HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Nyugat.hu az LMP közgyűlés utáni sajtótájékoztatójáról

2011.10.27. 15:17 szepujvilag

"Délelőtt inkább csak személyeskedtek, délután viszont már haladtak is a munkával tegnap a szombathelyi képviselők. Ma aztán a Fidesz és az LMP is elmondta véleményét a rendkívüli ülésről, az Iseumról, a beruházásokról, valamint a személyi ügyekről is.

Sajátos hangulathullámokat éltek át tegnap a közgyűlés tagjai, valamint azok az olvasók, akik végig kitartottak az ülés mellett. A képviselők hol prosztó módon estek egymásnak, hol viccelődve haladtak tovább a napirendi pontokon. A mai reggel aztán szomorkásan indult, lógott az eső lába, az LMP-s Horváth Zoltánt ez nem rettentette el eredeti tervétől, és kint, a szombathelyi önkormányzati épülete előtt, 9 óra 15 perckor tartotta meg rövid sajtótájékoztatóját.

Kezdeményezni fogják a rendkívüli ülés újbóli összehívását

Mint ismeretes, a szocialisták kezdeményezésére szerdán reggelre rendkívüli közgyűlést hirdettek, a téma a megyei vagyon államosítása, és a szombathelyi érdekeltségű intézmények sorsa lett volna. A rendkívüli közgyűlés összehívást az LMP is támogatta, mert szerintük a kormány úgy hajtja végre a tulajdon átvételét, hogy közben figyelmen kívül hagyja az önkormányzatiság alapelveit. Ezért is szorgalmazták, hogy a kérdésben helyi szinten is kezdődjön el egy párbeszéd. Azonban a Fidesz „megpuccsolta a kezdeményezést”, a kormánypárti frakció tartózkodott, és nem vették napirendre a rendkívüli ülés előterjesztését.

Külön aggályos szerinte a közös fenntartású, részben a város által is fenntartott intézmények sorsa, például a Smidt Múzeumé, amit az alapító egyrészt a megyére, másrészt a városra hagyott. Mi lesz ezeknek a közgyűjteményeknek a sorsa? Vagy mi lesz a Vasi Szemlével és az Életünkkel? Vagy az Ungarescával, aminek átvétele a megyétől nem terhelné különösebb meg a szombathelyi költségvetést. Mert nem biztos – érvelt – hogy ami itt helyben érték, az Budapesten is megtartandó kulturális kincsnek számít.

Hiába egyeztettek tehát a témában az ellenzéki képviselők, nem hagyták megtárgyalni a kérdést. Holott a rendes közgyűlésen aztán felvetődött a téma, születtek kompromisszumok is, emiatt sem érti Horváth, miért nem lehetett erről külön diskurzust folytatni. Az LMP kezdeményezni fogja a rendkívüli ülés újbóli összehívását.

Az LMP továbbá nehezményezte, hogy a városi kulturális és sportbizottság tagjainak számát megemelték, 9-ről 11-re. Holott erre nem volt semmi szükség, eddig is hatékonyan működött. Ennek a logikának ellentmond – közölte Horváth, hogy a jogi és a pénzügyi bizottságot annak idején éppen költségtakarékosság címén vonták össze, mondván a kisebb bizottsági létszám olcsóbb és hatékonyabb.

Minek pályázatot kiírni az Iseumra?

Horváth nem érti azt sem, az Iseumra miért most írtak ki pályázatot, amikor lehet, novemberben az újdonsült múzeum önállósága is megszűnhet. Másrészt kifogásolta, hogy a város a médián keresztül üzenget arról, milyen kulturális változásokra készül, közben pedig nincs hivatalos koncepciója.

Az LMP azt sem érti, hogy a város miért is támogatja évi tíz millió forinttal az ELTE Gothard Aztrofizikai Obszervatóriumot. Májusban bezártak három középiskolát azért, hogy 10 milliót megspóroljanak, most meg ezt a pénzt odaadják egy olyan egyetemnek, amely nem szombathelyi, nincs semmilyen kihelyezett tagozata itt.

Végezetül Horváth Zoltán még megjegyezte, zárt ülésen a városvezetés ismét felrúgta a szokásjogot, és szombathelyi Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. alapítványának kuratóriumi tagjainak jelölése kapcsán nem egyeztetett az ellenzékkel, és csak saját embereit delegálta."

Forrás: Nyugat.hu - Megpucssolták, vagy észérvekkel szavazták le a rendkívüli ülést?

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely közgyűlés sajtótájékoztató lmp horváth zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr423334083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása