HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Westindex.hu: Vareczától a bársonyszékig - Interjú Horváth Zoltánnal, az LMP képviselőjével

2011.05.03. 09:15 szepujvilag

cst, Fotó: Cseh Gábor, 2011, április 9 - 10:23

2004-ben alkotótársával elkészítette a Varecza Lászlót bemutató dokumentumfilmet, ma pedig a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője. Azt mondja, az őszi kampány alatt, volt olyan jelöltjük, akinek a kisgyermekét fenyegették meg telefonon. Lapunk állandó publicistája, Horváth Zoltán nem hord nyakkendőt, énekelni nem tud, és szerinte jó humora van dr. Puskás Tivadarnak.

 

Fél év telt el azóta, hogy megválasztották képviselőnek. Megváltozott az élete?

Nem radikális módon változott meg. El kell járnom a közgyűlésre, no meg a bizottsági ülésekre, és nyilván folyamatosan felkészültnek kell lennem, azonban mivel nem vagyok vezető pozícióban, olyan egyeztetésekre, amik napi több órát vennének igénybe, nem igen hívnak el. Saját magam próbálok információt gyűjteni. A munkám megmaradt, és igyekszem a hobbijaimat is tovább folytatni.

Melyek ezek?

Talán azt is mondhatnám, hogy a hobbim a munkám, hiszen olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kulturális szektorban dolgozom, és a szabadidőm egy részét is a a kultúrára fordítom. Az örök szerelem a filmezés...

Vannak most készülő filmek?

Több ötletünk van, valamint leforgatottunk nyersanyagokat is, azonban filmezni valóban kevesebb idő jut, mióta képviselő lettem. A főiskola alatt évente akár három félórás dokumentumfilmet is elkészítettünk.

Többek között az Ön nevéhez fűződik az a film, mely Varecza Lászlóról szól. Mit jelent Önnek ez az alkotás?

Ez a film volt az első komolyabb munkánk, melyet Boross Ferenc alkotótársammal, barátommal elkészítettünk. 2004 nyarán forgattuk le, és ősszel pedig harmadik lett a Dunántúli Független Filmszemlén. Az ottani szakmai zsűri kérte, hogy kicsit dolgozzuk át, és az ő kéréseiket figyelembe véve az átdolgozott verzió az Országos Független Filmfesztiválon különdíjas lett. Írt róla a Filmvilág, valamint több oldalas kritika jelent meg a Pergő Képek című folyóiratban is a filmről. Szóval elég jelentős sikerünk volt, számos fesztiválon megfordultunk vele. El is hangzott, hogy a dokumentumfilmesek nagy erénye, hogy megtalálják a megfelelő alanyt.

Varecza esetében ki találta meg?

A témát általában én adom, ez akkor is így volt. Nagyon érdekelnek a helyi események, várostörténet. Vareczára is találtam rá.

Visszatekintve nem is emlékszem, mikor lett Önből konkrétan politikus. Talán rémlik, hogy mindig ott volt az LMP körül, de mikor döbbent rá, hogy arccal is fel kell vállalnia a pártot?

Mindig is érdekelt a közélet és a politika, és folyamatosan kerestem azt a szervezetet, ami Magyarországon a nyugat-európai zöld szervezetek megfelelője lehet. Nagyon örültem, mikor a Lehet Más a Politikával találkoztam. Már az EP kampány előtt csatlakoztam a szervezethez, hiszen nagyon fontosnak tartottam azokat az elveket, melyet az LMP képviselt. Nem akartam frontvonalba kerülni, pusztán segíteni akartam. Az országgyűlési választások után azonban rádöbbentünk, hogy ha nem állunk ki arccal és névvel az emberek elé, akkor nem lehet sikerünk. A parlamenti választásokon Szombathelyen nem sikerült összegyűjteni a megfelelő mennyiségű ajánlószelvényt, de a listánkra közel 10% szavazatot adtak le, ráadásul volt olyan körzet, ahol megelőztük az MSZP-t is. Egyébként az országgyűlési választások helyi eredményét jelöltek nélkül sem értékelem kudarcként, az akkori erőforrások ezt tették lehetővé.

Az őszi kampány ezek szerint professzionálisabb volt?

A felkészülést sok minden nehezítette. Nem tudtuk, hogyan alakulhatnak a körzethatárok. Mi egy-két héttel az ajánlószelvények kiküldése előtt tudtuk meg, hogy milyen körzetek lesznek. A nyarat természetesen arra fordítottuk, hogy minél több embert keressünk meg. Olyanokkal is felvettük a kapcsolatot, akikről tudtuk, hogy független jelöltként, vagy civil szervezetek keretében egyébként is szándékukban áll indulni. Úgy döntöttünk közösen, hogy inkább erősítjük egymást, mintsem, hogy elaprózzuk a szavazatokat. Bár megjegyzem, többen lettünk volna, ha nem keresik meg az embereinket, és nem léptetik vissza őket.

Most már fél év után lehet tudni, hogy melyik oldalról érkeztek a megkeresések?

Akkor sem, így most sem kívánok megnevezni senkit sem. Vannak konkrét tények. A nevünkben végigkopogtatták a várost, és rengeteg ajánlószelvényt gyűjtöttek helyettünk. Megzsarolták a jelöltjeinket, volt, akinek a kisgyerekét hívták fel. Ehhez képest a legtöbb jelöltünk mégiscsak kitartott, ami az én szememben óriási dolog. Ebben a korszakban egyébként én sem éreztem túl jól magam. A támadások egyébként számomra azt bizonyítják, hogy van helyünk a közéletben, ezek az események pedig inkább megerősítették bennem a hitet, hogy másfajta politikára van szükség. 

Aztán jött október 3. Meglepődtek az eredményen?

Sokan meglepődtek. Tudatosan nem próbáltunk polgármesterjelöltet állítani, és három körzetben nem is volt jelöltünk, mégis 5 százalék fölött végeztünk. Akik indultak, egyébként nagyon küzdöttek. Ráadásul a választások éjszakáján az első eredmény, ami befutott az volt, hogy Kozma Norbert huszonvalahány százalékon áll. Ez pedig hatalmas energiákat szabadított fel helyben. Végül Norbi, aki most már bizottsági delegáltunk, 16 százalékon végzett a saját körzetében, ami talán országosan is egyedülálló LMP-s eredmény. De a herényi és a zanati körzetben is 9% fölött végzett a jelöltünk. Nagyon jó csapat állt össze, örülök, hogy ilyen emberekkel indulhattam együtt.

Ön valahogy kilóg a képviselők közül. Általában nem visel nyakkendőt, és soha nem volt még olyan elegáns, mint mondjuk Németh Kálmán. Dr. Takátsné dr. Tenki Máriáról nem is beszélve...

Ő sem hord nyakkendőt... :)

Milyen érzés volt az első közgyűlésen a rutinos politikusok között tündökölni?

Az első közgyűlés az alakuló közgyűlés volt, ahol éppen viseltem nyakkendőt, talán akkor utoljára. Ott már az elején is balhé volt, mert az MSZP-SZTKE nem jött ki a térre esküt tenni. Az éles hangú viták engem feszélyeztek, hiszen számomra ez a közeg eléggé furcsa volt. Azonban egyetlen képviselő sincs olyan, akivel rossz viszonyban lennék. Tudatosan kerülöm a személyeskedést.


És kinek van a legjobb humora a képviselők közül?

Azt látom, hogy sokan kritikával élnek a polgármester úrral szemben, de az ő stílusa hozzám közel áll. Polgármester úrnak nagyon jó humora van. 

Jobbján dr. Prugberger Emil, balján Balassa Péter ül. Kivel beszélget többet?

Mind a kettőjükkel. Nyilván a média és a nyilvánosság hatása, de a személyes kontaktusok sokkal oldottabbak azok között is, akik a közgyűlési teremben hangosan vitáznak.

Mivel tölti az idejét a közgyűlés alatt? Traccsol a folyosón, vagy a Westindexet olvassa?

Nagyrészt végigülöm a közgyűlést, a folyosóra nem szoktam kimenni beszélgetni. Természetesen olvasom a tudósításokat.

Hogyan értékeli a városvezetés első félévét?

Az teljesen biztos, hogy a jelenlegi városvezetés nincs túl jó helyzetben, a város anyagi helyzete kétségbeejtő. Ugyanakkor ne feledkezzünk el arról, hogy ez részben az ő hibájuk is, hiszen 2008 óta a közgyűlési többség a kezükben van. Az utolsó évek költségvetésében ha nagyon akartak volna változást, megtehették volna. Valamit egészen biztosan kell kezdeni a jelenlegi állapotokkal, a mostani városvezetés pedig kétségtelenül tesz lépéseket a megoldás irányába. A probléma ott van, hogy nem feltétlenül kérik ki az ellenzék véleményét. Megvan a többségük, így nem kötelező nekik folyamatosan egyeztetni, én viszont ellenzéki képviselőként úgy gondolom, hogy széleskörű egyeztetésre lenne szükség. A legfontosabb lépések előtt fontos lenne az alapos párbeszéd. Ennek hiánya miatt adódnak a konfliktusok.

Egyébként volt már arra példa, hogy LMP-s javaslatot elfogadtak?

A költségvetéssel kapcsolatban tiszteletben tartottuk Molnár Miklós kérését, hogy olyan módosító javaslatokat nyújtsunk be, amik számszakilag nem érintik a költségvetést. Technikai javaslataink voltak, melyek arról szóltak, hogy még átláthatóbb legyen a büdzsé, de ezt sem vették figyelembe. Vannak azért pozitív tapasztalataink is, nagy sikernek tudom be, hogy az a javaslatunk, hogy a város vegye fel a frissen alakuló kerékpáros civil szervezettel a kapcsolatot, nyitott kapukra talált.

Várható, hogy a jövőben az LMP önálló előterjesztéssel is előrukkol?

Teljesen biztos. Ezek nyilván az LMP-hez közelálló értékeket fogják majd kidomborítani. A mostani időszak arra volt jó, hogy ismerkedjünk a városházi viszonyokkal, kiismerjük magunkat abban a térben, amelybe bekerültünk. Igyekszünk olyan előterjesztésekkel előállni, amik a városvezetés számára is elfogadhatóak lesznek. Nyilván nem érdemes olyan javaslatot benyújtani, ami szembe megy a többséggel. Jelenleg egyébként ott tartunk, hogy az előterjesztésekhez módosító javaslatokat nyújtunk be. Egy ilyen módosító javaslattal emelkedtek meg a helyi őstermelők árusítási lehetőségei.

A képviselőség mellett mint már említette a kulturális ágazatban dolgozik, továbbá tagja a Kulturális Bizottságnak is. Hogy látja Szombathely kulturális helyzetét?

A jelenlegi városvezetésnek szándéka, hogy kulturált polgárvárossá formálják Szombathelyet, ezt az LMP is tudja támogatni. A mostani időszak egyébként elég izgalmas. Nemrég alakult a Weöres Sándor Színház és az Iseum is. Ráadásul év végén lejár a megyével kötött szerződés, mely a közös fenntartású kulturális intézményekre vonatkozik. Így átalakulhat a kulturális szektor. Az LMP egyébként kultúrpolitikát tekintve a nyugat-európai zöldpártokhoz hasonlóan inkább konzervatív nézeteket vall. A kisközösségek és a civil szervezetek támogatását, valamint a helyi kulturális szellemi hagyaték védelmét tartjuk fontosnak.

Oktatás... A legforróbb téma most az iskolabezárások ügye, ahol Ön a városvezetéssel szembe menve markánsan kiáll a Szent-Györgyi Albert Középiskola mellett.

Én úgy érzem, hogy ebben a kérdésben semmilyen ellentét nincs a városvezetés és köztem. Én polgármester úr legelső kijelentésére tudok hivatkozni, miszerint racionalizálást terveznek, nem iskolabezárást.


Akkor mi szükség van az aláírásgyűjtésre?

Mert a szakértők által készített javaslat mégiscsak ezt tartalmazza. Pozitívnak gondolom azt, hogy a fiatalok kiállnak egy ügyért, és ha kell beleszólnak a közügyekbe. Egyébként a Fidesz a választási kampányban nem szólt arról, hogy iskolabezárásra készülne, sőt azzal kampányolnak, hogy újra kinyitják a szentkirályi iskolát, úgyhogy úgy gondolom, hogy ennek megfelelően fognak cselekedni.

Gyarapszik az LMP tagság Szombathelyen?

A támogatói kör két részre osztható. Ha nem is vesszük észre, hogy óriási mértékben tódulnának hozzánk az emberek, veszünk fel folyamatosan jelentkezőket, valamint több segítőtagunk is regisztrált már. Vannak, akik nem kívánnak párttagok lenni, de hasznos segítséget kínálnak nekünk. Az a csapat, amellyel elindult az önkormányzati választásokon, ma is együtt maradt, minden hónapban találkozunk, e-mailen és telefonon folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Közülük többen nem léptek be az LMP-be, de mégis helyben segítenek és támogatnak.

Mi a véleménye az LMP országos politikájáról?

Biztos van egy csomó dolog, amit jobban lehetne csinálni, de nagyrészt úgy gondolom, hogy az az irány, amit meghatároztunk az elején, az megmaradt. Sokan kritikaként róják föl, hogy nem vagyunk elég láthatóak, de ez annak is felróható, hogy a legkisebb parlamenti formációként az újságírók is utoljára keresnek fel bennünket.

Mi a véleménye Vágó Gábor atomenergia nélküli Európa című tüntetéséről? Lehet, hogy egyszer Horváth Zoltán is énekelni és népet lelkesíteni fog?

Felérne egy kisebb természeti katasztrófával, ha énekelni és táncolni kezdenék, ettől inkább megkímélném Szombathely város lakóit.

Az atomkérdéssel kapcsolatban azonban lenne egy komolyabb válaszom is. Sokan azt mondják, hogy a zöldek energiakoncepciója életidegen, mivel mi az alternatív energiaforrások bevezetését szorgalmazzuk. Azonban ha bekövetkezik egy katasztrófa, mégis beigazolódik mindaz, amiről beszélünk. Talán nem véletlen, hogy ennek hatására is Németországban most iktatják be az első tartományi miniszterelnököt, aki a zöldek színeiben mérette meg magát. Többek között ez a katasztrófa is arra ösztökélte az embereket, hogy zöld vezetőt válasszanak maguknak. Ha ma Magyarországon megnézzük a kutatásokat, akkor a Századvég 8, a Nézőpont Intézet 9 százalékos támogatottságot mért a Lehet Más a Politikának. Ha ezen az irányvonalon maradunk, és még jobban végezzük a dolgunkat, akkor nem egy kis pártról fogunk beszélni, hanem egy-két év után egy meghatározó középpárti szintet tudunk elérni.


Csupán erre a ciklusra tervez, vagy folytatná a munkát 2014. után is?

Ezen még nem gondolkodtam. Ha úgy látják a többiek is, hogy van feladatom, akkor szívesen viszem tovább az elkezdett munkát. Az LMP bázisdemokratikus párt. Hiába vagyok képviselő, a kérdésről közösen döntünk. Meggyőződésem egyébként, hogy 3 és fél év múlva nem egy ökopárti képviselője lesz csupán a helyi önkormányzatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp horváth zoltán westindex

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr932873784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása