HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló Szombathely Megyei Jogú Város bizottságainak novemberi rendes üléséről

2011.11.26. 15:20 szepujvilag

Kulturális és Sport Bizottság

2011. november  21. 14 óra

Az LMP részéről jelen volt: Horváth Zoltán városi képviselő, a bizottság tagja

 

A kulturális bizottság az első napirendi pontjai között tárgyalta azokat az előterjesztéseket, amelyek közgyűlés elé is kerülnek majd. Szó volt így a 2011-es városi költségvetés eddigi teljesítéséről, az önkormányzat SZMSZ-ének módosításáról, ezzel összefüggésben a városháza ügyrendjének módosításáról.

A bizottság megtárgyalta a Közgyűlés 2012-es javasolt munkatervét. Horváth Zoltán kiemelt három olyan fontos 2012-ben tárgyalandó napirendi pontot, mely a Kulturális és Sport Bizottság hatáskörébe tartozik: májusban a város sport koncepcióját, júniusban a civil, valamint a kulturális koncepciót fogja elfogadni a közgyűlés. Az LMP-s képviselő javaslatot fogalmazott meg arra vonatkozólag, hogy hogy ezt a három nagyon fontos koncepciót a kulturális bizottság ne csak egyszer, hanem lehetőleg első és második olvasatban is tárgyalja majd, hiszen az ellenzéknek nincs beleszólási lehetősége ezeknek az előkészítésébe, viszont mindhárom témakört szükséges alaposan átbeszélni. A bizottság elnöke válaszában támogathatónak mondta a kérést kiegészítve azzal, hogy az is lehetséges, hogy nem egymást követő hónapokban kellene kétszer tárgyalni ezeket, hanem kis szünettel, hogy legyen idő az első körben beérkezett módosító javaslatokat, felvetéseket feldolgozni.

Ezt követően sport, majd kulturális kérelmekről tárgyalt a bizottság. Kisebb vita alakult ki arról, hogy a kulturális és civil alapból kik kaphatnak támogatást, hisz magán személy is adott be kérelmet, amit elvileg nem támogathat a bizottság, valamint az egyik pályázó egyesület nem szombathelyi székhelyű volt. A bizottsági tagoknak kiosztott kérelmekben az egyik egy civil egyesület báljának megrendezésére vonatkozott. Horváth Zoltán nehezményezte, hogy a kulturális és civil alapból bálra adna pénzt a bizottság. Az elnöki válaszból kiderült, hogy a kiosztott dokumentum nem hiteles, mert a kérelem működésre irányul.

A Kulturális és Sport Bizottság ügyrendjének a módosítására is sor került abból kifolyólag, hogy az előző közgyűlés 9 főről 11 főre bővítette a bizottság létszámát. Horváth Zoltán két technikai jellegű módosítót is megfogalmazott az ügyrenddel kapcsolatban. Az egyik a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság kijavítására vonatkozott (az év elejétől Pénzügyi, Gazdasági és Jogi Bizottság létezik), a másik a Civil Alap Kulturális és Civil Alap javítására vonatkozott. A módosításokat támogatta a bizottság.

 

Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság

2011. november 21. 16 óra

Az LMP részéről jelen volt: György István bizottsági tag és tárgyalási joggal Horváth Zoltán városi képviselő

 

A Kulturális és Sport Bizottsághoz hasonlóan a Bűnmegelőzési Bizottsági is tárgyalta Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2012-es munkatervét. György István javaslatot fogalmazott meg a 2012. júniusában tárgyalandó civil stratégiával kapcsolatban, mely szerint a Bűnmegelőzési Bizottság is tárgyalja a stratégiát (eredetileg csak a Kulturális és a Pénzügyi bizottságok tárgyalták volna). György István indoklása szerint erre azért lenne szükség, mert a civil stratégia több a bizottság profiljába tartozó egyesületet, elsősorban a polgárőr egyesületeket érint majd. A javaslatot elfogadta a bizottság.

A bizottságon szóba került a Közterület –felügyelet 2012-es évi kiemelt céljainak megvitatása. György István az előterjesztésben is leírt illegális hulladéklerakók feltárásának módjára volt kíváncsi, illetve az illegális hulladék lerakás megakadályozásával kapcsolatban tett fel kérdéseket, illetve arra volt kíváncsi, hogy a Közterület-felügyelet miként tudna a peremkerületeken többször megjelenni. A Közterület-felügyelet vezetője, Varsányi Péter válaszában hangsúlyozta, hogy a szükséges létszám alatt kénytelenek működni, a közgyűlés által megszabott költségvetés kevesebb munkaerő számára biztosít forrást, mint amennyire szükség lenne. A peremkerületekre így valóban ritkábban jutnak el. Idén nem volt arra már forrás, hogy a közterület-felügyelet a rendőrséggel közös járőrözést szervezzen meg. Az illegális hulladéklerakás megakadályozása fontos cél kell, hogy legyen 2012-ben, de ez is csak akkor valósítható meg, ha az ehhez szükséges forrást a közgyűlés biztosítja.

Az egyebek napirendi pont alatt tárgyalta a bizottság a Szombathelyi Rendőrség azon kérését, hogy a bizottság járuljon hozzá gyermekbarát kihallgató szoba technikai feltételeinek kialakításához. A gyermekbarát kihallgató szoba megvalósítása törvényi kötelezettség, melyet pár éven belül mindenképpen teljesíteni kell, a Szombathelyi Rendőrség a törvény hatálybalépése után egyből, az elsők között intézkedett, és kialakította a szobát. A szobába azonban még szükségesek technikai felszerelések (pl. videokamerák), melyek megvásárlásához a bizottságtól kérnek segítséget. A bizottság tagjai egységesen úgy foglaltak állást, hogy a gyermekbarát kihallgató szoba kialakítása fontos dolog, ám az ellenzéki bizottsági tagok kifogásolták, hogy a rendőrség csupán egy árajánlatot kért a technikai eszközök megvásárlásához és hiányolták az ilyenkor szokásos legalább három árajánlatot. György István módosító javaslatot fogalmazott meg, melynek értelmében a bizottság elviekben támogassa a rendőrség kérését, ám a végső döntést csak decemberben hozza meg a bizottság, akkor ha a kérelemhez három árajánlat is becsatolásra kerül. A fideszes többség végül nem támogatta a módosítást és az eredeti javaslat szerint támogatták a kérelmet.

Szintén az egyebek között kért szót György István, aki nehezményezte, hogy kb. hét héttel a bizottság ülése előtt tett egy bejelentést a Közterület-felügyeletnél illegális szemétlerakóval kapcsolatban. A bejelentés óta semmi sem történt, az illegálisan lerakott szemét még most is az észlelt területen van. A szemétben számlák és egyéb iratok is megtalálhatók voltak, melyekből egyértelműnek tűnik, hogy a szemét Ausztriából érkezett. A Közterület-felügyelet vezetője megígérte az intézkedést.

 

Városfejlesztési, -Üzemeltetési és Környezetvédelmi Bizottság

2011. november 22. 13 óra

Az LMP részéről jelen volt: Horváth Zoltán városi képviselő, a bizottság tagja

 

A Városfejlesztési Bizottság novemberi ülésén tárgyalta a 2012-ben bevezetendő új buszmenetrendet. Horváth Zoltán a bizottság számára jelezte, hogy a hétvégén egy szombathelyi állampolgár elektronikus levélben juttatott el hozzá egy meglehetősen részletes és komplex javaslatot a beterjesztet buszmenetrend módosítására. A módosító javaslat táblázatokat és indoklásokat is tartalmaz. Horváth Zoltán elmondta, hogy nem szakértője a témának, nem tudja megítélni, hogy a módosítás mennyire indokolt, de a jó szándék és a hozzáértés kitűnik a javaslatból, így kinyomtatva átadja a Volán megjelent képviselőinek és arra kéri őket, hogy nézzék át szakmailag és amennyiben lehetséges használják fel a busz menetrend kialakításakor.

A bizottság elé került az a javaslat, amely a kéményseprő díjak emeléséről szól. Szombathelyen két cég látja el a kéményseprői feladatokat, a várost két részre osztva. A két cég két egymástól eltérő áremelést kért a közgyűléstől: az egyik 1%-ot emelt volna, a másik 3,9%-ot. Az előterjesztés mindkét esetben 3,9%-os mértéket javasolt. Horváth Zoltán azt kérdezte a fentiekkel kapcsolatban, hogy ha az egyik cég csak 1%-os emelést kíván, akkor miért teszünk számukra kedvezményt azzal, hogy a lakók rovására az ő esetükben is 3,9%-al növeljük meg a kéményseprő díjakat. Lakézi Gábor, a Városüzemeltetési Osztály vezetője válaszában elmondta, hogy igazságtalan lenne az, hogy a város két részén ugyanazért a szolgáltatásért az egyik helyen kevesebbet, a másik helyen többet kelljen fizetnie az itt élőknek. Ezért gondoltak arra, hogy mindkét esetben a 3,9%-os díjat kellene bevezetni, azokban a két cég úgy nyerte el a közbeszerzést, hogy a díjemelés mértékét a közgyűlés határozza meg. Ha a közgyűlés úgy dönt, hogy ennél kevesebb mértékben emel, vagy semmit sem emel a díjon, az is lehetséges.

A városi képviselők javaslatot tehetnek a Városfejlesztési Bizottság által kezelt Városfejlesztési Alapból felhasznált összegre. Horváth Zoltán a Herényi Kulturális és Sport Egyesület megkeresésére arra tett javaslatot, hogy az alapból 300.000 Ft-os értékben a bizottság támogassa a Herényiek Háza udvarán felállítandó esőbeálló ponyvázását. A bizottság ülésén a kérés melletti támogató hozzászólások érkeztek, így a bizottság nagy többséggel támogatta a javaslatot.

A különfélék között a bizottság Horváth Zoltán kérésére ismételten tárgyalta a Donászy Magda Óvoda beszámolóját a bizottság által támogatott Donászy Magda emlékmű felhasználásáról. Az előző bizottsági ülésen már téma volt a beszámoló. Horváth Zoltán már akkor felvetette, hogy az emlékmű megvalósítására megítélt összegből az avató ünnepségre költöttek el több tízezer forintot. Akkor a bizottság úgy foglalt állást, hogy a beszámolót elfogadja úgy hogy valószínűleg a Kulturális Bizottság által szintén az emlékmű felállítására megszavazott összeg került helytelenül felhasználásra, de ezzel kapcsolatban a Kulturális Bizottság hozzon döntést. Horváth Zoltán azért kérte a novemberi Városfejlesztési ülésen a téma ismételt tárgyalását, mert a beszámoló ismételt áttanulmányozása során egyértelművé vált, hogy a Városfejlesztési Bizottságnak készített beszámolóban olvashatók a kérdéses tételek (cukor, szalvéta, meghívó költségek stb.), így mindenképpen ennek a bizottságnak kell döntenie. A helytelenül felhasznált összeg mértéke kb. 60 ezer forint. Horváth Zoltán kiemelte, hogy a beszámolóban sehol sem olvasható az az 50 ezer forintos összeg, melyet az Óvoda önrészként jelölt meg még szeptemberben, a kérés benyújtásakor. Mivel a korábban megjelölt önrész nagysága, majdhogynem megegyezik a helytelenül felhasznált összeggel, és mivel a bizottság nem járulhat hozzá ahhoz, hogy a városfejlesztésre szánt pénzek rendezvények lebonyolítására legyenek felhasználva Horváth Zoltán azt a javaslatot tette, hogy az Óvoda fizesse vissza a pénzt az alapba. A bizottság elfogadva az érvelést egyöntetűen, ellenszavazat nélkül támogatta a javaslatot.  

 

Pénzügyi, Gazdasági és Jogi Bizottság

2011. november 22. 14.30 óra

Az LMP részéről jelen volt: Kozma Norbert bizottsági tag és tárgyalási joggal Horváth Zoltán városi képviselő

 

A Pénzügyi, Gazdasági és Jogi Bizottság a korábbiakhoz hasonlóan szinte az összes Közgyűlés elé kerülő napirendi pontot megtárgyalta.

Az SZOVA által a fizetőképesség megőrzése érdekében elkészített intézkedési terv láthatóan a városvezetéshez tartozókat is megosztotta. Kozma Norbert azzal kapcsolatosan kérdezett, hogy a javaslat tartalmazza a különböző sportegyesületek és sportolók szponzorációs támogatásának megszűntetését 2012-től. A SZOVA évek óta 75 és 110 millió forint közötti összeget költött szponzorációra városvezetői utasításra, a javaslat szerint a cég működőképességének megtartása érdekében jövőre le kellene állítani ezeket a támogatásokat. Kozma Norbert egyetértett azzal, hogy a SZOVA-nak nem lenne kötelessége rosszul gazdálkodó, profi sportegyesületek támogatása, ám veszélyt lát abban, hogy a sportegyesületek működése őszi-tavaszi bajnokságokhoz igazodik. Az egyesületek valószínűleg számítanak a megszokott támogatásra és óriási baj lenne, ha a mostani idény felénél fogyna el a pénzük. Kozma Norbert kérdése arra irányult, hogy ha megszűnne a támogatás, miként maradhatnak talpon a profi sportegyesületek a mostani bajnokságok alatt. A kérdésre érdemi válasz nem érkezett.

A pénzügyi bizottság is tárgyalta a különböző szolgáltatási díjak emelkedését, köztük a kéményseprő díjakét is. A bizottság elfogadta azt a javaslatot, mely szerint csak 1%-al emelkedjen a kéményseprésért járó díj, mindkét szolgáltató cég esetében.

Napirendre került a „Szombathely a segítés városa” című előterjesztés is, mely egy nagyszabású programról szól, amely a szombathelyiek nagy részét az újraélesztésre tanítaná meg. A napirend kapcsán Horváth Zoltán kért szót. Elmondta, hogy véleménye szerint a közgyűlés elvi támogatást adott már a programnak a ciklusprogram megszavazásakor. Jelen előterjesztés a részletekkel kapcsolatban plusz információval nem nagyon szolgál. Szerinte fontos a program, de akkor kellene ezzel foglalkozni ismételten, ha már ismertek a részletek, például az, hogy mennyibe kerül a megvalósítása, illetve mi a forrása ennek. 

 

Oktatási Bizottság

2011. november 23. 15.00 óra

Az LMP részéről jelen volt: tárgyalási joggal Horváth Zoltán városi képviselő

 

Az Oktatási Bizottság első napirendi pontjában tárgyalta Szombathely Megyei Jogú Város I-IX. havi gazdálkodásáról szóló tájékoztatót. Horváth Zoltán hozzászólásában elmondta, hogy a hét elején a Kulturális Bizottság ülésén a pénzügyi osztály vezetője beszámolt arról, hogy eredménytelen volt a hitelfelvétellel kapcsolatban kiírt városi pályázat, így a 2011-es költségvetésbe betervezett működési költségekben 1,5 milliárdos hiány mutatkozik. Mint elmondta, a Kulturális Bizottság ülése óta egyetlen egy bizottságban sem hangzott el ez a beszámoló, így kérdezi az osztály jelen lévő munkatársát, hogy ő értett félre valamit, vagy tényleg létezik ez a hiány.

A közgyűlés 2012-es munkarendjével foglalkozó napirendi pontnál Horváth Zoltán Rettegi Attila bizottsági elnököt az idei iskolabezárásokra és összevonásokra utalva kérdezte, hogy jövőre lehet-e számítani az idei évhez hasonló „izgalmas” témára az oktatási ágazatban. Emlékeztetett rá, hogy amikor az idei oktatási átalakítás volt napirenden márciusban és májusban a városvezetés részéről elhangzott, hogy az oktatási szektorban a változások jövőre is folytatódhatnak. A bizottság elnöke válaszában elmondta, hogy sajnos lehet számítani 2012-ben is az újabb változásokra, de azok elsősorban a kormányzati döntésektől függnek, hiszen napirenden van az oktatási és az önkormányzati törvény, nem tudni pontosan, hogy mi várható.

A Pénzügyi Bizottsághoz hasonlóan az Oktatási Bizottság is tárgyalta a „Szombathely a segítés városa” című napirendi pontot. Horváth Zoltán itt is elmondta, hogy támogatható a kezdeményezés, de hiányoznak a konkrétumok.

A bizottság elé került az a javaslat is, mely szerint a Nagy Lajos Gimnázium jövőre egy új, sport tagozatos gimnáziumi osztályt indíthatna. Horváth Zoltán elszólalásában elmondta, hogy támogatandó a Nagy Lajos Gimnázium részéről a sport, a Kanizsai Gimnázium részéről a video/dráma, az Oladi ÁMK részéről az egészségügyi osztály megtartása, elindítása, hiszen a városvezetés a Szent-Györgyi Középiskolát bezáratta, ami ezeknek a szakoknak volt a gazdája. Az előterjesztés beszámol arról, hogy a Nagy Lajos Gimnázium bizottsági és közgyűlési jóváhagyás nélkül már meghirdette a plusz osztályt. Horváth Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nem örül annak, ha intézményi vezetők tényleges jóváhagyás nélkül tesznek meg ilyen lépéseket, ám ez semmiképp ne legyen az osztály elindulásának a gátja (az előterjesztés ugyanis utalást tesz erre).

Napirendre került több oktatási intézmény támogatási kérelme is. Horváth Zoltán a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának kérelméhez szólt hozzá. Az egyetem a horvát tanszék jubileumi ünnepségéhez kért támogatást. Horváth Zoltán elmondta, hogy fontos feladatot folytat a tanszék és az ünnepség is fontos, azonban hibának tartja hogy állami működésű egyetemeket támogat az önkormányzat, miközben saját intézményeket zárat be. Akkor amikor szigorú gazdálkodásra kéri az önkormányzat a saját intézményeit ne támogassa tízezrekkel vagy tízmilliókkal állami intézményeket (utalt az ELTE számára nemrégiben megszavazott éves 10 milliós városi támogatásra). A bizottság végül nem támogatta a NYME-SEK kérelmét, de több városi intézmény rendezvényéhez járult hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló szombathely bizottság közgyűlés lmp györgy istván horváth zoltán kozma norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr443413222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása