HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Beszámoló az Oktatási Bizottság 2011. július 6-ai üléséről

2011.07.06. 18:32 szepujvilag

Rendkívüli ülést tartott Szombathely Megyei Jogú Város Oktatási Bizottsága. A két meghirdetett napirendi ponton túl az Egyebek napirendi pont alatt a bizottság indítványomra tárgyalta a Közgyűlés által augusztus 1-ei határidővel megszüntetett Szent-Györgyi Albert Középiskola dolgozóinak és diákjainak sorsáról szóló beszámolót.

A Bizottságba az LMP nem delegálhatott tagot, így az ülésen, mint városi képviselő hozzászólási joggal vettem részt.

Első napirendi pontként a Bizottság meghallgatta A 220/2011. (V. 26.) KGY. Sz. Határozat V. pontjában megfogalmazott feladatok végrehajtásáról szóló tájékoztatót. A tájékoztató arról szól, hogy a város által fenntartott általános és középiskolák milyen nem kötelezően vállalt feladatokat látnak el, illetve több olyan határozatot is hozott, melyek a kiadások csökkentésére, a nem kötelező feladatok ellátásának mérséklésére irányulnak.

Retegi Attila, a Bizottság Fideszes elnöke kiemelte, hogy jövőre tovább kell menni azon az úton, ami a működési hiány csökkentésére irányul. A napirendi ponttal kapcsolatban kiemelte, hogy jövőre a megszorítás azokat kell érintse elsősorban, akiknél sok a nem kötelezően vállalt feladat, hogy ne a fűnyíróelv érvényesüljön az iskoláknál.

A Bizottság az előterjesztés megtárgyalása után kiegészítésekkel elfogadta a beszámolót.

Második napirendi pontként a város óvodáiban az „Angol nyelvvel történő ismerkedés” foglalkozásainak ellátására kiírt pályázat megvitatására került sor. A napirendi pont annak a közgyűlési határozatnak a következménye, melynek köszönhetően Szombathelyen megszűnt az óvodákba az ingyenes angol nyelvi készségfejlesztő program. Mivel azonban az óvodák szeretnék a program valamifajta folytatását, ezért új pályázattal fizetős formában szeptembertől lehetséges a gyerekek készségfejlesztése a továbbiakban is.

A napirendi pont kapcsán felvetettem, hogy Szakály Gábor, a Fidesz frakcióvezetője, a város Szociális Bizottságának elnöke egy televíziós beszélgetés során lehetségesnek tartotta azt a megoldást, hogy a Szociális Bizottság támogatást nyújtson azoknak a hátrányos helyzetű családoknak, akik nem tudnák fizetni a készségfejlesztést, ám szeretnék, ha gyermekük részt venne a programban továbbra is. Marton Zsolt, oktatásért felelős alpolgármester válaszában elmondta, hogy ez ügyben egyeztetések zajlanak, szeptemberre ígért ezzel kapcsolatos előterjesztést.

Az Egyebek napirendi pont keretében az LMP javaslatára a Bizottság tájékoztatót kapott arról, hogy a bezárásra ítélt Szent-Györgyi Albert Középiskola hány dolgozójának biztosított az elhelyezkedése városi intézménynél, illetve hogy mekkora azon diákok száma, akik előreláthatólag szeptembertől nem a számukra előzetesen kijelölt iskolában tanulnak tovább.

Az Oktatási Osztály beszámolt arról, hogy a POTÉ-val a mai napon zajlott egy tárgyalás. A Közgyűlés által elfogadott feladatátadási szerződés még nincs aláírva és nehézséget okoz a Szent-Györgyiben lévő egészségügyi eszközök  átadása, hisz a megszűntetett gimnáziumból az egészségügyi felnőttképzés a POTE-ra, míg az egészségügyi nappali tagozatos fakultáció az Oladi Általános Művelődési Központba került. Amíg a Szent-Györgyiben a nappali tagozatos osztályok ugyanazokat a technikai eszközöket használták, amit a felnőttképzésben résztvevők is, addig most két külön intézményben lehet szükség ugyanazokra az eszközökre.

A Szent-Györgyi tanárai közül ketten saját maguk döntöttek úgy, hogy más intézményben dolgoznak tovább, három tanár állása bizonytalan, a többieket tovább tudja foglalkoztatni a Nagy Lajos Gimnázium, a Kanizsai Dorottya Gimnázium, az Oladi ÁMK, illetve a POTE (tehát azok az intézmények, ahova a szent-györgyis osztályok és képzések kerültek). A tanárokon kívüli többi alkalmazott sorsáról nem kapunk tájékoztatás, ám, mint az a Bizottsági ülésen elhangzott nem lesz minden technikai és pénzügyi alkalmazott állása biztosított.

A három bizonytalan sorsú tanárral kapcsolatosan kérdést tettem fel, mely szerint tud-e a város segítséget nyújtani a számukra. Marton Zsolt alpolgármester válaszában elmondta, hogy mind hármójuk számára fel fognak kínálni a végzettségüknek megfelelő állást.

Az ülés végén felszólalt Ruszkai Zoltán, a Szent-Györgyi igazgató-helyettese, aki az előzetes egyeztetések ellenére mégsem kap állást a Nagy Lajos Gimnáziumban. Az igazgató-helyettessel kapcsolatos helyzetet az LMP is érthetetlennek tartotta egy nemrég kiadott közleményében. Ruszkai Zoltán elmondta, hogy június 8-án volt egy egyeztetés arról, hogy melyik szent-györgyis tanár hol dolgozhat tovább az elkövetkezőkben, amely során megállapodtak arról, hogy ő a Nagy Lajos Gimnáziumba kerül. Elmondta, hogy végigjárta a Nagy Lajosba kerülő sportosztályokat, hogy az osztályok egybe maradjanak, a diákok ne jelentkezzenek át más iskolába. Az ő saját, 27 fős osztályából mindössze 4 gyerek ment el. Ehhez képest jött a döntés. A felvetésre érdemi válasz nem érkezett.

 

Szombathely, 2011. július 6.

Horváth Zoltán

a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője

Szombathely Megyei Jogú Város

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp horváth zoltán oktatási bizottság

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr63045069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása