HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Horváth Zoltán szombathelyi képviselő napirenden kívüli felszólalása a decemberi közgyűlésen a Kisebbségek napja kapcsán

2011.12.15. 16:29 szepujvilag

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés!

1995-ben a magyar kormány a kisebbségbarát légkör kialakítása és fenntartása érdekében az ENSZ Nemzeti vagy Etnikai, Vallási és Nyelvi Kisebbséghez tartozó Személyek Jogairól szóló Nyilatkozata elfogadásának napját, december 18-át a kisebbségek napjává nyilvánította.

A Lehet Más a Politika más európai zöld pártokhoz hasonlóan a kulturális sokszínűség elvét vallja. A nemzeti kisebbségek biztosítják a kulturális sokszínűséget a többségi kultúrán belül, a kisebbségi közösségek megmaradása így a többségi társadalom érdeke is.

Városunk szerencsés helyzetben van: Szombathelyen önkormányzatisággal rendelkeznek a cigányok, a horvátok, a németek és a szlovének is. A kisebbségi önkormányzatok fontos munkát folytatnak városunkon belül: kulturális és szociális tevékenység mellett, támogatják a nemzetiségi oktatást is, elősegítik a nemzetiségi közösségek fennmaradását.

A kisebbségi közösségek működése városunk jól felfogott érdeke: a kisebbségi önkormányzatok hidat jelenthetnek Ausztria, Németország, Szlovénia és Horvátország felé, segítségükkel erősödhetnek az idegenforgalmi, kereskedelmi, gazdasági kapcsolatok a fent említett országokkal.   

Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének képviselőiként pár nappal a kisebbségek napja előtt azonban nem csupán a városban működő nemzetiségi közösségekre kell figyelnünk. Az egykori Vasvármegye központjaként felelőséggel tartozunk az egykor a megyéhez tartozó őrvidéki és muravidéki településeken élő magyar kisebbségért. Az ezeken a településeken élő szórványmagyarság jelenleg a megmaradásáért küzd.

A muravidéki és őrvidéki magyarság segítése, a városunkban működő nemzetiségek támogatása közös kötelességünk.

Köszönöm, hogy meghallgattak!

 

Horváth Zoltán

városi képviselő, SZMJV

Lehet Más a Politika   

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely kisebbség közgyűlés lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr733466387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása