HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Savaria Fórum: „Erősíteni kell a civilszervezeteket” - BEMUTATKOZIK HORVÁTH ZOLTÁN LMP-S KÉPVISELÔ

2011.05.30. 08:46 szepujvilag

 

 

Sorozatunkban az ökormányzat kéviselőit mutatjuk be. Ezútal Horváth Zoltánnal, a testület egyetlen LMP-s, listán bejutott politikusával beszélgettünk a szervezetről, a civil kurázsiról, oktatásról.
 
– Fiatalon vágott bele a politikába. Mikor fogalmazódott meg a döntés, hogy aktívan részt kíván venni a város ügyeinek alakításában?
– Megmondom őszintén, nem akartam aktívan foglalkozni a politikával. Szerettem volna segíteni egy olyan magyar
szervezet létrejöttét, megerősödését, amely a nyugat-európai zöld pártok mintájára ezeket az alapelveket követi. Aztán 2010-ben végül is úgy alakult, hogy ez a segítség a leghatékonyabban úgy valósulhatott meg, hogy az önkormányzatban képviselőként dolgozzak.
 
– Az LMP nem egy hagyományos értelemben vett párt. Mennyire érződik ez a mindennapokban?
– Nagyon fiatal szervezetről van szó, 2010-ben még csak másfél éves volt az LMP, kevés anyagi, humán erőforrással
és tapasztalattal rendelkeztünk, de ez az állítás ma is igaz. Viszont nagyon erős gárda jött össze Vas megyében, összetartó társaság, és ez a csapat Szombathelyen kiegészült civilekkel, függetlenekkel, mind olyan emberekkel, akik közel állnak az LMP értékeihez. Meggyőződésünk, hogy erősíteni kell a civilszervezeteket, akár az önkormányzaton
belül, de a magyar társadalomban is, és hangsúlyoznám, nem csak azért, hogy képviselőink üljenek a testületekben. A civil mozgalomra szükség van, az ő érdekeik képviseletére tökéletesen alkalmas az LMP, hiszen fontos feladatunk a civil szféra felkarolása, támogatása.
 
– Az említett mellett milyen célokkal vágott neki a munkának?
– Az ökopolitikai irányvonalat szeretnénk képviselni a városban, emellett a politikai életbe más, oldottabb, vidámabb
hangulatot szeretnénk becsempészni, fontos lenne számunkra, ha békülékenyebb hangnemet ütnének meg a képviselők. Sokkal kevésbé átpolitizált közgyűléseket szeretnénk. Őszintén szólva, most már bánom, hogy az első két közgyűlésen nem emeltem fel szavam a vállalhatatlan hangnem miatt. Abban bízom, hogy azért a későbbiekben változik majd a stílus, hiszen nagyon nem mindegy, hogy milyen kép alakul ki a testületről a szombathelyiek körében.
 
– Egyedüli LMP-s képviselőként mennyire tudja átvinni elképzeléseit a városvezetésnél?
– Az egyeztetéseken meghallgatnak minket, ám azért azt mindenképpen érdemes kihangsúlyozni, hogy egy-két
módosító indítványunk átment, ennek köszönhetően például az őstermelői lehetőségek Szombathelyen bővültek. Ide sorolhatom még, hogy a Petőfi Telepért Egyesület megállapodást köthetett az önkormányzattal, és az is az LMP-nek tudható be, hogy a Magyar Kerékpárosklubbal is kialakul egyfajta együttműködés. Vannak közös pontjaink
a jobboldallal és a baloldallal egyaránt, úgy gondolom, ez így van rendben. Mi konzekvensen azt képviseljük, ami az alapító nyilatkozatban szerepel. Bizonyos értelemben konzervatív, ugyanakkor újbaloldali, de emberi jogi liberális ideológiát is vallunk. Egyébként oldalakról beszélni manapság már felesleges, mivel a Fidesz rég nem jobboldali párt és az MSZP sem baloldali. A hagyományos ideológiák a néppártiság áldozatai lettek.
 
– Oktatásügyben élesen bírálta a városvezetést a tervezett összevonások miatt, a Szent-Györgyi bezáratása ellen az elsők között hallatta a hangját. Eredményes lehet a tiltakozásuk?
– Nem kizárólag a Szent-Györgyiről van szó, ugyanúgy részt veszünk a műszaki iskolák, valamint a Horváth Boldizsár és a Kereskedelmi melletti „megmozdulásokon”, ugyanis nem értünk egyet a koncepcióval. Kétségtelen, hogy rossz anyagi helyzetben van a város, de meggyőződésünk, hogy hosszú távon nem térül meg ez a megszorítás Szombathelynek. Aztán, ha már a konzervatív hagyományokról van szó, akkor az oktatást és a kultúrát erősíteni kellene. Ezt így gondolta négy éve a szombathelyi Fidesz-csoport is, amikor tiltakozott a szentkirályi iskola bezáratása ellen. Most az akkori elveikkel teljesen ellentétesen cselekszenek. Sem a Szent-Györgyi, sem a többi intézmény átszervezése nem magyarázható meg a szakértői véleményekben foglaltakkal. Nem fogok lázítani a városvezetés ellen, de mivel tudom, hogy ez egy rossz döntés, minden fórumon igyekszem elmondani véleményemet. Az LMP országosan kért moratóriumot az iskolabezárások ellen: azt szeretnénk, hogy amíg nem fogalmazódik meg az országos közoktatási koncepció, addig halasszuk el a döntéseket.
 
– Mennyire változott meg a magánélete, amióta képviselőként is dolgozik?
– A képviselőséget egyrészt feladatként, másrészt tanulási lehetőségként fogom fel. Tisztában vagyok azzal, hogy még sok mindent nem tudok, így talán szerencsésebb is, hogy ellenzékben kezdtem el a „pályát”, és nem mindjárt a sűrűjébe kerültem a politikának. Ugyanakkor azért dolgozunk, hogy három év múlva olyan tényezővé váljon az LMP, hogy a városvezetésben is szerepet vállalhasson. A magánéletem is nyilván megváltozott, hiszen a városatyai teendőket a napi munka után látom el. Persze, arra azért ügyelek, hogy megmaradjon a privát szférám, hogy maradjon azért idő a magánéletemre is.
 
SaFó
2011. május 21.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: interjú szombathely lmp horváth zoltán savaria fórum

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr92942513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása