetnek blogot náluk. Amennyire tudom, egyedül én éltem ezzel a lehetőséggel és úgy gondolom, hogy ha kapok egy fórumot, ami tök jó dolog, akkor ezt kihasználom. Én hívő református vagyok, nekem más egyházzal nincs kapcsolatom…

… és Zoltán hirtelen visszakérdezett:

Horváth Zoltán: Azt azért hadd kérdezzem meg, hogy a Karácsony Gergelyt hová sorolod? Csak érdekel, hogy mit értünk, mi alatt, mert ő pl. Szabolcsból származik, amennyire én tudom.

VasiHazafi.hu: Karácsony úr minden bizonnyal nem zsidó származású. A kérdés mögött pedig nem volt hátsó szándék, csupán megkérdeztem, amire egyik alkotótársunk kíváncsi volt. Egyébként köszönjük a beszélgetést és a bizalmat.


Kálti Márk 
VasiHazafi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp vasihazafi horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr933237969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása