HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

október 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Napelem termékdíj kompenzációt javasol a szombathelyi LMP

2015.02.27. 08:12 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportja írásban kezdeményezte a város polgármesterénél, Puskás Tivadarnál, hogy a napelemek termékdíját kompenzálja az önkormányzat.

solarpv3.jpg

Az Országgyűlés Fideszes többsége a napelemet a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok” kategóriába sorolta a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításával. Nem csak az LMP, de szakértők jelentős része, a fenntarthatóságért elkötelezett civil szervezetek, sőt még néhány Fideszes országgyűlési képviselő szerint is átgondolatlan és hibás döntés született.

A parlamenti döntést követően 2015. január 1-től kilónként 114 forint termékdíjat kell fizetni a napelemek után. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy 2kW-os (egy családi házra átlagos méretezéssel telepített) napelem mező súlya 150 kg, így a zöldenergia fejlesztésért fizetendő környezetvédelmi termékdíj 17 000 Ft.

A döntés nem csak a világtendenciákkal, de az ország fenntarthatósági vállalásaival, illetve Szombathely energiahatékonysági és klímavédelmi törekvéseivel is szembemegy, ezért az LMP Szombathelyi Csoportja írásban kezdeményezte, hogy a város közigazgatási területén telepített családi, társasházi (lakossági), kis-és közepes vállalkozások, illetve önkormányzati többségi tulajdonban álló gazdasági társaságok által telepített napelemre termékdíj kompenzációs támogatást nyújtson az önkormányzat, a napelem (maximális, gyárilag megadott) teljesítményétől függően, Wattonként 10 Ft-ot.

A fentiek mellett a zöld párt helyi csoportja javasolta Közgyűlés részére, hogy hozzanak határozatot arról, hogy az önkormányzat kezdeményezze a Magyar Országgyűlésnél a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosítását, azaz a napelemekre kivetett termékdíj eltörlését.

A fenti javaslattal azonos határozatot, szintén LMP-s kezdeményezésre Kecskemét önkormányzata már elfogadott, melynek mintájára kértük városunk polgármesterét, hogy a februári közgyűlésen terjessze elő javaslatunkat, ám ott nem került szóba a téma. A város, az előző ciklusban elsősorban az LMP által sürgetett (első olvasatban már tárgyalt) energiastratégiájával összhangban javaslatunkat a továbbiakban is fenntartjuk és kérjük a képviselőtestületet, hogy a márciusi ülésükön vegyék napirendre és támogassák előterjesztésünket!

 

Szombathely, 2015. február 26.

Az LMP Szombathelyi Csoportja 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely napelem lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr97224259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.