HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Ne nyúlják le a kultúra pénzét!

2013.01.22. 07:52 szepujvilag

Ide-oda tologatott intézményekről, állami ígéretekről és az egyben tartott Agoráról az LMP sajtótájékoztatóján.

Ne írjátok le, hol vagyunk – kezdte Horváth Zoltán LMP-s városi képviselő. Mert a hideg és az eső ellen behúzódtak egy fedett helyre, és nem szerették volna, ha ennek a helynek bármiféle hátránya származna mindebből.

Nagy volt a mozgás

Az erős kezdés után aztán megtudtuk, hogy tulajdonképpen a magyar kultúra napjának előzetese is lehetne a tájékoztató, mert most a kultúráról fognak beszélni. Pontosabban az ide-oda tologatott kulturális intézményekről. Horváth felidézte, hogy egy évvel ezelőtt vette át a város a megyei önkormányzattól a szimfonikus zenekart és a bábszínházat. Aztán tavaly év végén pedig a múzeumot, a Romkertet és a Képtárat.

Nagy volt a mozgás – mondta, és kiemelte, hogy az LMP javasolta korábban, hogy a város két kulturális folyóiratát, az Életünket és a Vasi Szemlét is működtesse a város, ez végül is teljesült. És reméli, hogy a városi önkormányzat jó gazda módján kezeli majd őket.

Országos szinten szüntették meg az általános művelődési központokat (ÁMK), Szombathelyen ez az oladi ÁMK-t érintette, ez iskolaként működik tovább, és elveszítette kulturális szerepét. Éppúgy, mint a korábban már ide betagolt Nyitrai utcai ÁMK. Horváth úgy vélte, ezzel Olad és a keleti városrész kulturális szervező erő nélkül maradt.

nyugat_kép.jpg

Bőven lehet még probléma

Felmerült a lehetőség, hogy az Agora Kulturális Központ látja majd el ezt a feladatot, de a képviselő szerint Oladon ez még működhet, a keleti városrészben azonban már nem. Ott talán egy civil szervezet vállalhatja a kulturális szervezőmunkát. Horváth összegzett is: nagy a mozgás a kultúra területén, országosan is.

Erről aztán Karácsony Gergely országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes, a kulturális és sajtóbizottság alelnöke beszélt. Mint mondta, nagy vita volt, mi legyen a volt megyei intézményekkel, aztán ez is eldőlt, egy kis államosítási szakasz után a területileg illetékes települési önkormányzatok kapták meg őket.

De az LMP szerint bőven lehet még probléma. Elsősorban a múzeumoknál, a párt azt szerette volna, ha a múzeumok maradnak az államnál, és egységes hálózatban működnek. Mint mondta, el tudják fogadni a jelenlegi helyzetet, de aggályaik vannak. Az ide-oda tologatások és a forráshiány miatt épp, hogy működnek ezek az intézmények, ami az elhivatott és felkészült vezetőknek köszönhető.

Félnek a zárolástól

Örömteli, hogy a 2013-as állami költségvetésben van pénz arra, hogy a települések működtetni tudják azokat, ami fontos, mivel ezek az intézmények nem csak az adott település lakóit szolgálják. Hiszen korábban kialakult a megyei kötődésük.

Az LMP tart attól, hogy az idén is lesznek a költségvetésben év közben zárolások. És ezek eddig jelentős mértékben érintették a kulturális területet, így komoly az aggodalom. Kijelentette, ha a volt megyei intézmények nem kapják meg a költségvetésben nekik ítélt összegeket, akkor a létük kerül veszélybe. Ezért szeretnék, ha az állam tartaná az adott szavát.

Horváth Zoltán hozzátette, Szombathelyen még nincs idei költségvetés, egyelőre nem látják azokat a forrásokat, amiket erre lehetne fordítani. Szeretnék, ha az intézmények legalább azt a pénzt megkapnák, mint az előző években. Emlékeztetett rá, hogy a közgyűlésnek tavaly meg kellett volna alkotnia a város hosszú távú kulturális koncepcióját, ebből nem lett semmi.

Új a helyzet

Igaz, az idő már túlhaladt az eredeti elképzeléseken, hiszen azt tervezték például, hogy feldarabolják az Agora Kulturális Központot. Közben azonban pályázatot nyújtottak be az MSH felújítására, így az Agorának maradnia kell, a pályázatot pontosan az ilyen nagy központokra írták ki.

Tavaly nyár óta egyébként is sok változás történt, intézmények szűntek meg, újak kerültek a városhoz, de nem halogatható sokáig egy hosszú távú kulturális koncepció megalkotása – mondta a képviselő.

Forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kultura_intezmenyek_agora_szombathely_lmp

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra szombathely nyugat.hu lmp Karácsony Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr205033772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása