HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Jelentősen csökkent a szombathelyi felsőoktatási központok támogatása

2013.02.16. 10:30 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az LMP február 14-én sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet azzal kapcsolatban, hogy Szombathelyi Megyei Jogú Város Közgyűlésének foglalkoznia kellene a helyi egyetemi központok jövőjével. A Magyar Rektori Konferencia honlapján nemrég közzétett adatok szerint 2013-ban jelentős forráskivonás történt a felsőoktatásból.

Az LMP ismét javasolja, hogy a szombathelyi közgyűlés tárgyaljon a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szombathelyi Képzési Központ járható jövőjéről.

A Magyar Rektori Konferencia holnapján nemrég közzétett adatsor szerint a felsőoktatási intézmények költségvetési támogatása 2008 és 2013 között jelentős mértékben csökkent. A Nyugat-magyarországi Egyetem, melynek része a Savaria Egyetemi Központ is, 2008-ban még 11,6 milliárd forintos állami támogatásból gazdálkodott, ez a szám 2013-ra már csupán 5,1 milliárd. Az egyetem támogatása így az elmúlt időszakban kb. 56%-al csökkent.

Valamivel kisebb mértékben, de a Pécsi Tudományegyetem támogatása is jelentősen, nagyjából 47%-al lett kisebb. A forráselvonások valószínűleg a PTE Szombathelyi Képzési Központjára is hatással lesznek.

Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint bár nem önkormányzati intézményekről van szó, ám a téma tárgyalása a városi közgyűlésen elengedhetetlen, hisz a két felsőoktatási központ jelenléte városunkban meghatározó fontosságú: hallgatók százai tanulnak és élnek Szombathelyen, oktatók dolgoznak, tanítanak és kutatnak a városban, az itt zajló képzések alakulása nagyban befolyásolhatja városunk életét.

 

Szombathely, 2013. február 16.

LMP Szombathelyi Csoportja

***

Alon.hu: http://www.alon.hu/jelentosen-csokkent-szombathelyi-felsooktatasi-kozpontok-tamogatasa-lmp-kozlemeny

Nyugat.hu: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/lmp_felsooktatasi_kozpontok

Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás egyetem szombathely közlemény lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr945083181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása