HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló a szombathelyi közmeghallgatásról

2011.12.09. 09:02 szepujvilag

December 8-án tartotta idei közmeghallgatását Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata.

közmeghallgatás_nyugat.jpg

A közmeghallgatáson több felszólaló is volt, aki inkább fogadóórára való magán jellegű problémát vetett fel, de voltak fontos közügyek is. Ezek között ismételt téma volt a Falco gyárral kapcsolatos problémák. A Pick lakótelepen élők ismételten kifogásolták a nagy zaj és porszennyezést. A városvezetést kérdezték arról, hogy mikor kívánja az önkormányzat betartatni a gyárral az éjszakai zajszint határt. Kérdésként merült fel, hogy a lakótelep évtizedekkel ezelőtt elrendelt szanálását mikor hajtja végre a város.

Több hozzászóló is kifogásolta a SZOVA tevékenységét. Több területi Fideszes képviselő munkáját is kifogásolták. Egyesek szemetesnek találják a Joskar-Ola lakótelepet, mások a fogadóórák megtartását kifogásolták.

Számos szociális probléma is felmerült: gondok vannak a szociális bérlakásokkal, nincs pénz fűtésre, nincs munkahely.

A jegyzőkönyvezett problémákra a polgármester írásban ígért választ.

Szombathely, 2011. december 9.

 

Horváth Zoltán

városi képviselő, SZMJV

Lehet Más a Politika

 

Nyugat.hu: Csöbörből vödörbe

Az ország kiárusításától a körforgalomban lévő karneváli szobrokon át a lyukas sparheltig és az erdők takarításáig. Közmeghallgatást tartott a szombathelyi önkormányzat.

Érdekes műfaj a közmeghallgatás, hiszen itt, évente egyszer, nyugodtan a szemébe lehet mondani a polgármesternek, városvezetőknek, képviselőknek, hogy mennyi az annyi. Persze, törvény írja elő, hogy évente legalább egyszer kell ilyet tartani, nem a politikusok mazohizmusa rendezi meg az ilyen eseményeket.

 

A típusok

És az is természetes, hogy ilyenkor többféle ember jelenik meg Köztük azok, akiket véleményvezéreknek lehetne nevezni, ők azok, akik minden lehetséges alkalomkor és helyen osztják az észt, szórják saját elméleteiket. Aztán vannak azok, akik egy-egy konkrét ügy miatt jönnek, ők röviden szólnak hozzá, és olykor még sikerrel járnak.

Vannak az izgulósok, akik gondosan leírják előre a mondandót, aztán szépen felolvassák, közben remeg a hangjuk és a kezük. És vannak a panaszkodósok, akik már nem is reménykednek, csak olyan jó néha kibeszélni magukból a dolgokat.

Minden típusból fordult elő ma délután a városháza nagytermében, ahol egyébként a közgyűléseket is tartják, a közgyűlési városvezetői asztal ilyenkor marad, ami kölcsönöz az egésznek némi hivatalos ízt és a gyakorlatlan felszólalókban jó adag bizonytalanságot.

 

Elnézést kért, mert dicsért

Pedig – elvileg – a városvezetésnek foglalkoznia kell az itt elhangzottakkal, gyorsan leszögezzük, jó néhány panasz hallatán mondta Puskás Tivadar polgármester, hogy kéri az illetékes osztályvezetőt, nézzen utána a dolgoknak. De tulajdonképpen nem is ez lenne a szerepe a közmeghallgatásnak, hiszen panaszokkal lehet fordulni a hivatalhoz, a választott képviselőhöz, vagy akár elő lehet azt adni az alpolgármesterek fogadóóráin.

 

Itt – az eredeti funkció szerint – véleményeket kellene mondani a városvezetés, a képviselő-testület vagy akár a hivatal munkájáról. De ez nem nagyon megy, az egyetlen hozzászóló, egy hölgy, aki dicsérni merte az egyik ellenzéki képviselőt, előtte kb. háromszor kért elnézést a városvezetéstől, még azt is megjegyezte, lehet, hogy ezért őt el fogják vinni.

Szóval, nem nagyon megy ez nekünk, persze, be kell látni, jelenleg az elszegényedés, a kilátástalanság foglalja le az embereket, és nem az, hogy öntudatos városlakó polgárokká fejlődjenek. Pedig ha így történne, okoznának rendszeres fejvakarásokat a politikusoknak.

 

Kapott a SZOVA rendesen

Ahogyan fentebb említettük már, változatos témákat hoztak elő a felszólalók. Volt, aki fényképeket osztogatott, rajta szemétkupacokkal, és ebből levonta a tanulságot, hogy Szombathelyen nem működik, csöbörből vödörbe került. Kapott rendesen a szombathelyi parkfenntartó is, aminek – a felszólaló szerint – 40 milliós adóssága van, pedig évi 240 milliót kap a várostól, igazgatója meg autót és telefont kapott korlátlan használattal.

Odavágott a SZOVÁ-nak is, ahová – mint mondta - számlálatlanul ontják a pénzt. Érdekes egyébként, hogy milyen negatív a közhangulat a SZOVA ellen, később több felszólaló is a céget és annak létét ostorozta. De az első vélemény, hogy lassan Szombathely is olyan lesz, mint Esztergom, ahol a fideszes képviselőket a rendőrök mentették ki a tömeg elöl a városházáról.

És, hogy a körforgalomba kihelyezett istenszobrok a város szégyenei, mert papírból készültek, és a mennyiség nem befolyásolja a minőséget. Aztán, hogy a közgyűlés meg sem próbál magyar cégeket ide telepíteni, pedig húsz évvel ezelőtt magyar cégek voltak itt, most már a magyar munkás bérrabszolga a nyugati kapitalistáknál.

 

Kiszámolták

Felzúdulást is okozott, mert felmutatott a falra az elhunyt Wagner András, egykori polgármester portréjára, és azt mondta, ő és Wagner Kálmán tönkretették a várost. Ezt később Puskás Tivadar lereagálta, mondván, minden korábbi polgármestert tisztelet illet meg, hiszen ők is a városért dolgoztak. A közel fél óráig szónokló első jelentkezőt aztán lefújjolták, egy hölgy egyenesen kiszámolta.

Aztán az intézmények parkolási gondjai kaptak hangot, majd az, hogy a műjégpályán két teljes napot elfoglalnak a jéghokisok. Következett az a hölgy, aki félt, hogy felszólalásáért elviszik, ő ugyanis köszönetet mondott azért, mert Czeglédy Csaba képviselő a saját pénzéből vásárolthatvan rászoruló családnak tűzifát. Többször is elnézést kért ezért a városvezetéstől és a Fidesztől. A végére még el is pityeredett.

A polgármester megnyugtatta, nem bántott meg senkit, és megköszönte az adományt Czeglédynek, megjegyezve, örül, hogy a képviselőnek volt erre módja és tehetsége. Hozzátette, a sajátjából mindenki adhat, de a közvagyonból nem. És volt egy megjegyzése is arról, hogy az országban az a cél, hogy mindenki adózzon, ne az adóelkerülés legyen a vezércsillag.

 

Mindenki szarik az egészre

Mindenki szarik az egészre – kezdett bele hatásosan egy férfi, aki azt ecsetelte, hogy önkormányzati bérlakása életveszélyes. Ígéretet kapott. Egy másik – miután köszöntötte a „kompániát”, a Hosszú u. javítását kérte, egy harmadik a Verseny és a Május 1. utcák kereszteződésében álló két fa kivágását javasolta, mert hogy az autósok nem látják be a kereszteződést.

Czeglédy adományát többen is megköszönték később, és ketten, a roma kisebbséghez tartozók közül azt kifogásolták, hogy nincs munkalehetőség a kisebbségi önkormányzatnál. És megkérdezték, az idén kapnak-e élelmiszercsomagot tőlük. Közben az ülés vezetését átvette Marton Zsolt alpolgármester (Puskás távozott), aki azt mondta, a segélyezés a polgármesteri hivatal dolga, a kisebbségi önkormányzat meg nem olyan szervezet, amely munkaadásra specializálódott.

Előkerült a Falco gyár nagy zaja is, egy férfi a korábbi, halkabb állapot visszaállítását kérte, ehhez csatlakozott egy Zanati úti lakos is, mert hogy náluk is nagy a zaj a gyár miatt.

 

Taps a SZOVA megszüntetéséért

Aztán a jelen lévő romák vitatkoztak össze, egy férfi kijelentette, a kisebbségi önkormányzatban agresszív emberek vannak, aki elnyomják a többieket. Erre sokan felhördültek, elég nehéz volt lecsillapítani őket.

Egy kerekesszékkel közlekedő, nehezen beszélő férfi is szót kért. Mint mondta, már régóta ígérik, hogy akadálymentesített lakást kap, jelenleg nyolc lépcsőfokon kell átküzdenie magát. A lakás alig 30 négyzetméter, meg sem tud fordulni benne a kerekesszékkel, fürdőszobája sincs. Ő volt az egyik, akinek az ügyét az illetékes osztályvezetőhöz irányították.

Egy másik férfit megtapsoltak, amikor a SZOVA megszüntetését javasolta, mert, hogy a cég csak viszi a pénzt. Az következő hozzászóló azzal kezdte, hogy tavaly azt hitte, az idén vidámabb problémái lesznek a városnak, hát, ez nem teljesült. És megkérdezte, mikor vonják felelősségre a SZOVA vezérigazgatóját. És azt is, hogy kinek a felelőssége a járdák ellenőrzése, mert a felesége beleesett a járda egyik kátyújába, maradandó sérülést szenvedett, és bejelentette, perelni fognak.

 

A lyukas sparhelt

Egy roma férfi azt kifogásolta, hogy az erdészet nem adott engedélyt a romáknak, hogy a parkerdőben összeszedjék a lehullott ágakat. Pedig ők kitakarították volna az erdőt, és akkor nem egy képviselőnek kellett volna tűzifát adományoznia, mert el tudták volna látni magukat. Egy nő indulatosan szólt arról, hogy önkormányzati bérlakását lyukas sparhelttel adta át neki a SZOVA, füst van, pedig tartósan beteg gyereket gondoz. Ő is ígéretet kapott.

Aztán a roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Vajda László kért szót. Kifejtette, hogy sok a szociális probléma, ők is azon dolgoznak, hogy ezeket megoldják, folyamatosan egyeztetnek a hivatallal, a képviselőkkel, de azt szeretnék, ha nyitott ajtókat találnának.

Szó esett még a parkolóőrök pszichológiai állapotáról, arról, hogy túl csendes az adventi vásár, hogy az aluljáróban le kellene festeni az oszlopokat, de a graffitik egy része akár maradhat is, hogy biciklitároló kellene a Jáki úti orvosi rendelő elé. A városvezetők jegyzeteltek és bólogattak.

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely falco nyugat.hu lmp közmeghallgatás horváth zoltán pick-telep

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr153449938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása