HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Osztolykán Ágnes vidéki felsőoktatás helyzetéről beszélt Szombathelyen

2013.05.02. 09:58 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Szombathelyre látogatott Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője, aki a vidéki felsőoktatás jelenéről és várható jövőjéről tartott előadást.

P1180220.JPGA Lehet Más a Politika országgyűlési képviselője szombathelyi látogatása során találkozott a Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület  (HÁROFIT) vezetőivel, akikkel az civil szervezet tevékenységét, valamint a szombathelyi nehéz sorsú fiatalok előtt álló lehetőségeket tekintették át.

Ezt követően az LMP képviselője az Országgyűlés Oktatási, Tudományos és Kutatási Bizottságának alelnökeként a vidéki felsőoktatási intézmények helyzetéről tartott előadást. Elmondása szerint a nemrégiben napvilágra került végleges felvételi statisztikák azt mutatják, hogy az utóbbi tíz évben nem volt ilyen alacsony a felsőoktatásba jelentkezők száma. Osztolykán szerint a kormány két kézzel szórja a pénzt a felesleges presztízsberuházásaira, mint például a Ludovika Campus, miközben a megszorításokkal a felsőoktatás a tönk szélére került, a vidéki főiskolákat elsorvasztják.

Az LMP oktatáspolitikusa elmondta, hogy azok az intézmények, amelyekbe nem jelentkeztek elegen, lehúzhatják a rolót, mert a forrásaikat mások kapják meg. Osztolykán Ágnes szerint hiába lesz enyhébb a „röghöz kötés” feltételrendszere, az LMP azt nem tudja elfogadni, ahogy ellenzik a tandíj bevezetését is. Bár a kormányzat azt hirdeti, hogy új alapokra kívánják helyezni a felsőoktatást, egyelőre csak az látszik, hogy brutális forráskivonás zajlik a területen: a felsőoktatásra fordított összeg már a GDP 0,5 százalékát sem éri el. Osztolykán Ágnes szerint forráskivonás helyett forráskoncentrációra lenne szükség az oktatásban, a vidéki felsőoktatásra pedig az értelmiségi réteg vidéken maradása miatt is szükség van.

 

Szombathely, 2013. május 1.

LMP Vas Megyei Szervezete

***

Sajtómegjelenések:

Vas Népe: Osztolykán a vidéki felsőoktatásról (2013. május 3. 4. oldal) http://vaol.hu/szombathely/osztolykan-agnes-a-videki-felsooktatas-helyzeterol-1541542

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás felsőoktatás szombathely iskola lmp osztolykán ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr595261066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása