HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

A Vas Népe is foglalkozik az Írókéz Galériával az LMP Szombathelyi Szervezetének közleménye kapcsán

2010.12.29. 08:12 szepujvilag

KORTÁRS POLITIKA

Szombathely - Méltatlan, hogy a város nem tartja fontosnak a kortárs galéria támogatását , írtuk október végén, amikor Kis Róka Csaba kiállításának megnyitóján Pados Gábor bejelentette: bezár az Irokéz Galéria.

 
A Thököly utcai Irokéz Galériát 2001-ben nyitotta meg - nonprofit intézményként - az egyik legjelentősebb magyarországi kortárs képzőművészeti gyűjtemény két tulajdonosa, Pajor Zsolt és Pados Gábor. Az elmúlt években közel negyven kiállítást láthatott a tágas-izgalmas padlástérben a közönség - belépődíj nélkül -, természetesen a kortárs képzőművészeti felhozatal élvonalából. A kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Kulturális Alap - és Szombathely városa is; egy darabig. Az utóbbi két évben az önkormányzat már nem tartotta fontosnak a galéria - gesztussal fölérő - támogatását. A galéria két működtetője időközben (2008-ban) kategóriájában megkapta a Summa Artium-díjat, amely a kultúrát, művészeteket támogató vállalatok, vállalkozások és magánszemélyek tevékenységét ismeri el.
 
Az LMP szombathelyi szervezete, személyesen az LMP színeiben képviselőnek megválasztott Horváth Zoltán a decemberi közgyűlésen szót kért az Irokéz Galéria érdekében - mentsük meg a galériát -; a szervezet aztán közleményben is megfogalmazta véleményét, hozzátéve, hogy szívesen vállal közvetítő szerepet a galéria működtetői és az önkormányzati vezetők között.
 
A közlemény onnan indít, hogy az Irokéz Galériát működtető vállalkozók nemrég bejelentették, 2011-től nem kívánják tovább fenntartani a magántulajdonban lévő nem profitorientált kiállítóhelyet, mert úgy érzik, a város számára nem fontos tevékenységük . A közlemény áttekinti a galéria csaknem 10 éves tevékenységét - az Irokéz Gyűjtemény bemutatásától a társrendezvények befogadásán át a diákoknak megszervezett tehetségkutató pályázatokig -; megállapítja, hogy a galéria sokszínű tevékenysége nagyban gazdagította Szombathely kulturális életét , aztán rátér arra is, hogy a galériát 2009-ig évente bruttó 2 millió forinttal támogatta a városi önkormányzat: 1 millióhoz a civil támogatások között, további 1 millióhoz pedig külön soron az AGORA Kulturális és Turisztikai Központon keresztül jutott hozzá az Irokéz. Ez az összeg a galéria működtetésének költségeit alig 20-ban fedezte. A többit a működtetők pályázati úton és saját pénzből teremtették elő. A támogatás megszűnte után az idén még 6 kiállítást tekinthetett meg az a két-háromszáz érdeklődő, akik rendszeresen eljártak a megnyitókra, illetve az a további kb. 200 ember, aki a megnyitók után látogatott el a tárlatokra.
 
Mindezek után a Lehet Más a Politika szombathelyi szervezete leszögezi, hogy nagyra becsüli azt a kulturális missziót, amit a galéria magára vállalt, ezért a döntés újragondolását kéri a tulajdonosoktól, és felajánlja segítségét a városvezetés és az Irókéz Galéria közötti párbeszéd elindításához.
 
Horváth Zoltán közgyűlési felszólalására Lazáry Viktor alpolgármester azzal válaszolt, hogy mindenekelőtt várja az Irokéz Galéria működtetőinek személyes jelentkezését - a megoldás megkeresésének érdekében.
 
Az Irokéz képviseletében Pados Gábor érdeklődésünkre úgy kommentálta a fejleményeket, hogy él a közgyűlésen felkínált ajánlattal - a közeljövőben felkeresni készül Lazáry Viktor alpolgármestert.
 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp írókéz galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr522545455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása