HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Horváth Zoltán szombathelyi képviselő kérdése az önkéntességről

2011.01.26. 07:13 szepujvilag

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Puskás Tivadar részére

 

Tárgy: Mit kíván tenni Szombathely Megyei Jogú Város az Önkéntesség Európai Évének jegyében?

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő

Tisztelt Polgármester Úr!

Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata alapján az Európa Tanács ugyanazon év novemberében hozott határozatot arról, hogy 2011 az Önkéntesség Európai Évévé váljon.

Az önkéntesség az onkentes.hu honlap meghatározása szerint „olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. […] A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek , vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.”

Az önkéntesség segít abban is, hogy aktív állampolgárokká váljanak a fiatalok, de szakmai gyakorlatot is ad, segítségével csökkenhet a munkanélküliség. Nemcsak a fiatal generáció számára nyújt lehetőséget, de az idős korosztály számára is megadja az aktív, közösségi élet esélyét.

A 2011-es program meghirdetésétől azt várják a szakértők, hogy növekedni fog az önkéntesség népszerűsége, nő az állampolgári részvétel, valamint kihatással lesz a gazdasági növekedésre is.

Kérdésem, hogy mint kíván tenni Szombathely Megyei Jogú Város az Önkéntesség Európai Évének jegyében? Milyen eszközökkel kívánja a város népszerűsíteni az önkéntességet? Milyen lehetőségeket fog kínálni Szombathely azok számára, akik önkéntes munkát kívánnak végezni?

Kérdésfeltevésemet a január 27-ei közgyűlésen szóban is elő kívánom adni.

Szombathely, 2011. január 21.

 

Tisztelettel

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely kérdés önkéntesség horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr362614096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása