HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Horváth Zoltán interpellációja az Írókéz Galéria megmentése tárgyában

2010.12.18. 14:01 szepujvilag

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármestere

Dr. Puskás Tivadar részére

 

Tárgy: Interpelláció az Írókéz Galéria megmentése tárgyában

 

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő

  

Tisztelt Polgármester Úr!

Megkívánja-e menteni Szombathely város önkormányzata az Írókéz Galériát?

 

Az Írokéz Galériát működtető vállalkozók nemrég bejelentették, hogy a szombathelyi önkormányzat érdektelenségének köszönhetően és a galéria működtetésének minimális elismerésének is híján 2011-től nem kívánják tovább működtetni a magántulajdonban lévő nem profitorientált kiállítóhelyet.

Az Írókéz Galéria csaknem 10 éve jött létre, első alkalommal a hatalmas értéket képviselő, ám szintén hányatatott és méltatlan körülmények között Szombathelyen tárolt Írókéz Gyűjtemény mutatkozott be. Azóta évente 8–9 kortárs képzőművészeti kiállítást tekinthettek meg a szombathelyiek ingyen az Írókéz Galériában. A galéria olyan városi programokba kapcsolódott be, mint a Bartók Fesztivál, a Lamantin Jazz Fesztivál, a szombathelyi Mediawave Fesztivál. Szőcs Géza kulturális államtitkár által is méltatott és nagyra becsült Bloomsday állandó kiállítóhelye a galéria már évek óta.

Az Írókéz Galéria nemcsak a nemzetközileg ismert kortárs képzőművészeknek vált bemutatkozó helyévé, de a város közép- és általános iskolásainak, valamint főiskolásainak is lehetőséget biztosított, de több éven keresztül tehetségkutató pályázatot is rendeztek a szombathelyen tanuló diákok számára.

A sokszínű tevékenységet, mely nagyban gazdagította Szombathely kulturális életét a városi önkormányzat 2009-ig bruttó 2 millió forinttal támogatta, amelyből 1 milliót a civil támogatások között, 1 milliót pedig külön soron az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központon keresztül adott a város. Ez a galéria működtetésének csupán nagyjából 20%-a volt. A többit a működtetők pályázati úton és saját pénzből teremtették elő.

2010-ben a városi támogatás megszűnt. Ennek ellenére idén még 6 kiállítást tekinthetett meg az a két-háromszáz érdeklődő, akik rendszeresen eljártak a megnyitókra, illetve az a további kb. 200 ember, aki a megnyitók után látogatott el a tárlatokra.

Mivel a működtetők úgy érzik, hogy a városi önkormányzat számára már nem fontos az az önkéntes, nonprofit feladat, melyet a város kulturális életének bővítése, fellendítése érdekében végeztek, jövőre már csupán egy kiállítást terveznek megrendezni, ezt követően bezár a galéria.

Egyértelmű választ kell adnunk arra, hogy fontos-e a város számára az a misszió, amit az Írókéz Galéria magára vállalt? Megér-e a város számára bruttó 2 millió forintot az a tevékenység, melynek során országos és nemzetközi hírű képzőművészek látogattak el Szombathelyre, és melynek köszönhetően évente több alkalommal ingyenesen juthatott hozzá a város lakossága magas színvonalú művészeti programokhoz?

Tudomásom szerint a galériát üzemeltetők abban az esetben, ha a korábbi szimbolikus összeggel a város hajlandó ismételten hozzájárulni a működtetéshez, készek elállni attól a szándékuktól, hogy végleg bezárják a kiállítóhelyet.

A kérdés csupán az, hogy megkívánja-e menteni Szombathely város önkormányzata az Írókéz Galériát?

 

Az interpellációmat a december 22-ei közgyűlésen szóban is elő kívánom adni.

Szombathely, 2010. december 15.

 

Tisztelettel

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely interpelláció lmp horváth zoltán írókéz galéria

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr942523889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása