HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2011. októberi rendkívüli és rendes üléséről

2011.10.28. 18:14 szepujvilag

Október 26-re hívta össze Puskás Tivadar polgármester a szombathelyi közgyűlést rendkívüli ülésre. A rendkívüli közgyűlést 6 ellenzéki képviselő, köztük a Lehet Más a Politika képviselője kezdeményezte. A rendkívüli ülés tárgya a kormány és a megyei közgyűlés elnöke által aláírt megállapodás, mely értelmében 2012 január 1-től az állam átveszi az összes megyei intézményt és céget. Az átvétel több tekintetben aggályos, hiszen jelenleg több olyan intézmény is működik, melyet Szombathely város és a megye közösen tart fenn. További érdekes kérdést vetnek fel azoknak az intézményeknek és cégeknek a sorsa, melyek Szombathely területén működnek. Az ellenzéki kezdeményezés arra irányult, hogy a városi közgyűlés beszéljen arról, hogy várhatóan mi lesz ezen intézmények sorsa, illetve hogy a városi önkormányzat átvállalja-e esetlegesen bizonyos intézmények további működtetését.

A reggel 9 órára összehívott Közgyűlés napirendi pontjának megtárgyalását a Fidesz-KDNP frakció meggátolta, a napirendi pont megszavazásakor tartózkodtak. Vitára, párbeszédre, így nem került sor.

10 órakor kezdődött az októberi rendes közgyűlés.

A rendkívüli közgyűlés elutasításának fényében érdekes, hogy a rendes közgyűlés napirend előtti pontjaiban maga a Fidesz hozta elő az ellenzék által felvetett témát és hangsúlyozta azt, hogy fontos a megyével, valamint a megyei kormányhivatallal való párbeszéd. A napirendet megelőző hozzászólásomban köszöntöttem dr. Gaál Róbertet, a város új jegyzőjét, akinek ez volt az első közgyűlése. A felszólalásomban kitértem arra, hogy ne csupán a jelenlegi kettős fenntartású intézményekre térjenek ki a megye és a kormányhivatallal a tárgyalások, de a Pável Ágoston által alapított Vasi Szemle folyóiratra és a dr. Palkó István által alapított Életünk folyóiratra is, amely folyóiratok a városban működnek és fontos szellemi műhelyei Szombathelynek. Szintén napirend előtti hozzászólásomban érdeklődtem az iránt, hogy milyen gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolatokra készül a város Iránnal: a közgyűlés előtti napon látogatott a városba Irán nagykövete és együttműködésről is beszéltek a városvezetéssel. Kérdést fogalmaztam meg abban a tekintetben, hogy az emberi jogok és a demokrácia tekintetében várható-e együttműködés, mert látok jeleket arra, hogy közelednek az álláspontok. A polgármester válaszából az tűnt ki, hogy nem értette az iróniát.

Az első napirendi pont kapcsán kritikát fogalmaztam meg a Kulturális és Sport Bizottság 2 fővel való bővítése kapcsán. A bizottság bővítését a működési hatékonyság növelésével indokolták. Felszólalásomban kifejtettem, hogy szerintem eddig is hatékonyan működött a bizottság és az év elején a Fidesz pont azzal indokolta a Pénzügyi, valamint a Jogi Bizottságok összevonását, hogy kisebb létszámmal hatékonyabb munkát lehet végezni, ráadásul a kevesebb bizottsági tag költséghatékonyságot is jelent.

Az ISEUM vezetői állásával kapcsolatos pályázat kiírásáról szóló pont kapcsán elmondtam, hogy még mindig nem tudjuk, hogy mi lesz a városvezetés koncepciója az idén várható kulturális átalakításról. Bár a kulturális bizottságon kiderült, hogy a pályázatot mindenképp ki kell írnia a közgyűlésnek, elképzelhető, hogy a következő közgyűlésen vissza is kell vonnunk az átalakítás miatt a kiírást.

Ismételten Közgyűlés elé került az az előterjesztés, mely értelmében Szombathely éves 10 millió forinttal támogatja az ELTE-t, amely két oktatójának bérét kívánja ebből az összegből fedezni. Felszólalásomban elmondtam, hogy ez a napirendi pont egyszer már majdnem a közgyűlés elé került, csak akkor zártak be egy középiskolát és vontak össze 3 szakképző iskolát, és miután a Gazdasági Bizottság leszavazta, inkább mégsem tűzték napirendre. Figyelmeztettem a képviselőket, hogy a „gyászév” még nem telt le, az iskolabezárás még csak pár hónapja volt és ha pár millióért bezártak egy városi iskolát, akkor érthetetlen, hogy most miért akarnak éves 10 millió forintért egy olyan nem városi intézményt támogatni, amelynek se kara, se tanszéke nincs a városban. A megállapodás ésszerűsítésével kapcsolatban két módosító javaslatot is tettem, Kozma Norbert LMP-s gazdasági bizottsági tag által a bizottsági ülésen tett módosító javaslatokkal megegyező tartalommal. Mindkét módosító javaslatot leszavazta a városvezetés.

Éles vitát váltott ki az egykori Szentkirályi Iskola épületével kapcsolatos hozzászólásom. A napirendi pont azzal foglalkozott, hogy az épületet továbbra is ingyen használhassa a városi könyvtár és egyes egyesületek. Ennek kapcsán emlékeztettem a városvezetést, hogy a 2010-es kampányban az LMP, az MSZP és a Fidesz is azzal kampányolt, hogy a Szentkirályi Iskolát újra meg kell nyitni. Az oktatásért felelős alpolgármestertől kérdeztem, hogy a választók által hatalomra jutott Fidesz mikor szándékozik beváltani az ígéretet. A fideszes hozzászólók demagógnak minősítették a hozzászólást és elmondták, hogy a bezárt iskolát szinte lehetetlen újra megnyitni. A vitába bekapcsolódott a Jobbik képviselője is, aki szerint, ha az LMP-s felszólalás demagóg volt, akkor a fideszesek amnéziások, mert a programjukban a városrésszel kapcsolatban a legfőbb feladatuknak mondták az iskola megnyitását.

Zárt ülésen a közgyűlés jóváhagyat a Regionális Szociális Forrásközpont Kft. kérelmét egy alapítvány létrehozására, ám az alapítvány kuratóriumába és felügyelő bizottságába csak a városvezetők által ismertetett személyek kerültek be, az ellenzéknek nem adtak lehetőséget a jelölésre (holott korábban ígéretet tettek arra, hogy minden városi cég és alapítvány esetében az ellenzék legalább egy helyet kap).  

A 2011-es havi közgyűlés ülésének teljes napirendje elérhető itt: http://www.e-savaria.hu/publikalas2/index.aspx?&mezo=899&khafeltetel=885,882,1007&pf=25&lf=46&mf=1055&cmf=1055


Szombathely, 2011. október 28.

Horváth Zoltán

városi képviselő, Szombathely MJV

Lehet Más a Politika

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló szombathely közgyűlés lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr983336712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása