HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Talpra magyar, aláírni! - Az LMP kampányolt

2012.03.07. 17:32 szepujvilag

Itt az Alpokalján mindig így fúj a szél? – fordul hozzám bizalommal egy LMP-s aktivista, gyaníthatóan Budapestről. Nem mindig, de most cudarul – válaszolom, mert tényleg hideg van. Hiába a verőfény, csontig hatol a hideg (kedd kora délután a Fő téren), amikor is a Császárkőnél az LMP vitte az utcára a politikát.

A téma mi más, mint, hogy az LMP március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtési akcióját. Azt szeretnék, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; hogy ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni; és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni. (Amennyiben az Alkotmánybíróság pozitívan dönt nyugdíjügyi beadványukról, akkor azonnal elkezdődik a támogató aláírások gyűjtése arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvenni.)

A szombathelyi kampánynyitóra Jávor Benedek, az LMP parlamenti frakciójának vezetője is eljött. Mikorra odaértünk, a politikus maga is zöld LMP-s esőkabátban diskurált a standnál felbukkanó civilekkel. Az eseményen részt vett Horváth Zoltán megyei kampányfelelős és Landwehr Stefan megyei koordinátor is.

A tét: milyen jövőt választunk az országnak

Ahogy Jávor Benedek részletezte, az embereknek kell dönteniük arról, milyen modellt képzelnek el az ország számára: a képzett magasan kvalifikált munkaerőn, és a társadalmi szolidaritáson alapuló skandinávot, vagy az olcsó és képzetlen munkaerőn alapuló dél-amerikait. Mint mondta, pártja ezért kezdeményez népszavazást ebben négy kérdésben (részleteket a keretes írásban találni), mert bizonyos vélt versenyelőnyök miatt a kormány kitaszítottságban hagyja az embereket, az olcsó és képzetlen munkaerőre építő Dél-Amerikai módszert preferálja. Ezért is vallják: „Ne engedjük, hogy a képzetlenek és munkanélküliek országává váljunk!”

Összesen 200 ezer aláírásra van szükségük, hogy a kérdéses témakörökben népszavazást írjanak ki (minderre április 2-áig van idejük). Számítanak a civilek, állampolgári csoportok, szakszervezetek, demokratikus ellenzéki szervezetek segítségére is. Arra buzdítják a civileket, mindenki alakítson ki maga is gyűjtőhelyeket, vigye el a kérdőíveket, és a környezetében is gyűjtsön aláírásokat.

Ahogy Horváth Zoltán megyei kampányfelelőstől megtudtuk, Vas megyéből 4000 támogatóra számítanak, hétköznap délután 14-18 óra között kitelepülnek a szombathelyi Fő térre, hétvégén pedig a piacon gyűjtik az aláírásokat. Aktivistáik Sárváron és Körmenden is terveznek utcai gyűjtéseket. Emellett neten is lehet aláírni, a facebookon is népszerű a népszavazási oldaluk, már közel negyvenezren lájkolták. Legfrissebb adataik szerint egy nap alatt eddig közel 10 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük.

Miből lehet a plusz költségeket finanszírozni?

Tegyük fel – érkezett az újságírói kérdés – ha sikeres lesz a népszavazás, a négyből három kérdés a költségvetést is érinti. Miből lehet majd a plusz költségeket előteremteni?

Jávor Benedek kifejtette: az idei költségvetést ez még biztosan nem fogja érinteni, de a jövő évihez olyan módosító indítványokat is beterjesztenek majd, amiből előteremthetőek lesznek ezek a plusz források (előreláthatólag 30- 60 milliárd forint). Például kevesebbet kéne költeni terrorelhárításra, túl sok pénz megy futball-stadionok építésére és kommunikációs feladatokra is.

Másrészt ezekkel az intézkedésekkel rövid távon biztosan pénzt lehet megtakarítani, de hosszú távon már ugyanez kérdéses. Példaként Jávor a tankötelezettség korhatárának 16 évre történő leszállítását hozza, amivel megszűnhet 30 ezer pedagógus állása. Iskolákat lehet bezárni, ki lehet rúgni tanárokat, ezzel spórolhatunk. Viszont az érintett tanárok a munkanélküliek táborát gyarapítják majd, nem beszélve azokról a fiatalokról, akik iskolai végzettség és kellő érettség nélkül már 16 évesen kiesnek a rendszerből.

Míg a sajtó tájékozódik, sorba jönnek

Kopogtatnak, érdeklődnek, közbeszólnak, fennhangon kritizálják vagy helyeslik az LMP-s kezdeményezést. (Egy nyolcan körüli hölgy mögöttem indulatosan ismételgeti: az LMP nem más ám, mint Lumpenproletárok Gyülekezete…) Szóval volt érdeklődés, míg mi hallgattunk, mögöttünk legalább öten aláírtak…

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely népszavazás nyugat.hu lmp jávor benedek

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr394295840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása