HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

A Nyugat.hu cikke az LMP-s sajtótájékoztatóról

2011.03.23. 14:52 szepujvilag

A szemétnek nincs irányítószáma – ki szedje hát össze?

Úgy látszik, a szombathelyi tereket és parkokat eluraló szemét nem csak a mi szemünket szúrja. Déltájban terepbejárásra invitálta a médiát a szombathelyi LMP. Most mások is megbizonyosodhattak róla: a Derkovits városrész füves térségén hömpölyög a szemét. Miért?
 

A gyerekek vígan hintáznak a játszótéren, körülöttük, a drótkerítésen túl halomban áll az avar közt bujkáló szemét. A panelek uralta lakóövezet középső részén, az elvileg pihenőövezetnek kigondolt parkban lépni sem lehet a mocsoktól, eldobott zacskók, sörösüvegek és üres flakonok mindenütt. Kopasz karácsonyfát fúj a szél.

Az LMP szombathelyi szervezete is ezt kérdezi: Mit csinál a Parkfenntartó? Horváth Zoltán megjegyezte, a városvezetés korábbi ígérete ellenére a (december végén alakult) Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft létrehozásával a zöldterületek karbantartása sem olcsóbb, sem hatékonyabb nem lett. Maga a cég létrehozása is megosztotta a közgyűlést. Az LMP korábban abban a reményben támogatta a parkfenntartást ellátó cég létrehozását, hogy a városvezetés ígéretének megfelelően olcsóbb és hatékonyabb lesz a parkok gondozása. Az alapításkor parkőri szolgálatot ígértek, amelyet az LMP is javasolt választási kampányában.

A 2011-es költségvetés tárgyalása során azonban kiderült, a parkfenntartás nem lesz olcsóbb, mint korábban. A cég Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadásakor az is világossá vált, hogy nem foglalkoztatnak parkőröket sem. Az LMP-sek szerint a hatékonysággal is gondok vannak: nem csak a Derkovitson, a város más területein elviselhetetlenné vált a felgyülemlett hulladék mennyisége. A gyermekek által használt focipályák, játszóterek, valamit az oktatási intézmények közelében gyűlik a szemét.

Az LMP épp ezért felszólítja a Parkfenntartót, hogy tegyen rendet a város zöldterületein, és bizonyítsa be, hogy volt értelme a létrehozásának. Ugyanakkor az LMP helyi szervezetének tagjai, segítői – az Európai Önkéntesség Évének jegyében – felajánlják közreműködésüket, és megmutatják, hogyan kell a városi parkokat kitakarítani. De akkor felmerül a kérdés, miért is volt szükség az új városi cég megalakítására.
Az LMP egyúttal kezdeményezte a szemetelők szigorúbb megbüntetését. Bogáti András szerint egy cigaretta eldobásáért minimum 500 forint, fél köbméter szemétért 500 ezer forint kiszabását tartanák reálisnak, nagyobb mennyiségű illegális szemétlerakásért pedig akár börtönbüntetés is járhatna.

Az LMP szombathelyi képviselői megjegyezték, nekünk, lakóknak is nap mint nap tenni kell azért, hogy tisztább legyen környezetünk. Majd érintőlegesen egy kényes téma is felmerült: kié voltaképpen a körülöttünk éktelenkedő szemét?
Ugyanis ami a járdán van, a konténer mellett szétszórva, azt a SZOVA ZRT-nek kéne összeszedni, ami viszont egy lépésnyire odébb, a füvön, az már a parkfenntartóké. Egy rúgás az egész, és már másnak kell összeszedni... Egy megállapodással ezt az anomáliát meg lehetne oldani, felelőst kéne találni, aki – legyen szó járdáról vagy parkról – a szemetet rendesen összeszedi Szombathelyen.

Ha valakiben felmerül a gyanú, hogy esetlegesen a hétvégi lomtalanítás melléktermékeit láthattuk a Derkovitson, mindenkit megnyugtatunk, ez a térség fél éve biztosan ilyen. Azóta legalábbis, amióta naponta a közeli bölcsődébe járunk. Ott például az avart ősz óta nem gereblyézték össze, a bölcsőde kerítésének szélén virul a szemét, a műanyag zacskók halma. Habár épp ma reggel parkfenntartó-forma emberek sündörögtek a környéken, kíváncsian várom, délutánra lesz-e eredmény…

Forrás: Nyugat.hu: A szemétnek nincs irányítószáma – ki szedje hát össze?

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely környezetvédelem szemét lmp parkfenntartás horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr552765011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása