HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Települési Oktatási Kerekasztal felállítását javasolja az LMP Szombathelyen

2013.04.18. 08:38 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja Települési Oktatási Kerekasztal felállítását kezdeményezi a város polgármesterénél, a helyi oktatási ágazat rugalmas és demokratikus működtetése érdekében.

Az LMP szerint az oktatás helyi közügy. Még akkor is, ha az oktatási intézmények fenntartását elvették a helyi közösségektől, önkormányzatoktól. A rendszerváltás után az oktatás a helyi autonómia, a helyi demokratikus közösség szerves része volt. A lakosságnak fontos befolyása volt arra, hogy mi történik az iskolában (pl. az önkormányzatban dőlt el, hogy ki legyen az igazgató), mi történik a város helyi oktatási rendszerében: intézményrendszer kialakítása, fejlesztések stb.

Az iskolák államosításával az önkormányzattól elvették a feladatokat, a jogköröket, az intézmények fenntartását, így megszűnt az önkormányzatok mozgástere az oktatási ágazatban. A helyi lakosoknak nem lesz rálátásuk, befolyásuk „saját” intézményeikre, nem tudják a választott képviselőiken keresztül befolyásolni a folyamatokat már.

Az LMP álláspontja szerint rendeleti úton nem kormányozható 150 ezer pedagógus, valamint több mint 2000 átvett iskola.

A Lehet Más a Politika országosan és Szombathelyen is ellenezte az iskolák államosítását, ám ha már ez a lépés megtörtént, akkor úgy véljük, hogy alulról jövő kezdeményezéssel meg kell támogatni az új rendszert. Ennek érdekében Települési Oktatási Kerekasztal felállítását kezdeményeztük Szombathelyen a város polgármesterénél és kértük, hogy a város Közgyűlése következő ülésén tűzze napirendre előterjesztésünket. A Kerekasztal az LMP javaslata szerint új konzultációs, testületi modellt lenne, melyben részt venne az önkormányzat, a pedagógusok, az állam, az érdekvédelemi szervezetek, a diákpolgármester és az oktatással foglalkozó helyi civil szervezetek. Az önkormányzat részvételével az LMP javaslata lehetőséget adna arra, hogy a helyi autonómia teljes megszűnése részlegesen visszaálljon. Települési Oktatási Kerekasztal sajnos csak úgynevezett „puha eszközöket” használhatna: konzultációt végezhetne, javaslattétel és véleményezési joggal bírna, ám a jelenlegi lehetőségekhez képest ez is jelentős előrelépést jelenthetne.

 

Szombathely, 2013. április 18.

 

LMP Szombathelyi Csoportja nevében

Neválovits Csaba, megyei választmányi tag, a szombathelyi Országos Egyéni Választókerület felelőse

Horváth Zoltán, önkormányzati képviselő

***

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Nyugat.hu: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/68000_rendeleti_uton_nem_kormanyozhato_150_ezer_pedagogus

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás szombathely iskola lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr455232649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása