HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu cikke a fakivágásokról, az LMP közleményével

2011.12.05. 13:26 szepujvilag

Ezt állítja szombathelyi olvasónk, aki felháborodott a látványon. A fákat kivágó cég műszeres vizsgálatra hivatkozik, a műszert azonban sokféleképpen be lehet állítani.

Csütörtökön a Pável Ágoston sétányon vágtak ki öt darab fát, pénteken a Gagarin utcában szintén ötöt. Szombaton a Géfin utcában nyolcat, az Akacs Mihály utcában 34-et – tudtuk meg a Szombathelyi Parkfenntartó és Temetkezési Kft-től. A cég szakembere szerint a munkára a városháza illetékes osztálya adott megbízást, mégpedig a városi főkertész szakmai véleménye alapján.

A balesetveszély a legfőbb szempont

A városban rendszeres időközönként végeznek vizsgálatokat, ún. akusztikus tomográffal. A műszer megmutatja, hogy melyik fa belseje kezdett el korhadni, vagyis melyik válik balesetveszélyessé. Mert állítólag a balesetveszély a fő szempont, a letörő ágak vagy kidőlő fák könnye okozhatnak súlyos baleseteket, mint történt ez utóbbi néhány éve a városban.

A szakember hozzátette, a Pável Ágoston sétányon 50-70 éves fákat vágtak ki, amelyek üregesek, korhadtak voltak, víz folyt ki belőlük. Így jogos volt a kivágásuk.

A fákat egyébként több ütemben vágják ki, tavasszal már néhány utcában végeztek a munkások. Helyükre facsemetéket ültetnek, a cégnél hangsúlyozták, azonos fajtájú csemetékről van szó. Azt is megtudtuk, néha nem a fák elöregedése, betegsége az ok a kivágásra, hanem a város újrafásítási programja, aminek értelmében újakra cserélik a túl nagyra nőtt, sokszor útban lévő fákat. Ilyen vágás volt pld. az Akacs Mihály utcában.

Nehéz vitatkozni a műszerrel

Megkérdeztük, hogy foglalkoztatnak-e alvállalkozókat a munkával, rövid választ kaptunk, az, hogy kinek adnak munkát, a cég üzleti döntése, és erről nem kívánnak beszélni. Pedig úgy tudjuk, a csütörtöki munkáért 700 ezret fizetett ki a város, ami nem is rossz üzlet öt darab fa eltávolításáért.

Megkerestünk egy környezetvédőt, aki azt mondja, ha a fakivágást megrendelő, jelen esetben a városháza illetékes osztálya, műszeres vizsgálatra hivatkozik, azzal nehéz vitatkozni. De talán azt kellene megnézni, hogyan is van bekalibrálva az a műszer. Az akusztikus tomográf a fák belsejének sűrűségét méri, az a kérdés, hogy hol húzzák meg az alsó határt.

Késő bánat

A történteket valóban lehetne bírálni, ellenük tiltakozni, de ha a fákat egyszer már kivágták, ennek nem sok értelme van. A közelmúltban is történt néhány eset. A múzeumfaluban például tavaly kivágtak egy fűzligetet, azzal indokolva, hogy betegek a fák, de kiderült, egészséges fákról volt szó. De akkor már semmit sem lehetett tenni.

Elvileg a kivágásra ítélt fát jóval előbb meg kell jelölni, és a környékén élőknek joguk van beleszólni a fák sorsába. Erre fel is kell hívni a lakók figyelmét, ezt általában elintézik egy kis cetlivel a lépcsőházakban. De az emberek jól láthatóan feloszthatóak a fákat kedvelőkre és a fákat gyűlölőkre. Több olyan eset is volt, amikor a lakók kezdeményezték a favágást.

A Király utca egyik udvarában például egy lakó szemét szúrta az egyik nyírfa, mert az ága túl közel volt az ablakához, és azt mondta, berepülnek hozzá a tetvek. Ezeket a fákat egyébként a 60-as, 70-es években az akkori lakók ültették, és a gyerekek sokat hűsöltek alattuk. Egyszer aztán megjelentek a munkások, és kivágták a bepanaszolt nyírfát, és ha már ott voltak, a többit is.

Úgy tűnik, többségben vannak azok az emberek, akik nem szeretik a fákat. Ráadásul a fakivágás jó üzlet annak, aki a munkát kapja, így nem kell csodálkozni, hogy az idén rengeteg fát vágtak a városban. És a hivatalok döntése ellen nem sok mindent lehet tenni.

Az LMP közleménye

Az LMP utánanéz a fakivágásoknak

December 1-én több állampolgári megkeresés is érkezett a Horváth Zoltán, a Lehet Más a Politika szombathelyi önkormányzati képviselője felé a városban zajló fakivágásokkal kapcsolatban. Az LMP kikéri az ezzel kapcsolatos dokumentációkat.

Az önkormányzat közlése szerint hangtomográfos vizsgálat után kerül sor az idős és nagyméretű fák kivágására. A csütörtökön kezdődő, pénteken és szombaton folytatódó kivágások után a Szombathelyi Parkfenntartási és Temetkezési Kft. gondoskodik a fák pótlásáról is.

A magyar ökopárt helyi csoportja fontosnak tartja a városi élőkörnyezet megóvását, és bár elfogadja, hogy amennyiben ez tényleg szükséges, a balesetveszélyessé vált fákat ritkítani kell, az állampolgári kéréseknek megfelelően felügyelőbizottsági tagján keresztül kikéri a fakivágásokkal kapcsolatos összes dokumentációt, beleértve a hangtomográfos vizsgálatok eredményét is a munkálatokat végző kft-től.

Szombathely, 2011. december 1.

Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja

 

Forrás: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/fakivagas_szombathely_vizsgalat

 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely közlemény fakivágás nyugat.hu lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr353438849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása