HTML

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

november 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

LMP a szombathelyi biomassza beruházásokról

2013.03.08. 10:17 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Rövid időn belül a második biomassza beruházás vált ki nagy indulatokat a szombathelyi polgárok körében. A szentkirályi városrész után most a Derkovits–Oladi lakótelep–Kámon–Herény városrészekben élők emelték fel szavukat a közelükbe tervezett biomassza alapú technológia miatt. Az LMP szerint a lakosság tájékoztatása semmilyen őket érintő kérdésben nem megkerülhető.

Az LMP Szombathelyi Csoportjának több tagja is részvett azon a lakossági tájékoztatón, melyet a Szombathelyi Távhő Kft. tartott a Vízöntő utcai telephelyén. Korábban az ökopárt helyi tagjai a szentkirályi városrészen tartott fórumokon is jelen voltak. A tájékoztatón elszabaduló indulatok az LMP szerint elsősorban annak köszönhetők, hogy a lakosság bevonása a projektekbe a tervezés időszakában rendre elmarad. A lakossági fórum szervezetlenségére utal, hogy a Távhő hivatalos honlapján semmilyen információ nem volt a tájékoztatóval kapcsolatban.

2013 az Polgárok Európai Éve, ennek ellenére a helyi állampolgárok döntésekbe való bevonására alig akad példa. Jelen esetben a Távhő is a kész tényeket kívánta bemutatni, ahelyett, hogy már az elejétől fogva kikérte volna a környéken élők véleményét. A lakossági fórumon a SzombathelyHerény Kőrösi Csoma Sándor Természetjáró Környezet és Természetvédő Egyesület elnökeként, valamint az LMP külsős bizottsági tagjaként felszólalt György István Péter is az elmaradt állampolgárai egyeztetéseket emelte ki.  Szólt a biomassza technológia veszélyeiről, hangsúlyozva, hogy minden olyan kezdeményezést támogatnak, ami az állampolgárok egészségét, a természeti értékeket, a környezetet nem veszélyezteti. 

Az LMP, mint ökopárt támogatja a fosszilis energiáról a megújuló energiára történő átállást.   Azonban a szél, nap, víz, geotermikus energiákkal szemben a biomassza a legkevésbé zöld energia, hiszen a mezőgazdasági területeken termő növények elégetésével, rengeteg élőlény táplálékforrását és élőhelyét semmisítjük meg. Mindezek mellett kérdés az is, hogy a művelhető területeken erdő, élelmiszer, vagy energia teremjen. Az sem mindegy, hogy mit (növényi, vagy állati eredetű anyagokat, ipari, vagy települési hulladék biológiailag lebontható részét) kívánunk elégetni, és hogyan oldható meg az égetésre szánt anyagok szállítása.

Az LMP szerint egy új erőmű, vagy fűtőmű megépítése előtt át kell gondolni a hálózati veszteség csökkentésének lehetőségeit. Az elavult vezetékeket mielőbb ki kell cserélni korszerű hőszigetelt vezetékekre. A használati  meleg víz (HMV) előállítására napkollektorok üzembe helyezését szorgalmazzuk, ezekkel az újításokkal jelentősen csökkenne az energia előállításának költsége, és a városra nehezedő károsanyag kibocsájtás mértéke. Az LMP Szombathelyi Csoportja szerint hosszútávon ez megtérülő beruházás, míg a biomassza alapú technológiával folyamatosan emelkedő díjakra lehet számítani többek között az alapanyag előállítás és szállítási költségek miatt.

Szombathely, 2013. március 8.

LMP Szombathelyi Csoportja nevében

Bogáti András, az LMP Vas Megyei Választmányának tagja

György István Péter, a SzombathelyHerény Kőrösi Csoma Sándor Természetjáró Környezet és Természetvédő Egyesület elnöke, az LMP külsős bizottsági tagja (SZMJV Bűnmegelőzési, Közbizonsági és Közrendvédelmi Bizottság)

***

SAJTÓMEGJELENÉSEK:

Alon.hu: http://www.alon.hu/az-lmp-szombathelyi-biomassza-beruhazasokrol

Nyugat.hu: http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/66975_nem_lehet_megkerulni_a_lakossag_tajekoztatasat

Vas Népe: Az ökopárt és a távhős fórum (2013. március 9. 5. oldal)

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely biomassza lmp bogáti andrás györgy istván

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr155122559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.