HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu cikke a februári közgyűlés utáni sajtótájékoztatókról

2012.02.24. 19:49 szepujvilag

Az első jelző a városvezetéstől, a második az ellenzéki MSZP-től származik. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatón jártunk.

Két fő ügy borzolta tovább a kedélyeket a szokásos sajtótájékoztatókon, annak ellenére, hogy a frakciók egyetértettek abban, ez a közgyűlés csendes, nyugodt és gyors volt. Persze, az egyik ügy a tegnap elfogadott költségvetés volt, a másik pedig a SZOVA körül hullámzó dolgok, utóbbiakat zárt ülésen tárgyalták, így csak a reakciókról tudunk tudósítani.

Őszinte, valós kép

Kezdjük a költségvetéssel. Puskás Tivadar polgármester szerint takarékos, mert más nem is lehet. Értékőrző, mert igyekeztek minden olyan dolgot megőrizni, ami Szombathelyt Szombathellyé teszi. És benne van a fejlődés lehetősége is.

Molnár Miklós alpolgármester úgy vélte, nem a költségvetés elfogadása volt nehéz, hanem az összeállítása. Számos szakmai és politikai, kevesebb pénzügyi kompromisszumot kellett kötni, és ezért az ellenzék sem támadta a tervezetet a közgyűlésben.

Az alpolgármester szerint őszinte, valós képet tártak a képviselők elé, bemutatva a bizonytalansági tényezőket is. És, ha szükséges, év közben módosítják a rendeletet. Hozzátette, a tavaly elindított hároméves program mentén haladnak, a tavalyi évet ráadásul némileg túlteljesítették, ez ad alapot az idei gazdálkodáshoz. De év közben csak úgy tudnak többletigényeket támogatni, ha azokat valós bevételekből tehetik.

Bizonytalan források

A városnak az idén 1,4 milliárdnyi kamattörlesztést kell saját erőből kifizetne, erre nem volt példa az utóbbi húsz évben. Az idei év lesz az első, amikor nem nő tovább a város adóssága – jelentette ki az alpolgármester.

Horváth Attila, az MSZP-frakció tagja azonban a kétségbeesés költségvetésének nevezte az idei büdzsét. Bebizonyosodott, hogy azok az ígéretek, amiket 2010-ben tett a Fidesz, és korábban ellenzékből többször is hangoztattak, valótlannak bizonyultak. A kormány magára hagyta az önkormányzatokat, a megyéket már fel is számolták. Horváth szerint nem valószínű, hogy ez bekövetkezik a városokban is, de az biztos, hogy évről-évre rosszabb lesz a helyzet, hiszen az önkormányzatok alulfinanszírozottak maradnak.

Kijelentette, a költségvetés olyan forrásokra alapoz, amiknek a jövője bizonytalan, ilyen az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatok megsegítésére létrehozott alapból remélt 880 millió. De az ellenzék szurkol azért, hogy sikerüljön, különben nem marad más hátra, mint hogy az utolsó lekapcsolja a villanyt.

Elmentek a falig

Hangsúlyozta, ez a költségvetés már a negyedik, amit Molnár Miklós készít el, mára már minden ágazatnál elmentek a falig. Vagyis, nem lehet több pénzt kivonni egyik területről sem. Ráadásul vannak olyan kardinális pontok, amiket az idén is alulterveztek, éppúgy, mint tavaly, és év közben kellett betömködni a lyukakat.

Ilyen kardinális pont lesz az idén a szimfonikus zenekar és a Mesebolt bábszínház. Példaként említette, hogy a Szent Márton látogatóközpontra szükséges 5 millió forint nincs bent a rendeletben, miközben az egész évre szánt általános tartalék csupán 5,4 millió.

Horváth Zoltán, LMP-s képviselő szerint most is éppúgy készült a költségvetés, mint tavaly. A képviselők az utolsó pillanatban szembesültek csak vele, ez azt bizonyítja, hogy a városvezetés nem tart igényt az ellenzéki konzultációra. Ő is megemlítette a Mesebolt bábszínházat, amire először nulla forint volt beállítva, ez azonban azzal járt volna, hogy jövőre nem kapott volna állami normatív támogatást a bábszínház.

Utasították a vezérigazgatót

Így áthidaló javaslat született, beállítottak ide 16 milliót, ezzel biztosítva a jövő évi állami pénzeket, de ezt a 16 milliót a bábszínháznak bérleti díj vagy egyéb néven vissza kell majd fizetnie a városnak. Hozzátette, városfejlesztésre egyetlen fillér sincs, és ő is lát olyan szervezeteket, amelyek alulfinanszírozottak, és nem jönnek ki a támogatásból az év végéig.

Megemlítette a Savaria Karnevált, valamint a Falco kosárlabda csapatot, az utóbbira szánt 55 millió éppen arra elég, hogy ezt az idényt befejezze a csapat.

A másik nagyobb ügy sok vitát kiváltott SZOVA jelentés volt. Molnár Miklós hangsúlyozta, nem igazak azok a sajtóban megjelent állítások, miszerint a cég vezérigazgatója felhatalmazás nélkül tett volna feljelentést és indított volna vizsgálatot az ingatlanvásárlások miatt. Felolvasott néhány részletet a felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi jegyzőkönyvekből, ahol ez a két szervezet utasítja a vezérigazgatót.

Be sem kellene mennie másnap

Horváth Attila viszont azt mondta, ilyen ügyben a közgyűlésnek kellett volna döntenie, és nem a felügyelőbizottságnak vagy az igazgatótanácsnak, a közgyűlés még tájékoztatást sem kapott ezekről a lépésekről. Felidéztem hogy 2007-ben a közgyűlés utasította az akkori vezérigazgatót a vásárlásokra, de az új vezető, Németh Gábor nem azzal foglalkozott, hogy a területre befektetőket keresett volna, ehelyett jogi eljárást indított. Azért, hogy állítsák vissza az eredeti állapotot, vagyis a területet vegyék vissza a régi tulajdonosok, és fizessék vissza a vételárat.

Vagy pedig azért, ami jogilag is nehezen megfogható, hogy valamiféle csökkentett vételárat állapítsanak meg, és a SZOVA kapja vissza a kifizetett összegek egy részét. Horváth Attila szerint mindezért súlyos felelősség terheli a vezérigazgatót. Hiszen közben a városvezetés egy befektetővel tárgyalt, aki többmilliárdos projektben gondolkodott, az eljárás veszélyeztette a terület forgalomképességét.

A képviselő kijelentette, el kell dönteni, ki vezeti a várost, mert most úgy tűnik, mindent megengednek a vezérigazgatónak. És, ha a közgyűlés hoz egy döntést, azt ne akarja felülírni sem az igazgatótanács, sem a felügyelőbizottság. Megemlítette azt is, amikor Németh Gábor arról beszélt az egyik újságnak, hogy Szombathely Esztergom sorsára juthat. Horváth Attila szerint, ha a piaci szférában tesz ilyet, akkor másnap már be sem kellene mennie dolgozni.

Ne legyen politikai döntés

És volt még egy harmadik ügy is, a zárt ülésen döntöttek arról, hogy pályázatot írnak ki a Weöres Sándor Színház igazgatói helyére. Jordán Tamásnak ugyanis szeptember 30-án lejár az ötéves megbízatása, ami nem jelenti, hogy nem pályázhat újra.

A zárt ülésen eldöntötték, hogy szakmai bizottságot hoznak létre a pályázatok értékelésére. A bizottságba a színházművészeti tanács négy, a miniszter egy, az előadó-művészeti szervezet közalkalmazotti tanács egy, a reprezentatív szakszervezet szintén egy tagot delegál. A közgyűlés, mint tulajdonos pedig kettőt, a megegyezés alapján az egyik Lazáry Viktor, a területért felelős alpolgármester, a másik Czeglédy Csaba, az MSZP-frakció vezetője.

Puskás Tivadar polgármester azt mondta, ő kezdeményezte, hogy legyen ellenzéki tagja is a bizottságnak, érdekes, hogy Horváth Zoltán (LMP) úgy emlékezett, hogy ő volt a kezdeményező.

A képviselő hozzátette még, reméli, hogy valóban szakmai döntés születik, hiszen az elmúlt időszakban bőven volt példa arra, hogy a hasonló kinevezése politikai alapon történtek.

Cikk forrása: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/kozgyules_szombathely_koltsegvetes_szova_sajtotajekoztato

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely költségvetés közgyűlés nyugat.hu lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr704193747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása