HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Westindex.hu: "Paradigmaváltásra van szükség" -interjú Vágó Gáborral, az LMP tornacipős szóvivőjével

2011.12.20. 14:55 szepujvilag

cst, 2011-12-20 12:48

Vágó Gábor, az LMP szóvivője Szombathelyre jött látogatóba. Találkozott a civilekkel, valamint a Pick telep lakóival is, a Zanati úti Falco gyár ügyéről tárgyaltak. Előtte azonban interjút adott lapunknak. Vágó Gábor egy érdekes jelenség, tornacipőt hord, Szombathelyre pedig vonattal érkezett. Zöld fordulatról, költségvetésről és paradigmaváltásról beszélgettünk.

vágó gábor_westindex.jpgSzombathelyen járt, Zöld fordulat a költségvetésben címmel tartott sajtótájékoztatót. Vágyálom csak a zöld fordulat, vagy valóban lesz ilyen?

Ezek az LMP céljai, ami nagy mértékben összhangban van az Európai Zöldpárt céljaival. Erre alapul a Munkát és levegőt programunk, ami forintosítja az LMP céljait a költségvetés kapcsán.

Amióta az eszem tudom, arról beszélnek, hogy Magyarország bajban van, változtatni kel, és akkor majd jó lesz, ezzel szemben az utóbbi évben már Európa szerte beszélnek válságról, és az együttgondolkodás szükségességéről. Úgy látom, Magyarországon nem igazán veszik komolyan a zöldeket. De mi a helyzet Európában?

A magyar költségvetés már a hatálybalépése előtt megbukott, és a magánnyugdíjpénztár végleges einstandjával, valamint egyéb intézkedésekkel próbálják helyrepofozni. De szerintem egyéb kiigazításokra is szükség lesz...

Mikor?

Szerintem már február környékén lesz feszültség. Ha az IMF-et nem kergetnénk el az első adandó alkalommal, hanem megpróbálnánk azt az álláspontot végigvinni, amit illik, akkor nem lenne ekkor a probléma. Visszatérve a kérdésre, Európában az látszik, hogy a német zöldek folyamatosan törnek előre, sőt, most már azokban az országokban is, ahol a választási rendszer nem kedvez a kis pártoknak, szép eredményeket érnek el. Angliában bent vannak a Parlamentben, Dániában pedig kormányban kerültek. Van előretörés a zöld gondolat tekintetében. Azt kell látni, hogy mindez nem azt jelenti, hogy „fű, fa, virág” a politika központja, hanem az a gondolkodásmód jelenti, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti válságot egy gondolati rendszerben kell megoldani. A mostani gazdasági válság, ami felütötte a fejét Európában, az valójában egy társadalmi válság következménye. Ha ezt nem oldjuk meg, akkor a természet vissza fog ütni.

Alapvetően az a legnagyobb problémám azzal, amit mond, hogy elvekről beszél. Elvekről, melyek a gyakorlatban nem igazán kivitelezhetők. Hiszen mégiscsak ezen a földön élünk, mégiscsak a multik, és a gazdasági érdekcsoportok mozgatnak mindent...

Zöldnek lenni megéri. Nézzük meg, mit tartalmaz a Munkát, levegőt kiadvány! Válságálló munkahelyet kell létrehozni, a huszonegyedik századi ipari technológiára építve. Ott van az energiaszektor... Orbán Viktor kijelentette, hogy az atomenergia arányát hatvan százalékra kell növelni. Ha megnézzük, jelenleg valóban inkább megéri az atomenergia előállítása, mint a megújulóé, de ha középtávon nézzük, már más a helyzet. Olcsóbb lesz a megújuló energia, míg az atomenergia egyre drágább lesz. A megújuló energiagyártás sokkal több embert tud foglalkoztatni és környezetbarátabb melléktermékeket kapunk. Az energiahatékonysági beruházások, épületfelújítások három év alatt megtérülnek a rezsikből. Matolcsy György a választások előtt két nappal azt ígérte, hogy ötszázmilliárd forintot költenek épületfelújításokra. Ha ezt a pénzt elköltöttük volna, az építőipar nem lenne abban a válságban, amiben van. Az ötszázmilliárd helyett azonban mindössze nyolc milliárd forintot költöttünk el. Ott van a mezőgazdaság és a ráépülő élelmiszeripar, ami a vidék életbemaradásának kulcsa. Egyértelmű, hogy a munkaerőre alapuló mezőgazdaságot kell támogatni. A mezőgazdaságért felelős államtitkár szintén ezen gondolatmenetet támogatja, de azok a tőkés csoportok, akik a Fidesz mögött állnak, egyszerűen megpuccsolják a vidékstratégiát. Pedig már középtávon kifizetődőbb lenne. Nem szabadna a jelenlegi rossz gazdasági és társadalmi struktúrát fenntartani.

Rossz a jelenlegi struktúra?

Azok miatt a folyamatok miatt rossz, amiket a Fidesz elkezdett. Az egykulcsos adóval még inkább a szélsőségek felé tart a társadalom. Egyre több a létminimum alatt élő ember, a felső rétegnél pedig egyre több tőke koncentrálódik. Ez egy rossz struktúra.

Erre mondtam azt, hogy ezen a földön élünk, és Ön is említette, hogy a kormány mögött lévő érdekcsoportokon múlik gyakorlatilag minden. Valószínűleg így működik mindez nemzetközi szinten is. Nem idealisták kicsit?

Azért az IMF nem úgy gondolkodik, mint Magyarország...

Az IMF egyébként zöld gondolkodású?

Nem. Ott egyértelműen profitérdek van. Az EU-t lehet szidni, a működése kapcsán a belépésünk után nem hozta azokat az elvárásokat, amiket elvártunk volna. Leépült a saját termelésünk, kereskedelmünk, a támogatások pedig nem hoztak annyit be. Olyan unióra van szükség, amely nemcsak a magországok érdekeit képviseli, hanem mindenkiét. Ehhez az Unió megújítására van szükség, nem pedig az Unió szétesésének erősítésére, amire a Jobbik játszik.

Mennyire látja tragikusnak a költségvetést?

Félévet biztosan kidöcögünk így, kiigazításokra, további megszorításokra biztosan szükség lesz. Az egykulcsos adóhoz való görcsös ragaszkodás az, ami a költségvetést ilyen nehéz helyzetbe hozza.

Mik lennének azok az intézkedések, amellyel az LMP megoldaná a jelenlegi helyzetet?

Az LMP-nek van három alapértéke, a fenntarthatóság, az igazságosság, és a részvétel. Ha a részvétel elvét nézzük, magának a válságtervnek a kialakításakor, mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak, mind a parlamentnek kellene egyességre jutnia. Legyen egy közös nevező, egy nemzeti minimum, amit mindenki el tud fogadni! A Fidesz ebben nem partner, mert amit Orbán Viktor mond, az úgy van, mást meg sem kell kérdezni. Ha az igazságosság elvét nézzük, az egykulcsos adórendszer teljesen igazságtalan, mivel az a társadalmi szakadékot növeli, miközben a különböző társadalomtudományi kutatások kimutatták, hogy az egész EU-ban az élbolyban vagyunk az egyenlőségre való törekvés tekintetében. A fenntarthatóság lényegi eleme pedig a zöld fordulat lenne, erre kell felkészülnünk. A jövőbe kell tekinteni, és nem a jelen struktúrát kell toldozgatni, hanem paradigmaváltásra volna szükség.

Szép az, amiről beszél, de továbbra sem értem, hogy ez a gyakorlatban meg tudna-e valósulni. Korábban említette az épületenergetikai felújításokat, Szombathelyen például mindez úgy csapódott le, hogy gyakorlatilag alapjaiban rengett meg az építőipar, mivel az állam a mai napig nem fizette ki a kivitelező cégeket.

Az államba vetett bizalmat kell ismét megerősíteni. Amikor a körbetartozások legnagyobb okozója az állam, amikor az állam a legnagyobb az adós, akkor elnézést, de joggal szidják az államot a vállalkozók...

Az állam azt mondja, hogy nincs pénze...

Mindig van pénz. Én a költségvetésben találtam negyven milliárd forintot, ami szerintem felesleges kiadás. Stadionépítések, hivatal építések, Kossuth tér felújítása. Van itt pénz, inkább az a kérdés, hogy mire költjük el. Az energetikai beruházásokon túl más területeken is paradigmaváltásra van szükség. Ott az oktatás. Fejleszteni kell, nem pénzt kivonni az oktatásból. A versenyképességnek alapvetően két útja van. Az egyik a kínai, a másik a skandináv út. A kínai alapvetően az alacsonyan képzett, kiszolgáltatott munkaerőről szól, és a természeti erőforrások kizsákmányolására épül a versenyképesség. A másik a skandináv út, ahol a gazdaság a magas, jó minőségű hozzáadott áruk termelésére, szolgáltatásokra, a jól képzett munkaerőre épül. Az Orbán Viktor vezette Magyarország úgy látszik, a kínai utat választotta. Ez az út azért hibás, mert én értékeiben sem tudom osztani ezt az irányt, de azért sem fog működni, mert nincsenek természeti erőforrásaink. Az egészségügy még egy olyan kritikus ágazat, ami az összeomlás szélén áll, pedig a versenyképesség alapfeltétele az egészséges, művelt munkaerő.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Először is meg kell fizetni a fiatal tanárokat. A legnagyobb probléma az, hogy fiatalok, akik épkézláb tudással rendelkeznének, nem választják a tanári pályát, mert tudják, hogy az az éhenhalással járna együtt. Először azt a kérdést kellene megoldani, hogy ki neveli fel a jövő generációját, s csak ezután lehet beszélni egyáltalán a többiről.

Szokott nevetni Hoffmann Rózsa parlamenti beszédein?

Inkább fogom a fejemet, de van az a szint, amikor már nem lehet nevetni. Matolcsy Györgyön még sikerül, ő ugyanis bohócot csinált magából... Sajnos nemzetközi szinten az egész országból is.

Beszéltünk az egészségügyről... Privatizáljunk, vagy ne?

Vannak olyan stratégiai ágazatok, ahonnan az államnak az egyenlő ellátás biztosításának érdekében nem szabad kiszállnia, ilyen az egészségügy is. Az szerintem hibás gondolat, hogy az állam rossz gazda. Jómagam közgazdász végzettségű vagyok, és ezt sulykolják, sőt az elmúlt huszonegy év is bizonyította, hogy az állami vagyonnal nem sáfárkodtak jól az állami vezetők. Azonban vannak olyan ágazatok, ahol az állam kikerülhetetlen szereplő, és lehet ezt jól is csinálni. Nem feltétlenül rossz az, amit az állam működtet, csak akkor rossz, ha az egészet a korrupció, az uram-bátyám viszonyok, az átláthatatlanság veszi körül. Most azt tapasztaljuk, hogy oligarchikus csoportok, gazdasági háttérbirodalmak irányítják az állami szolgáltatásokat, megrendeléseket. Vagyis eddig oligarchikus viszonyok voltak, most meg kezdünk ilyen monopolisztikus viszonyokba belemenni, hogy a Fidesz mögötti háttérbirodalom uralja ezt a fekete felületet is.

Nem túl idealista gondolat, hogy a korrupció valaha is megszűnik?

Az ember gyarló, vélhetően mindig lesznek korrupt személyek, az LMP-nek viszont az a célja, hogy a rendszerszintű korrupciót megszüntesse. Ne egy normális dolog legyen, hogy meg kell kenni valakit, hogy megrendeléseket kapjunk. Ezért kell dolgozni. Ha úgy megyünk bele ebbe a harcba, hogy „ez már csak ilyen játék,” akkor mi is ugyanolyan mocskosak leszünk.

Beszéltünk arról, hogy az állam nem feltétlenül rossz gazda. Minket Vas megyeieket nagyon érdekel a megyei vagyon átadás-átvétel... Mit gondol az LMP?

Hamis kép, amit az állam fest. Az LMP adott be egy módosító indítványt, hogy azt a vagyont, amit az állam most átvesz, ne idegeníthesse el. Tehát ne a privatizált vagyon utáni bevételből finanszírozzák a többi adósságot. Név szerinti szavazást is kértünk, ám érdekes módon az MSZP-Fidesz nagykoalíció ezt leszavazta. Arról van szó, hogy nyilvánvalóan vagyonfelélésre megy ki a játék. Az átrendezés pedig elbocsájtásokkal fog járni, a munkanélküliség tovább fog növekedni.

Folyamatosan járja az országot, gondolom találkozik a helyi LMP szervezetekkel. Ha 2010-hez viszonyítjuk, erősödött a párt támogatottsága?

2010-ben mindenki kicsit beleprojektálta a vágyait az LMP-be, gondolták adnak egy esélyt. Szerintem mi ezzel az eséllyel éltünk is. Azonban az önkormányzati választási eredményeken nem ez látszódott. Mostanra azonban kialakult az LMP-nek egy erős tábora, amely azt mondja, hogy ezen értékek mentén kíván élni, és ezért adja nekünk a bizalmát. Sokszor jogos kritika, hogy nem vagyunk elég kemények. Én azt mondom, inkább legyünk higgadt, mérsékelt erő, hosszútávon ugyanis így lehet a problémákat megoldani. Lehet most az asztalra csapni, lehet forradalmat csinálni, csak abból nem jön ki semmi jó. Hosszú távú projektek kellenek, nem a következő négy évre kell állandóan koncentrálni. A hitelességünk megtartása érdekében dolgozunk folyamatosan. Lehet, hogy nem nőtt az elmúlt évben az LMP 50 százalékos pártra, nem fújtuk fel a lufit, de ez tudatos volt. Most a parlamenti eszközeink kihasználásának végéhez értünk, mivel a Fidesz a házszabály módosításával elvette még a parlamenti vita jogát is az ellenzéktől. Ezáltal más eszközökhöz kell nyúlnunk, ilyen például a népszavazás. A kérdések már ott vannak az Alkotmány Bíróság asztalán.

Hogy látja Pestről a szombathelyi LMP munkáját?

Szóvivőként a kommunikációs stáb vezetője is vagyok, így folyamatosan figyelem, hogy milyen sajtómegjelenéseink vannak. Az látszik, hogy a szombathelyiek eléggé aktívak. Ha van is a közgyűlésben emberünk, nem tud mindig olyat mondani, hogy átessen a média falán, de itt a szombathelyieknek sikerül. Az szűrődik le számomra, hogy jól dolgoznak. Most a Vas megyei civilekkel, szakszervezetekkel, nyugdíjasokkal találkoztam, és azt látom, hogy erős társadalmi szövetségi rendszert építettek itt helyben.

Várható, hogy ebben az évben még dalra fakad?

Persze bármikor... Gondolom a performanszokra gondol. Arról van szó, hogyha ugyanúgy cinikusan véresen komolyan venném ezt az egész politikát, mint az eddigi politikusok, akkor hiteltelennek érezném magamat. Az éneklős esernyős performanszon az Európai Zöldeknek mutattuk meg, hogy nemcsak komor fotókkal lehet kiállni az atomenergia ellen, hanem lehet ebbe az egész politikába egy kis vidámságot, egy kis színt vinni.

Kicsit úgy látom, mintha karikatúrája lenne a komoly politikusoknak...

Civil szférából jöttem, próbálom ezt az arcomat megtartani. Nem gondolom, hogy attól, hogy bekerültünk a Parlamentbe, rögtön Armani öltönyt kellene felvenni, és Audival kellene járni. Én továbbra is tornacipőben járok, és kerékpárral és vonattal közlekedem.

Van biciklitároló a Parlamentben?

Eddig csak hat kerékpárt lehetett ott tárolni, de mivel a frakciónk fele biciklivel jár, kibővítették.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld szombathely fenntartható fejlődés lmp vágó gábor westindex

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr943478323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása