HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

MTI: Újabb pláza helyett őstermelői piac Szombathelyen

2011.07.01. 13:13 szepujvilag

Az LMP Vas megyei szervezete csütörtökön a szombathelyi Derkovits városrészi őstermelői piacon hívta fel a figyelmet a helyben, helyi gazdák által megtermelt zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszerek előnyeire.

Az LMP kampánya kapcsolódik a plázastop javaslatához, melynek lényege, hogy fél éven át ne épülhessen újabb bevásárlóközpont, multinacionális cégek kezében lévő áruház. Ez a fél éves tilalom időt ad arra, hogy kidolgozzon a kormányzat egy olyan szabályozási tervet, ami szerint a beruházás közelében élők közösségének is van beleszólása az építkezésekbe, minden felet meghallgatnak, és a beruházások hatástanulmányokon alapulnak - közölte az MTI-vel Östör Dávid, a párt helyi szóvivője.

Az LMP Szombathelyen már sokat tett az őstermelők érdekében, a szombathelyi közgyűlésben például az ökopárt javaslatára idén februártól már bárki árulhatja a háza előtt egy négyzetméteres területen a saját maga által megtermelt javakat. A szombathelyi mintára az LMP önkormányzati képviselői más településeken is hasonló javaslattal állnak elő - fűzte hozzá.

A Lehet Más a Politika a helyi termelők támogatása érdekében fél éves plázanyitási moratóriumot kezdeményezett az Országgyűlésben. Az LMP-s javaslatok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek választhassanak a boltokban kapható, sokszor külföldi vagy bizonytalan eredetű, legtöbbször vegyszerekkel kezelt élelmiszerek, és a helyi gazdák által megtermelt, garantáltan jó minőségű helyi áru között - emlékeztetett.

Ezzel is hozzájárulhatunk a kisléptékű vidéki gazdaságok megtartásához, ami lassíthatja a vidék elnéptelenedését, emellett jelentősen csökkenthető a környezet terhelése, mivel az árut nem kell több száz kilométeren keresztül fuvarozni - fűzte hozzá.

A Lehet Más a Politika továbbra is azon fog dolgozni, hogy minél több, a helyi gazdák támogatását célzó javaslat kerüljön elfogadásra, hogy biztosítani lehessen a helybeli lakosok biztonságos élelmiszerellátását, és segítse a vidéki termelőket újabb piachelyek létrehozásával - szögezte le közleményében Östör Dávid.

Forrás: MTI

Másodközlők:

Alon.hu

Webrádio.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mti piac szombathely pláza vas megye lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr343029998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása