HTML

Hirdetés

Lehet Más a Politika Szombathely

Fenntartható fejlődés, szociális igazságosság, részvételi demokrácia, kisközösségek és civilek védelme Szombathelyen

Naptár

augusztus 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

LMP Szombathely Facebook hírfolyam

LMP Twitter

LMP Szombathelyi Szervezete a Facebookon

Horváth Zoltán önkormányzati képviselő a Facebookon

Friss topikok

Blogajánló

Az LMP és a 4K! Szombathelyen is együttműködik az önkormányzati választáson

2014.08.12. 08:07 szepujvilag

Szombathelyen is választási együttműködést köt az LMP és a 4K! az októberi önkormányzati választásokra, jelentette be a két szervezet a közösen tartott sajtótájékoztatón, ahol aláírták az együttműködési megállapodást. A 4K! három körzetben állít jelöltet, és a két párt közös programmal készül a választásra.

Bogáti András, az LMP Vas Megyei Szervezetének elnöke elmondta, hogy az LMP kongresszusi határozata értelmében parlamenti pártokkal nem tárgyal választási indulásról, de nyitott az együttműködésre civil szervezetek és parlamenten kívüli pártok irányába, mint amilyen a 4K! is. A két szervezet Budapesten és az ország több városában is a szombathelyihez hasonló helyi megállapodást köt az önkormányzati választásokra.

Nagy András, a 4K! alelnöke elmondta, hogy pártja az országgyűlési választáson is indult Szombathelyen, most pedig három körzetben indítanak saját jelöltet. „A 4K! egy szociáldemokrata, patrióta párt. Fontosnak tartjuk, hogy Szombathely élhető város legyen, ahol az itt élők beleszólhatnak az őket érintő döntésekbe, és ne csak az tudjon boldogulni, akinek a megfelelő helyeken vannak haverjai. A munkahelyteremtés, a korrupció elleni harc, az átláthatóság és a részvételi demokrácia erősítése mind olyan célkitűzések, amiben egyetértünk az LMP-vel. Logikus lépés, hogy a két rendszerkritikus szervezet közösen induljon a választáson.”

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője ismertette a megállapodás részleteit. A 4K! három körzetben állít jelöltet, akik az LMP listáján indulnak. A lista 3. helyére a 4K! jelöl embert. A két párt közös választási kampányt fog folytatni, és ha az LMP és a 4K! jelöltjei is bejutnak a közgyűlésbe, közös frakciót alakítanak. Horváth Zoltán hozzátette: „Az LMP nyitott más olyan szervezetek irányába is, akik azt a rendszerkritikus, de demokratikus felfogást képviselik, amit az LMP és a 4K! is, valamint készen áll helyi civil szervezetekkel, közösségekkel program alapú együttműködést kötni.”

A két szervezet jövő héten mutatja be a jelöltjeit.

Szombathely, 2014. augusztus 11.

Szólj hozzá!

Címkék: választás lmp Szombathely 4K!

Beszélgetés a társadalmi berendezkedésekről a 21. században

2014.08.07. 14:19 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportja által augusztus 6-án tartott LMP klubról Németh Ákos szervező számol be röviden:

 

nagytesó.jpgAz LMP Klub által meghirdetett, kötetlen beszélgetés meglehetősen jó hangulatban telt. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ezért a Malom söröző teraszán foglaltunk el egy nagy asztalt. Délután hat óra körül elkezdtek szállingózni az emberek, LMP tagok, szimpatizánsok, olyanok akik nem is szimpatizálnak az LMP-vel, viszont érdekli őket a téma. Nagy szeretettel fogadtuk más szervezetek képviselőit is.  Miután összefordítottunk két asztalt, és mindenki elhelyezkedett el is kezdtük a beszélgetést. Első körben természetesen a nagy port kavart tusványosi Orbán beszédből mazsolázgattunk, aztán hogy a Wikipédia miként határozza meg a liberalizmust, demokráciát, liberális demokráciát, és az illiberális demokráciát. Aztán jöttek az érvek, ellenérvek, a Római Birodalom, Kína, India, USA…. Kapitalizmus, Fogyasztói társadalom… közben fogyott a meleg szendvics, meg a sör, és elég messze jutottunk már mikor is este tíz óra tájékán többen rádöbbentünk hogy holnap munkanap, ezért szép lassan elkezdett oszlani a tömeg. Tanulságos beszélgetés volt, köszönjük mindenkinek a részvételt.

Németh Ákos

 

Szólj hozzá!

Címkék: klub demokrácia liberális lmp Szombathely illiberális

A jobb- és baloldal is hasba akarja akasztani a Keleti városrészen élőket

2014.08.05. 12:55 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A mostani és az előző városvezetések közösen felelősek a Keleti városrészen élők helyzetéért, ezért választási ígérgetések helyett valós megoldásokat kell találni, a lakók bevonásával.

A Lehet Más a Politika zöldpártként fontosnak tartja, hogy a helyi környezetvédelmi problémák az önkormányzati választás meghatározó témái legyenek. Ez történik jelenleg a Falco gyár környékén élők által hosszú évek óta hangoztatott gondokkal. Eddig a Keleti városrészen élők felvetésének folyamatos szőnyeg alá söprése zajlott, ám félő, hogy most is csak a választásokig szóló üres ígérgetéseket kapnak a lakók.

Idén májusban, a Falco gyár új üzemcsarnokának avatóján Puskás Tivadar azt mondta, hogy pár napon belül olyan megoldás születik a problémákra, ami minden érintett fél számára megnyugtatást jelent. Azóta nem történt semmi ez ügyben, ahogy a Fidesz–KDNP, valamint a Pro Savaria vezetésével most záruló egész ciklusban sem. Sőt, folyamatos engedmények születtek a gyár javára. A problémák azonban nem most, hanem még az előző ciklusokban kezdődtek.

2006-ban, az MSZP-s városvezetés alatt sorolták a Pick-lakótelepet kisvárosi kategóriából vegyes besorolású övezetté, aminek hatására a gyár zajszint-kibocsátása megemelkedhetett. A szocialisták minapi sajtótájékoztatójukban most ennek visszaállítását szorgalmazták. Az általuk hozott döntést azonban a helyben lakók nyolc évig voltak kénytelenek megszenvedni.

Az LMP volt az egyetlen párt az elmúlt 24 évben, ami a Parlament elé vitte a Falco környékén lakók ügyét: Schmuck Erzsébet, a zöldpárt országgyűlési képviselője miután a helyszínen tájékozódott, interpellációban hívta fel a figyelmet a környezeti problémára.

Az LMP szerint a lakók választások előtti hasba akasztása helyett végre valódi megoldások kellenek, ám a Keleti városrészen élők valós bevonása nélkül ez elképzelhetetlen.

Szombathely, 2014. augusztus 5.

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő, LMP

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely falco lmp horváth zoltán

A Médiaközpont igazgatója válasszon!

2014.06.23. 10:46 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szombathelyi Televíziót működtető, és a Szombathelyi7 című hetilapot kiadó Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft. igazgatója egy internetes portál szerint a Fidesz által indított képviselő-jelölt lesz az önkormányzati választáson Szombathelyen. Koczka Tibor a hírek szerint alpolgármesteri pozícióra is várományos.

Bár a törvények szerint pozíciója és képviselő-jelöltté válása között nincs összeférhetetlenség, indulásával az önkormányzati média függetlenségébe vetet hitet kérdőjelezi meg, közvetve az adófizetők pénzének Fidesz számára történő kijátszását eredményezi. A két funkció közötti átfedés az LMP Szombathelyi Csoportja szerint erkölcsileg aggályos. A fentiek miatt felszólítjuk a kft. igazgatóját, hogy döntsön: ha az önkormányzati választásokon való indulást választja, mondjon le, vagy szüneteltesse az igazgató posztját az önkormányzati fenntartású intézményben, vagy ne vállalja a választási megmérettetést!

 

Szombathely, 2014. június 23.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathelyi televízió

Szombathely is csatlakozzon a Föld órája kezdeményezéshez!

2014.03.25. 20:19 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportja kezdeményezi, hogy Szombathely Megyei Jogú Város, valamint a városi állampolgárok és cégek is csatlakozzanak a világméretű önkéntes kezdeményezéshez

foldoraja_23525.jpg

2007 óta minden év márciusában megrendezik a Föld órája elnevezésű kezdeményezést, mely idén 2014. március 29-én, szombaton 20.30-kor rendeznek meg. A kezdeményezés célja, hogy az állampolgárok, cégek, önkormányzatok és kormányzati szervek figyelmét felhívja a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. A csatlakozó magánszemélyeket, intézményeket stb. a szervezők arra kérik, hogy a megadott időpontban egy óra erejéig kapcsolják le a felesleges világítást és áramtalanítsák elektromos készülékeiket.
Szombathely Megyei Jogú Város már több alkalommal csatlakozott az akcióhoz. Az LMP Szombathelyi Csoportja azt kéri az önkormányzat vezetésétől, hogy idén is álljanak a kezdeményezés mellé, a város állampolgáraitól és cégeitől pedig szintén a csatlakozást kérjük, melyet a http://www.foldoraja.hu/ honlapon tudjak megtenni.

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely környezetvédelem lmp

Horváth Zoltán lesz LMP szombathelyi képviselő-jelöltje

2014.01.21. 08:55 szepujvilag

Tegnap Schiffer András, az LMP társelnöke mutatta be az LMP Vas megyei országgyűlési képviselőjelöltjeit. A Vas megyei 1-es választókerületben, melynek Szombathely a központja, Horváth Zoltán a zöld párt szombathelyi önkormányzati képviselője lesz a jelölt

fénykép_1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: választás szombathely lmp horváth zoltán

Fenntartható rezsicsökkentésre lenne szükség és nem az oroszokra

2014.01.21. 08:50 szepujvilag

KÖZLEMÉNY 

A jelenlegi rezsiharc fenntarthatatlan, miközben a kormány az oroszokkal kötött paktum eredményeként bebetonozza az energiafüggőséget. Az LMP zöldberuházásokat sürget.

Az LMP támogatja azt az elképzelést, hogy csökkenjenek a lakókra háruló terhek, ám erre nem jó megoldást talált a kormány. A hosszú távú rezsicsökkentést a lakások energetikai felújításával kellene megoldani. Az ilyen típusú beruházások három-négy év alatt megtérülnek. Az építőipar fellendülésével is járó beruházások elősegíthetik a kis- és középvállalkozók, valamint a helyi gazdaság megerősödését.

A jelenlegi kormány ezzel szemben láthatóan más utakon jár és a Paksi bővítéssel kívánja bebetonozni hazánk energiafüggőségét. A Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás amellett, hogy mintegy száz évre kényszerpályára helyezi Magyarország energiastratégiáját, egy olyan kötelezettségvállalást is tartalmaz az Orosz Föderáció felé, amely jelentős mértékben csökkentheti hazánk függetlenségét.

 

Szombathely, 2014. január 20.

 

Horváth Zoltán

szombathelyi önkormányzati képviselő

Lehet Más a Politika

Szólj hozzá!

Címkék: atom szombathely rezsi lmp horváth zoltán Paks

LMP: Az adósságot így is a szombathelyiek fizetik

2014.01.21. 08:48 szepujvilag

KÖZLEMÉNY

A Hende Csaba és Puskás Tivadar által bejelentett adóság átvállalás valóban könnyebb helyzetbe hozza a szombathelyi önkormányzatot, ám a terheket továbbra is a szombathelyiek nyögik

 

A hétvégén bejelentett teljes adóság átvállalással semmit sem csökkennek a szombathelyi lakosok terhei, ugyanis maga az adósság továbbra is fennáll, amit a város lakosainak kell fizetniük. Igaz, az önkormányzat maga jól jár, de az elmúlt években kőkemény árat kellett fizetni ezért: a helyiek akaratával szemben bezártak, illetve összeolvasztottak középiskolákat, majd a megmaradt oktatási intézményrendszerét teljes egészében lenyúlta az állam, emellett a helyi felsőoktatás is egyre nehezebb helyzetbe került.

Miközben a jelenlegi kormány a Paksi bővítéssel bebetonozta az energiafüggőségét, és az oroszok kezébe játszotta az országot, nem foglalkozott a devizahitelesek problémáival és semennyit sem csökkentette a szombathelyi lakosok terheit.

Az LMP a valódi, fenntartható rezsicsökkentéssel, a zöld gazdaság beindításával, a helyi kis- és középvállalkozók megsegítésével, az energiafüggőség megszűntetésével valódi megoldásokat kínál a szombathelyieknek.

 

Szombathely, 2014. január 19.

 

Horváth Zoltán

szombathelyi önkormányzati képviselő

Lehet Más a Politika

Szólj hozzá!

Címkék: atom szombathely adósság lmp horváth zoltán Paks rezsicsökkentés

Csődhelyzet, vagy fellendülés - Mi a helyzet a vidéki felsőoktatásban? (LMP fórum)

2013.11.06. 10:22 szepujvilag

Csődhelyzet vagy fellendülés.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás felsőoktatás szombathely osztolykán ágnes pető ernő

Állampolgárok véleményét viszi a Parlamentbe az LMP

2013.11.06. 10:19 szepujvilag

Új kezdeményezést indított útjára a Lehet Más a Politika, mellyel az állampolgárok véleményét kívánják bevinni az Országházba –erről beszélt Vágó Gábor, az LMP parlamenti képviselője szombathelyi sajtótájékoztatóján

A Szólalj fel! A Parlament a Tiéd is! elnevezésű akció keretében az LMP lehetőséget kínál az állampolgároknak, közösségeknek, civil szervezeteknek, hogy véleményüket szóról-szóra az Országgyűlés plenáris ülése elé vigyék. Vágó Gábor a párt országgyűlési elmondta, szeretnék visszaadni a kiüresedett képviseleti demokrácia eredeti értelmét, hogy ne a lejáratódott elitek véleményét nyomják le az állampolgárok torkán, hanem a szabad állampolgári véleménynyilvánításnak nyissanak teret magasabb fórumokon. Az állampolgároknak, civil közösségeknek a napirend előtti felszólalás, az interpelláció, az azonnali kérdés és a napirend utáni felszólalás áll a rendelkezésedre ehhez. A videora felvett, vagy írásban rögzített véleményeket, kérdéseket a szolaljfel@lehetmas.hu címre várja a zöld párt.

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője hozzátette, hogy nem csak az országos, hanem a helyi problémákat is várják, melyeket ő fog bevinni az önkormányzat közgyűlése elé.

Szombathely, 2013. november 6.

LMP Vas Megyei Szervezete

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely parlament vas megye lmp vágó gábor horváth zoltán szólalj fel!

LMP klub: Terítéken az októberi szombathelyi közgyűlés fontosabb napirendi pontjai

2013.10.28. 11:19 szepujvilag

2013. október 30. (szerda) 17.00-tól 18.00-ig az LMP szombathelyi irodájában (11-es Huszár út 3.)

Várunk minden szombathelyi lakóst, hogy egy nappal a városi közgyűlés előtt az LMP önkormányzati képviselőjével és bizottsági tagjaival vitassák meg a fontosabb napirendi pontokat

Szólj hozzá!

Címkék: klub szombathely beszélgetés közgyűlés lmp

Az LMP javaslata: munkahelyteremtő rezsicsökkentés - Szél Bernadett lakossági fóruma Szombathelyen

2013.10.10. 13:44 szepujvilag

Szél Bernadett_lakossági fórum.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: fórum szombathely munkahely rezsi lmp szél bernadett

Az LMP kevesebb energiából több munkahelyet szeretne

2013.10.10. 13:41 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportjának a fűtési szezon beindulása kapcsán tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy energiahatékonysági beruházásokkal radikálisan csökkenthető lenne az emberek rezsiköltsége, és még új munkahelyeket is lehetne teremteni

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője szerint idén elmaradt a vénasszonyok nyara, és szeptembertől már hideggé vált az időjárás, ezért sok helyen már elindították a fűtést. Az emberek saját pénztárcájukon is megérzik, hogy Magyarország az egyik legelmaradottabb Európában az energiahatékonyság terén. A képviselő szerint, ha van értelme a függetlenségért vívott szabadságharcnak, akkor azt olyan területen kellene folytatni, mint az energiafüggőség, hogy egyre kevésbé legyünk kiszolgáltatva a külföldi energia-behozatalra.

Bogáti András, a párt Vas megyei szervezetének választmányi tagja, energiahatékonysági szakember elmondása szerint az LMP egy zöld beruházási alapot létesítene, amelyből 10 év alatt az egész magyar épületállományt fel lehetne újítani, ráadásul a hazai építőipart is fellendítené ezzel az LMP, így új munkahelyek jöhetnének létre.

Az épületek korszerűsítése Szombathelyen is elengedhetetlen. A pozitív példának tekinthető szombathelyi Óperint utca 18-as számú ház felújítása kapcsán a sajtótájékoztatón Sárközi Zoltán, a lakók képviseletében elmondta, hogy hamarosan sor kerül épület szigetelésére és a nyílászárók cseréjére is, ami óriási megtakarításokat eredményezhet a téli szezonban.

A sajtótájékoztató témájához kapcsolódóan „Az LMP javaslata: munkahelyteremtő rezsicsökkentés” címmel október 17-én 17 órakor a Pannónia Étteremben Szél Bernadett, országgyűlési képviselő, az LMP társelnöke tart lakossági fórumot.

 

Szombathely, 2013. október 10.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely energia fűtés rezsi lmp bogáti andrás horváth zoltán sárközi zoltán

Róna Péter a devizahitelekről tartott előadást Szombathelyen

2013.10.10. 13:38 szepujvilag

Róna Péter közgazdász, az LMP Vas Megyei Szervezetének meghívására tartott előadást a nemzetgazdaságról és a devizahitelezésről    

Az LMP Ökopolisz Alapítványának társelnöke Szombathelyen, a Pannónia étterem különtermében tartott előadást a magyar gazdaság helyzetéről, illetve a devizahitelek okozta problémákról. A nagy érdeklődést kiváltó, közel 130 fős közönséget vonzó fórumon résztvevők összefoglalót kaptak Magyarország gazdasági bajainak fő okairól, ezután az előadó rátért a sokakat érintő devizahitel bírálatára, melyet hibás terméknek nevezett. A neves közgazdász előadásában elítélte a jogerős bírói ítélet nélküli kilakoltatásokat is. A devizahitelek orvoslásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy két törvény mielőbbi megalkotására van szükség, amelyek kimondják, hogy hatályos bírósági végzés hiányában nem lehet senkit kilakoltatni, illetve megtiltják a bedőlt hitelek eladását. Ezt a két törvényt a Parlamentnek az LMP hamarosan be fogja terjeszteni.

Róna szerint a magyar gazdaság megerősödésének kulcsa a mezőgazdaság és az élelmiszeripar felerősítése, ám az új földtörvényt rossznak tartja, kiemelte, hogy nem a nagybirtokrendszerű modell a járható út. A nagy hozzáadott értékű területekre kell összpontosítani. E területek a különleges állattenyésztés, gyümölcs, virágok, fűszerek termelése, a csemetetermelés. Utóbbihoz „nincs szükség több ezer hektárra. Egy 50-100 hektáros kertészet azt mondja: köszöni szépen, jól van!”  

Nagyobb aktivitásra van szükség a társadalom részéről a jelenlegi rossz tendenciák megváltoztatására Róna Pétert szerint, akit az LMP országos kongresszusa a hétvégén a párt programtanácsának elnökévé választott.

 

Szombathely, 2013. október 2.

LMP Vas megyei szervezete

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp róna péter

A szombathelyi rendőrkapitány tájékoztassa a közgyűlést!

2013.08.26. 14:46 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Savaria Karneválon történt rendőri intézkedés eltúlzott volt, azonban a tisztánlátás végett az LMP az augusztus 28-ai rendkívüli közgyűlésen külön napirendi pont keretében kér tájékoztatást

savaria karnevál.jpgAz idei Savaria Történelmi Karnevált nemcsak az időjárás sújtotta, de zárásként egy országos botrányt okozó rendőri intézkedés miatt még rossz fény is vetül rá.

A Karneválon évről évre szinte mindenhol láthatunk doboló, sípoló, éneklő hivatalos és alkalmi zenészeket, nemcsak a színpadokon, hanem az utcákon is. Az ismerté vált rendőri intézkedés mértékét az LMP Szombathelyi Csoportja szerint az sem indokolja, ha a kongás fiataloknak nem volt engedélye.

Mivel az ügy városunk legnagyobb rendezvényét és magát Szombathely megítélését is negatívan befolyásolhatja, így az LMP az augusztus 28-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen javasolni fogja, hogy a képviselőtestület külön napirendi pont keretében kapjon tájékoztatást a városi rendőrkapitánytól.

 

Szombathely, 2013. augusztus 26.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp Savaria Karnevál

Az LMP Szombathelyi Csoportja elítéli az emlékművet ért támadást

2013.08.05. 13:42 szepujvilag

Az LMP Szombathelyi Csoportja mélységesen elítéli a szombathelyi Roma Holokauszt Emlékmű megrongálását. Az 1944. novemberben, a megyeszékhelyről deportált romák emlékének állított táblát ismeretlenek festékkel öntötték le egy nappal a Cigány Holokauszt Napja, augusztus 2. előtt.

A rongálás az ártatlanul elhunyt embertársaink emlékének meggyalázása, amelyet minden politikai szervezetnek kötelessége elítélni.

Aggaszónak tartjuk, hogy Szombathelyen rövid időn belül ez már a második emlékmű megsértése: múlt héten a 18-as Honvédutcai nemzeti emlékparkban tartott az LMP csendes összejövetelt az ott található turulszobor összetörése miatt.

 

Szombathely, 2013. augusztus 2.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp

Találkozóra hívja az LMP a szombathelyi polgárőröket

2013.07.22. 10:55 szepujvilag

Magyarországon 1995 óta július harmadik vasárnapja a polgárőrök napja. Idén ez a nap július 21-ére esik. A polgárőr nap apropóján az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője, Horváth Zoltán találkozóra hívja a helyi polgárőr egyesületek képviselőit július 22-én, hétfőn 16.30-kor. A találkozó témája a szombathelyi polgárőr egyesületek helyzete, illetve a városi közbiztonság helyzete lenne. Helyszín a Herényiek Háza (Szombathely, Béke tér 7.)

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/482815845140138/

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely közbiztonság polgárőrség lmp horváth zoltán

Városrészi bejárás a Sallai lakótelepen és környékén

2013.07.22. 10:53 szepujvilag

A helyi problémák feltárása érdekében a Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja utcai fogadóórát és városrészi bejárást tart  a Sallai lakótelepen és környékén 2013. július 23-án 17.00-tól 18.00-ig, melyen részt vesz Horváth Zoltán önkormányzati képviselő.

Találkozási pont 17.00-kor a Nárai külső út és a Tömjénhegy utca kereszteződésénél, 17.30-kor a Varasdy Károly utca és Reismann János utca kereszteződésénél

Kérjük a városrészen élőket, hogy vegyenek részt az eseményen és mutassák meg a helyszínen, hogy mik a környék problémái!

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/196821100477957/

 

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp horváth zoltán

Lesz horvát középfokú oktatás Szombathelyen, de hogyan?

2013.07.13. 09:07 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Még mindig nem világos, hogyan valósul meg a Szombathelyre tervezett horvát középfokú oktatás –legalábbis ez derül ki Horváth Zoltán LMP-s önkormányzati képviselőnek adott polgármesteri válaszból

horvat_zaszlo_1_jpg.gif

A júniusi közgyűlésen az LMP önkormányzati képviselőjének kérdésére dr. Puskás Tivadar polgármester megerősítette azt a hírt, mely szerint tárgyalások folynak az Országos Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal a városban létrehozandó középfokú horvát nemzetiségi oktatással kapcsolatban, amelynek helyszíne az egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola épülete lehet.

Ehhez képest a Fidesz frakció a polgármester támogatásával megszavazta az épület eladásra bocsátását, ráadásul egy, a megyei közgyűlés elé került anyag szerint a képzés a Premontrei Gimnáziumban valósulhat meg. Az ügy tisztázása érdekében Horváth Zoltán, az LMP önkormányzati képviselője írásbeli kérdést nyújtott be a polgármesternek.

A kérdésre érkezett válaszból az derül ki, hogy már 2012. szeptember 21-én elkezdődtek a tárgyalások a horvát nemzetiségi oktatás szombathelyi jövőjéről. Az előzetes felmérések alapján –a polgármesteri válasz szerint– nincs lehetőség önálló nemzetiségi iskola alapítására, ezért egy már létező gimnázium osztályaként indulhatna el a képzés.

Érdekes, ám az LMP szerint örömteli fejlemény azonban, hogy ahhoz képest, hogy Fideszes többség eddig saját középiskola bezárásáról volt ismert, a válaszlevél szerint a városvezetés az új gimnázium létrehozását is támogatná.

Szombathely, 2013. július 13.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás horvát szombathely iskola lmp horváth zoltán

LMP: Tisztelet Csinger Péter emléke előtt

2013.07.02. 08:58 szepujvilag

SAJTÓKÖZLEMÉNY

csinger péter.jpgCsinger Péter, Szombathely déli városrészeinek egykori képviselője 5 évvel ezelőtt hunyt el. Az LMP Szombathelyi Csoportja tisztelettel adózik emléke előtt

Huszárné Török Katalin, szentkirályi lakós, az LMP megyei választmányi tagja és Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője is részt vett a Gyöngyöshermán–Szentkirály Polgári Egyesület által szervezett hétvégi megemlékezésen, mellyel az egyesület alapítója, a körzet egykori képviselője, Csinger Péter előtt rótták le tiszteletüket.

Csinger Péter 1990-től 2006-ig, 4 cikluson át volt Szombathely déli városrészeinek előbb KDNP-s, majd független önkormányzati képviselője.

Az LMP Szombathelyi Csoportja tisztelettel emlékezik Csinger Péterre, aki pártérdekeken felülemelkedve tudta hosszú éveken keresztül képviselni választókörzete érdekeit.

Szombathely, 2013. július 2.

LMP Szombathelyi Csoportja

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp horváth zoltán huszárné török katalin csinger péter

„Az érték nem az amit kapunk, hanem amit megmentünk!” – Interjú Bogáti Andrással

2013.07.01. 13:21 szepujvilag

Ha egy állat bajba kerül, ő az akire számítani lehet. Szabadidejében túrákat vezet, vállalkozóként pedig alternatív energiák hétköznapi hasznosításával foglalkozik

Az érték nem az  amit kapunk, hanem amit megmentünk_foto (1).JPG–       Ha kell, hattyút igyekszel menteni a befagyott szombathelyi Csónakázó tavon, de bajba jutott sünön és magára maradt rókakölykön is segítesz. Mindezt önkéntes munkában. Mióta foglalkozol állatok megmentésével?

–     Már gyermekkorom óta próbálok segíteni az elhagyott állatokon. Az Őrségi Nemzeti Park  megalakulása után polgári természetőrként  kezdtem el sérült vadon élő madarakat menteni. Ha jön a telefon, hogy sérült vagy elhagyott állat van a megyében, akkor igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt kiszállni a helyszínre, addig is tanácsokkal látjuk el a bejelentőt. Van egy mondásom: „Az érték nem az  amit kapunk, hanem amit megmentünk!”

–    Szabad időd fennmaradó része is a természethez kötődik: túravezető vagy. Szombathelyiként hogyan kerültél ennyire közel a természethez?

–    Kertes családi házban lakom és a szüleimmel is sokat kirándultunk. Mindig is érdekelt az új dolgok felfedezése. A természet minden évszakban, napszakban más arculatát mutatja.

–    A sok önkéntes munka és civil feladat közben vállalkozást is vezetsz, alternatív energiaforrások hétköznapi hasznosításával foglalkozol. Miért fontosak a megújuló energiák?

–    Próbálom a megrendelőket pozitív irányba „befolyásolni”: nemcsak a pénztárcájuk látja hasznát, hanem a környezetük is. Kisebb energiaköltség és kevesebb károsanyag a levegőben. De, figyelek a felhasznált anyagokra is, hogy  előállításuk során is kevésbé terheljék a környezetüket,  például a hőszigetelés  újrahasznosított papírból.

–     Érdeklődési körödet ismerve nem meglepő, hogy egy zöld pártban, a Lehet Más a Politikában is tevékenykedsz. Miért tartod fontosnak az LMP-t?

–    Fontosnak tartom, mert szerintem ez az a párt, amely komoly szakmai háttérrel rendelkező tagokból áll, akik sokat tesznek  az élhetőbb jövő érdekében. Az önös érdekeket félre téve se nem bal, se nem jobb irányvonalat követve próbálja megtalálni az élhető középutat!

***

Az interjú megjelent a Lehet Más a Politika által kiadott LáMPás című újság 2013/1 számának Vas megyei mutációjában

Szólj hozzá!

Címkék: zöld szombathely lmp bogáti andrás

Városrészi bejárás a helyi problémák megismerése érdekében a Keleti városrészen

2013.06.28. 10:44 szepujvilag

A helyi problémák feltárása érdekében a Lehet Más a Politika Szombathelyi Csoportja városrészi bejárásokat kezd a megyeszékhelyen, melynek első állomásai a Keleti városrészen található lakótelepek lesznek.
Kérjük a városrészen élőket, hogy vegyenek részt az eseményen és mutassák meg a helyszínen, hogy mik a környék problémái!

2013. július 2. (kedd)
18.00-tól 18.45-ig utcai bejárás a Pick-lakótelepen. Találkozási pont 18.00-kor a Torckó utca és a Sziget utca kereszteződésénél
19.00-tól 19.45-ig utcai bejárás az Éhen Gyula lakótelepen. Találkozási pont 19.00-kor az Alkotás utcai parknál

2013. július 3. (szerda)
17.00-tól 18.00-ig utcai bejárás a Bébic lakótelepen
Találkozási pontok:
17.00-kor a Sólyom utca és a Csaba utca kereszteződésénél 
17.30-kor a Mérleg utca és a Szatmár utca kereszteződésénél

Az eseményen részt vesz Horváth Zoltán, az LMP önkormányzati képviselője

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/624442224234391/

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely lmp horváth zoltán városrészi bejárás

Horváth Zoltán képviselői fogadóórája Zanaton

2013.06.28. 10:41 szepujvilag

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője fogadóórát tart Szombathely zanati városrészén, a Zanati Közösségi Házban ( Szombathely, Külső - Zanati út 119.).

Várunk minden érdeklődőt!

Az esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/152321104957063/

zanat.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely fogadóóra horváth zoltán zanat

Írásbeli kérdés a horvát középfokú oktatással kapcsolatban

2013.06.27. 13:28 szepujvilag

Az Országos Horvát Önkormányzat középfokú oktatást szeretne beindítani Szombathelyen, azonban nem világos, hogy mikor, hogyan teszi ezt, és miben segíti az önkormányzat őket. A témában az LMP írásbeli kérdést adott le dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármesternek:

Tisztelt Polgármester Úr!

A 2013. júniusi közgyűlésen a Pázmány Péter krt. 28/A számú épület (egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola) értékesítése kapcsán vetettem fel, hogy információim szerint az Országos Horvát Önkormányzat középfokú horvát nemzetiségi oktatást kíván megvalósítani Szombathelyen.

Polgármester Úr megerősítette az információt és elmondta, hogy voltak tárgyalások már ez ügyben, elsődleges helyszínként a Pázmány Péter krt. 28/A számú épület merült fel.

A Vas Megyei Önkormányzat 2013. júniusi ülésén a 4. napirendi pont alatt tárgyalja a „Tájékoztató a Vas megyei nemzetiségek helyzetéről” című előterjesztést. Ebben a következő olvasható: „Minden bázistelepülésen hozzá lehet jutni a horvát oktatáshoz, Szentpéterfán, Felsőcsatáron, Horvátzsidányban és Kőszegen általános iskola működik. Középiskolai szint is lesz a Premontrei Gimnáziummal együttműködésben.”

Mivel Polgármester Úr által a június 19-ei szombathelyi Közgyűlésen elmondottak nincsenek összhangban a megyei Közgyűlés elé kerülő tájékoztatóval kérdezem, hogy az Országos Horvát Önkormányzat önálló középfokú intézményt kíván működteti Szombathelyen, vagy egy már meglévő intézményben kíván nemzetiségi osztályt létrehozni? Valóban a Szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban valósul meg ez? Milyen segítséget nyújt városunk az Országos Horvát Önkormányzatnak a nemzetiségi szak beindításához?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szombathely, 2013. június 27.

 

Tisztelettel

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő, SZMJV

Lehet Más a Politika

szent-gy1.jpgA fideszes városvezetés által bezárt Szent-Györgyi Albert Középiskola épülete jó lenne egy horvát középiskola beindításához. Ám nem világos, hogy hol valósulhatna meg az elképzelés...

Szólj hozzá!

Címkék: horvát szombathely iskola lmp horváth zoltán írásbeli kérdés

Írásbeli kérdés a herényi játszótérrel kapcsolatban

2013.06.27. 12:13 szepujvilag

Horváth Zoltán, az LMP szombathelyi önkormányzati képviselője írásbeli kérdést nyújtott be dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város részére a herényi városrészen félbemaradt játszótér felújítással kapcsolatban:

Tisztelt Polgármester Úr!

2013. március 19-én Marton Zsolt alpolgármester úrral közösen fogadta a Herényi Baba-Mama Klub vezetőjét, akivel a Herény városrészen található Tulipán utcai játszótér felújításáról egyeztettek.

A munkálatok el is kezdődtek ezt követően, azonban azok félbe maradtak, és információim szerint hónapok óta félkészen áll a játszótér.

A Lehet Más a Politika nagyon fontos lépésnek tartja a leromlott, a mai kor igényeinek már nem megfelelő játszótér felújítását, azonban jelenleg a félbehagyott munkálatok miatt balesetveszélyes a terület, amit pedig a nyári szünetben már szívesen használnának a herényi gyermekek.

A fentiek miatt kérdezem Polgármester Urat, hogy mikor fejeződnek be a Tulipán utcai játszótéren félbemaradt munkálatok?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szombathely, 2013. június 27.

 

Tisztelettel

Horváth Zoltán

önkormányzati képviselő, SZMJV

Lehet Más a Politika

P1180269.JPGTovábbi fényképek az LMP szombathelyi Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.560334447338274.1073741834.174794299225626&type=1

Szólj hozzá!

Címkék: szombathely játszótér lmp horváth zoltán herény írásbeli kérdés