HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu: Engels Frigyes megpróbáltatásai

2013.04.17. 13:22 szepujvilag

Nem tarthatja meg a nevét a szombathelyi Engels Frigyes utca- de akkor hogy hívják ezentúl? Lakossági fórumon jártunk.

A szombathelyi Engels utat egyszer már megkurtították - akkor „csupán” házszámcserére került sor, habár ez, mint egy ott lakótól megtudtuk, szintén okozott problémákat, mivel a postás évekig rossz helyre vitte a leveleket. A mostani változás jóval drasztikusabb ennél: a nevet kell lecserélni, egy tavaly elfogadott törvény alapján, amely nem tartja elfogadhatónak az olyan utcanevek használatát, aminek bármi köze is lehet a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez.

Információhiány

Így esett meg ez az országban található 23 darab Lenin, 36 Marx utcával, és most sorra került Engels is, hogy teljes legyen a sor. Hogy mi köze van a német filozófusnak az elnyomó kommunista rendszerhez, azt mindenki döntse el maga. Az április 25-ei közgyűlés határoz majd erről.

A szombathelyi Engels utca lakói még sem ezen háborognak leginkább, bár sokan nem értik, mi a baj a mostani névvel, hanem azon, hogy bár ők élnek ott, az véleményüket bizony senki sem kérdezte. Nem kaptak semmiféle tájékoztatást.

Az Engels utca az Engels utcaiaké

Horváth Zoltán, az LMP városi képviselője ennek kapcsán hívta össze a tegnapi lakossági fórumot. Mert ha a változtatás elkerülhetetlen, legalább egy olyan névre kereszteljék át az utcát, amit a helybéliek választottak. Hogy hogyan, arra több javaslat is felmerült, rövidítéstől (legyen simán Frigyes) a helytörténész bevetéséig, vagy a régi utcanév visszaállításáig.

A legtöbb lakó véleménye az, hogy bőven lenne mit megjavítani az utcában, a névtáblacserén kívül- de erről egyenlőre még nem esett szó. Van, aki a kátyúkat kifogásolja, van, aki a zajt.

Mindenesetre aggódnak az utcájukért. Végül arra jutottak, hogy Horváth Zoltán a döntés elnapolását kéri a közgyűlésben, és addig ők is döntésre jutnak az utcájuk új nevéről.

A cikk forrása: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/engels_frigyes_megprobaltatasai

Szólj hozzá!

Címkék: fórum szombathely lmp horváth zoltán engels utca

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr215231259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása