HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

"Egyedüli helyi politikusként az LMP-s Horváth Zoltán volt kíváncsi a romák gondjaira" - A szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közmeghallgatása

2011.12.09. 21:38 szepujvilag

December 9-én zajlott a szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat közmeghallgatása, melyre várták a város polgármesterét és a szociális bizottság elnökét is. Ők nem jelentek meg, az LMP városi képviselője, Horváth Zoltán, a Szlovén Kisebbségi Önkormányzat közmeghallgatásához hasonlóan viszont ott volt.

 

 

Az eseményről a Nyugat.hu hírportál közöl beszámolót:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/roma_kozmeghallgatas_szombathely_2011

 

Nem erről volt szó: nincs munka, üres a fazék!

A roma közmeghallgatáson, melyre egyetlen városi tisztségviselő sem jött el, az álláslehetőségek totális hiánya mellett például a bűnözés kérdése is előkerült.

 

A városházán csütörtökön tartott „általános”közmeghallgatást kollégánk valahogy így vezette be: ennek a műfajnak éppen az a lényege, hogy évente egyszer nyugodtan a szemébe lehet mondani a polgármesternek, a városvezetőknek és a képviselőknek, hogy mennyi az annyi. Nos, a péntek kora estébe nyúló roma közmeghallgatásról ugyanez már nem mondható el, ugyanis a fideszes vezetés egyetlen tagja sem érezte szükségét annak, hogy tiszteletét tegye a HÁROFIT Óperint utcai épületében. A hivatalos tisztségviselői programban Gaál Róbert jegyzőt tüntették fel érkezőként, ám végül ő sem jelent meg. Egyedüli helyi politikusként az LMP-s Horváth Zoltán volt kíváncsi a romák gondjaira.

Inkább az MSZP jöjjön vissza holnap!

A 16 órás kezdéskor aztán Vajda László Orfeusz, a szombathelyi roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Forgács Károly képviselő és Forgács Károlyné alelnök, a HÁROFIT elnöke némileg tanácstalanul nézett össze: a jelenlévők vajon kinek mondhatják így el a problémáikat? „Nem érdekli őket a cigányok baja”, jött a félhangos bekiabálás a hátsó sorból. A csöppnyi tanácstalanság után az első hozzászóló, Novák Imréné már határozottan kezdte mondanivalóját: a hétvégét meghosszabbító képviselők távollétében arról beszélt, hogy az embereknek munka kellene, mert az otthonokban üres a fazék, üres a lábas, ráadásul az emberek fáznak a lakásban.

 

Hozzátette: a Fidesz tavaly nagyon sokat ígért, de azokból szinte semmit sem teljesített, majd azt mondta, szégyelli, hogy 25 évig dolgozott az önkormányzatnál. Nem tagadja, a Fideszre szavazott, de csalódnia kellett. Később többször is megköszönte Czeglédy Csabának, hogy fát adott a rászoruló családoknak. „Ha elvisznek, akkor is kimondom, inkább az MSZP jöjjön vissza holnap, minthogy a Fidesz maradjon még három évig” – zárta szavait.

Forgács Károlyné és Vajda László Orfeusz türelmet kértek a munkahiány miatt elégedetlenkedőktől, mert szó van arról, hogy a várossal együttműködési megállapodást kötnek. A HÁROFIT sem azért alakult, hogy segélyeket kérjen, sokkal inkább munkát szeretnének adni a romáknak, jegyezte meg Forgácsné.

 

A második felszólaló, Horváth Mária azt ecsetelte, hogy az egyedülálló, beteg, magukról gondoskodni nem tudó emberekkel is foglalkozni kellene. Azt mondta, segítségre nem számíthatnak, mert mindenhonnan elzavarják őket. A Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nevében Kulcsár Lászlóné arra kérte a hasonló gondokkal küszködőket, hogy menjenek be a Széll Kálmán utcai épületükbe, és mondják el a problémáikat, ott majd kiderül, hogy tudnak-e valamiben segíteni a szakemberek.

Adják vissza a munkát!

Ezt követően Szemes Imre a kellően rövid és tömör „adják vissza a munkát!” felkiáltással kezdte mondandóját. Elpanaszolta, hogy míg korábban a HÁROFIT jóvoltából másfél éven át 62 ezer 500 forintért takarította a patakpartokat, addig ma csupán a 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatásból él. Forgács Károlyné az élelmiszercsomagokat hiányoló későbbi megjegyzésekre úgy reagált, tavaly több száz ilyen ellátmányt tudtak kiosztani, most viszont egyetlen egyet sem.

Később a HÁROFIT elnökének férje gyors igényfelmérést tartott, mondván, akik nem tudják otthon összevágni a kiosztott fát, szóljanak, mert szívesen segít, az ő motoros fűrészével könnyebben megoldható a probléma.

 

A következő szólásra emelkedő férfi szintén a munkát hiányolta, na meg a polgármestert, ugyanis szívesen megkérdezte volna tőle, miért terrorizálják az embereket azzal, hogy kötelező elfogadniuk a közmunkát.

Hollósi: a bűnnek nincs színe

A politikusokkal ellentétben eljött Hollósi Gábor szombathelyi rendőrkapitány, aki azzal kezdte, hogy mindig megvédi a romákat, mert a bűnnek nincs színe. A városi főrendőr anekdotázott is kicsit: egy korábbi nemzetközi konferencián ugyanis arról tartott előadást, hogy a bűnözésre való hajlamot nem a gének hordozzák, hanem a környezet viszi rossz útra az embereket. Később arra kérte a jelenlévőket, vessék ki maguk közül azokat, akik miatt megbélyegzik a romákat.

 

Hollósi szerint főként a városban céltalanul lézengő fiatalokkal van komoly probléma, hiszen ők rendszeresen verekednek és lopnak. A rendőrkapitány később azt javasolta a roma önkormányzati vezetőknek, hogy keressék meg Papp Károlyt, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárát, aki tősgyökeres szombathelyi. Hozzátette: a jövőre tervezett START-munkaprogram alapjait kezdhetnék például itt nálunk, Szombathelyen.

Vajda később arról szólt, hogy különböző cigányterrorról szóló sajtótájékoztatókon és újságcikkekben igaztalan vádak érték a romákat. Majd hangsúlyozta, hogy felveszik a kapcsolatot Papp Károllyal. A közmeghallgatáson innentől kezdve előkerült még néhány kevésbé lényeges, személyes történet, majd lassan mindenki hazafelé vette az irányt. Nem túlságosan elégedetten…

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely cigány nyugat.hu lmp közmeghallgatás horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr893452202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása