HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Rendkívüli közgyűlés Szombathelyen ellenzéki kezdeményezésre

2011.11.03. 16:18 szepujvilag

Ellenzéki képviselők, köztük Horváth Zoltán, a Lehet Más a Politika városi képviselője kezdeményezésére november 10-én ismételten összeül Szombathely Megyei Jogú Város képviselő testülete. Az ellenzéki képviselők már októberben rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, hogy a városi testüst tárgyalja meg a Vas megyei önkormányzat és a kormány által aláírt megállapodást, amely értelmében a megye a teljes intézményhálózatát átadja az államnak. A szombathelyi ellenzéki képviselők közös kezdeményezése volt, hogy a megyeszékhely vizsgálja meg az idáig kettős fenntartással (megyei és városi) működtetett kulturális intézmények, valamint azok az intézmények és cégek átvételét, amelyek a város területén működnek. Az októberi rendkívüli közgyűlésen a Fideszes többség leszavazta a kezdeményezés napirendre vételét, ezért a Lehet Más a Politika, valamint az MSZP-SZTKE frakció képviselői ismételten rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, változatlan tartalommal.

Az eseményeket a Nyugat.hu internetes hírportál foglalta össze mai cikkében:

Rendkívüli közgyűlések a megyei vagyon átadásáról

Hétfőn a Vas megyei közgyűlés, csütörtökön a szombathelyi képviselőtestület tart rendkívüli ülést a megyei vagyonról, benne a közös fenntartású intézményekről és a kórházról. A megye valószínűleg tárgyal is a dologról, a városi közgyűlés valószínűleg nem.
 

A megyei közgyűlésben ugyanis megvan a szándék arra, hogy egyeztessenek, igaz, a jelentős jobboldali többség miatt mindez formaság lesz. A városi közgyűlésben azonban már az októberi ülésen is leszavazta Fidesz azt, hogy egyáltalán beszéljenek erről.

Félnek a kormánypártiak?

A városi rendkívüli ülést az ellenzéki MSZP-SZTKE és az LMP frakció kezdeményezte még októberben, aztán akkor nem sikerült napirendre venni, a Fidesz ellenszavazatai miatt. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTK frakcióvezetője akkor tisztességtelennek nevezte az eljárást, és kijelentette, a kormánypárti képviselők félnek a nyilvánosságtól.

 

Marton Zsolt alpolgármester szerint viszont az ellenzék csupán balhét akar kiprovokálni, politikai haszonszerzésre használják az ügyet. Azt hangsúlyozta, a városi képviselők sokat nem tehetnek, a döntés nem itt születik meg, itt szakmai egyeztetésekre és együttműködésre lenne szükség.

Czeglédy azonban már akkor bejelentette, hogy ismét kezdeményezik a rendkívüli ülés összehívását, ennek eredménye a csütörtöki rendkívüli ülés. A polgármester ugyanis – a jelenleg érvényes szervezeti szabályzat miatt – nem tagadhatja meg ezt a kérést. Az már másik dolog, hogy a Fidesz valószínűleg megint leszavazza a napirendet, így elmarad a rendkívüli ülés.

Az előzmények

A megyei közgyűlési elnökök még október elején írtak alá megállapodást a miniszterelnökkel arról, hogy az állam átveszi a megyei intézményeket és a vagyont, ennek fejében viszont átvállalja a megyei önkormányzatok adósságát is. Vas megye esetében azonban jóval nagyobb a vagyon, mint az adósság, ráadásul több olyan, közös fenntartású intézmény van, aminek fejlesztéseit komoly összegekkel segítette a városi önkormányzat is. Köztük van a közben gazdasági társasággá alakított Markusovszky kórház is.

 

Ráadásul a megyei múzeumnak és a Képtárnak a vagyonában olyan, komoly értéket képviselő magánszemélyektől származó gyűjtemények vannak, amelyek így – az adományozók beleegyezése nélkül – állami tulajdonba mennek át. Az ún. forgalomképes vagyon (cégek, üdülők, múzeumfalu, büki gyógyfürdő stb.) sorsa pedig finoman szólva is megkérdőjeleződik, ha belekerül a nagy állami kalapba.

Formaság és leszavazás

A Vas megyei közgyűlés október közepén már tartott egy rendkívüli ülést a témában, az ellenzék tiltakozása ellenére a Fidesz többség jóváhagyta a megyei elnök és a miniszterelnök által aláírt megállapodást. Annak ellenére, hogy a jogszabálysértés gyanúja is felmerült, mivel a megyei elnököt senki sem hatalmazta fel erre.

November 7-én, hétfőn reggel nyolc órakor kezdődik a megyei közgyűlés rendkívüli ülése, hogy megtárgyalják a vagyonátadás részleteit. Úgy tudjuk, az időkeretet másfél órában határozták meg, így nem valószínű, hogy sor kerül komoly vitára, erős a gyanú, hogy mindez csupán formaság lesz.

A szombathelyi közgyűlés rendkívüli ülését csütörtök reggel 9-re hívták össze, itt egy órás időkeretet szabtak meg. Itt pedig az valószínűsíthető, hogy a Fidesz többség nem fogadja el a napirendet, hasonlóan az október végén történtekhez. És így a város nem tárgyalja a vagyonátadást, és a közös vagyon is megy az állami büdzsébe.

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely közgyűlés nyugat.hu lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr303350862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása